Mensen eten vaker alleen

Soms lijkt het misschien alsof we allemaal bergen vrienden hebben en nooit alleen zijn. We hebben honderden vrienden op Social Media, maar als het aankomt op eten, doen veel mensen dat alleen. NPD, een research organisatie, concludeerde dat Amerikanen 60 procent van de tijd alleen ontbijten en 55 procent van de tijd alleen lunchen. Alleen het avondeten wordt 32 procent van de tijd nog gedeeld met andere mensen. NPD zegt dat dit voornamelijk komt door de hectische werktijden van mensen, meer reislust en de groei van single huishoudens.

Volgens onderzoek van U.S. Census Bureau zou bijna de helft van de Amerikanen als single een huishouden runnen. Slechts 20 procent van de huishoudens bestaat uit een getrouwd koppel met kinderen. Dit betekent dat veel mensen alleen leven en ook alleen eten.

bron

Maar zelfs als we niet alleen wonen, schijnt het niet vanzelfsprekend te zijn dat je de maaltijden gezamenlijk nuttigt. De meeste gezinnen eten zelfs minder dan vijf keer per week een maaltijd met elkaar. Een op de vijf maaltijden wordt genuttigd in de auto of onderweg. De gevolgen hiervan kunnen, zeker voor kinderen, schadelijk zijn.

Een groot onderzoek van National Center of Addiction and Substance Abuse Colombia University ontdekte dat kinderen die minder dan vijf keer per week maaltijden met hun ouders eten, slechter presteren op school, minder hecht zijn met hun familie en meer kans hebben op problemen met drugs en alcohol. Kinderen die minder dan twee keer per week het avondeten met hun ouders eten, hebben ook nog eens 40% meer kans op overgewicht!

Psycholoog Dr. Anne Fishel, die een boek schreef over het belang van samen eten, gelooft erin dat eten in gezelschap een belangrijk aspect is voor de emotionele gezondheid van een kind.

Dr. Anne Fishel scheef het volgende voor The Family Dinner Project: ‘’De meeste Amerikaanse gezinnen zijn druk en het enige moment waarop ze met elkaar in contact komen, is tijdens het (avond|)eten. Je bent dan even niet enkel gericht op jezelf als individu, zoals wanneer je computerspelletjes speelt, achter je computer werkt of huiswerk maakt.”

‘’Het avondeten kan een moment zijn om te ontspannen, op te laden, te lachen en verhalen te vertellen over de dag, inclusief ups en downs. Dit sterkt het gevoel over wie je als familie samen bent.” Aldus Fishel.

bron

Zelf aten wij vroeger bijna alle maaltijden als gezin aan tafel, inclusief ruzies met broertjes en zusjes, maar toch heb ik er hele fijne herinneringen aan. We moesten het moment met elkaar delen en dat heeft ook voor veel plezier gezorgd. We hielden op deze manier goed contact met elkaar als gezin.

Tegenwoordig eet ik wel vaker alleen. Ik denk dat ik maximaal drie keer per week samen met iemand anders mijn avondeten eet en verder alleen. Ikzelf vind dit niet zo erg, maar toen ik net op mijzelf ging wonen had ik er soms wel moeite mee. Ik vond het zo ongezellig of had geen zin om voor mezelf te koken. Inmiddels heb ik geleerd hoe leuk dat ook gewoon kan zijn en vermaak ik me ook goed in mijn eentje. Wel merk ik hoe goed het voor me is om een paar keer per week samen met anderen te eten. Ik voel me dan lekkerder in mijn vel en vrolijk.

Eet jij vaak alleen?

Bron: DailyMail.co.uk

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

22 reacties op “Mensen eten vaker alleen”

  1. Heerlijk om alleen te eten. Het momentje van de dag om even geen gezeik te hebben en om volledig tot mezelf te komen(ja inmiddels haha). Ook gewoon lekker zelf kunnen bepalen wat ik wil eten. Ik geniet ervan:P

  2. Ik eet iedere dag, iedere maaltijd alleen.
    Al m’n hele leven..

  3. Ik eet bijna nooit alleen behalve in de vakantie en in het weekend omdat ik s’ochtends later uit bed kom. Ontbijt met vader of moeder. Middageten met vriendinnen (vakantie of weekend met gezin) en Avondeten altijd met gezin.

  4. Ik dacht dat ik als student wel vaker alleen zou eten. Dit is echter niet zo, ik eet max. 1 keer per maand alleen! (soms vind ik dat wel jammer omdat ik dan een keer zin heb in pizza o.i.d.)

  5. Ontbijten doe ik altijd alleen. Mijn lunch door de week met kinderen uit mijn klas of met collega’s. In het weekend lunch ik vaak buiten de deur met anderen.
    ‘s Avonds eet ik 3 a 4 keer per week met anderen… de overige dagen alleen; prima!

  6. Ik eet altijd mijn lunch en ontbijt alleen.
    Avondeten vaak voor de televisie en heel soms aan tafel met het gezin.
    Bij ontbijt kijk ik graag een serie en bij de lunch lees ik graag een boek of tijdschrift.

  7. Ik heb altijd alleen ontbeten en geluncht zelf in het weekend! Gewoonweg geen tijd voor om samen met het hele gezin te eten. Inmiddels eet ik ook elke avond alleen nu ik op mezelf woon, behalve in de weekenden bij mijn ouders! 🙂

  8. ik ontbijt altijd alleen lunch ook alleen in het weekend en in vacantie niet in de avond met mijn man en zoon ik vind het niet erg alleen eet ik veel rustiger ik kan namelijk niet snel eten mijn man en zoon die eten zo snel dat ik haast zou zeggen ze zitten en staan op en op is het ba heb ik een hekel aan

  9. ik eet meestal alleen
    ik woon samen met iemand (om de kosten te delen, niet als in ‘een relatie hebben’ of zo) maar zij heeft zo’n andere uren dan ik dat het bijna onhaalbaar is om samen te eten.
    ik probeer zo veel mogelijk met vrienden af te spreken om samen te eten, want ik merk heel erg dat het voor mij veel makkelijker is om samen te eten dan alleen. Voor mezelf alleen doe ik niet graag veel moeite en dan is het veel verleidelijker om dingen te skippen

  10. Alleen ontbijt eet ik allen. Op mijn werk hebben we een voorbeeld functie, dus daar eten we met de bewoners samen. En avondeten doe ik lekker met vriendlief voor de tv, en 2 keer per maand aan tafel (dan is het te uitgebreid voor achter de tv)
    Verder eet ik wel mijn tussendoortjes alleen, omdat vriendlief dat niet nodig vind.

  11. Ik heb nou niet echt positieve herinneringen aan het samen met mijn ouders eten. Ik vond het altijd een erg nare sfeer en ongezellig.

    Tegenwoordig eet ik avondeten meestal samen met mijn vriend, lunch doordeweeks met collega’s en in het weekend met mijn vriend en ontbijten altijd alleen en in het weekend met mijn vriend.

    Het ontbijt in het weekend is overigens het enige wat we aantal tafel eten. Avondeten doen we altijd voor de tv met DWDD of het nieuws. We vinden het allebei niks om aan tafel te eten.

  12. Als kind at ik nooit alleen. Zelfs tussendoortjes aten we thuis samen. Nu als student eet ik soms wel alleen. Ook een stuk door mijn eetstoornis.

  13. Ik eet ook altijd alleen en dat doe ik ook het liefst ook want als ik met collega’s eet krijg ik toch meestal commentaar :s

  14. Heerlijk alleen eten! Of bij paps, mams op de bank. Heb een vader die verre van een aan-tafel-eter is. Ik heb er sowieso een bloedhekel als je met iemand eet terwijl je een eetstoornis hebt gehad, dat je opmerkingen krijgt “we eten wraps, misschien wel een beetje te slecht voor jou, heb het sausje apart”, of “wauw jij eet veel, je zou niet zeggen dat je een eetstoornis hebt gehad”, of en dat vind ik de ergste: “wil je ook een ‘product x’?” Als je dan zegt dat je daar niet van houdt, komt het steevast door je eetstoornis. :s

  15. Mijn -ondertussen gelukkig genezen- eetstoornis is ontstaan mede dankzij het dwangmatig gezellige samen eten.
    Nu kan ik eten wanneer ik trek krijg, en dus eten wanneer mijn lichaam er behoefte aan heeft. Niet als een soort beladen iets waarbij het ook nog eens de functie van “gezellig” en “sociaal” heeft, op vastgesteld tijdstip en op je vaste plekje aan tafel. En dan ook nog eens de dag doorbespreken tijdens het eten; hoezo aandacht voor je eten?

    Geef mij maar rustig alleen eten, heerlijk!

    Eten = eten, en alsjeblieft niet allerlei nevenfuncties waardoor er alleen maar onnodige druk op komt.

  16. Ik ben alleen en wens ook geen relatie, dus ik eet aardig wat alleen. Sowieso ontbijt ik altijd alleen, lunchen doe ik door de weeks met studiegenoten en ik eet zeker drie keer per week diner met vrienden
    Bij ons thuis werden alle maaltijden samen genuttigd en dat was fijn (totdat ik het verziekte met mijn eetstoornis)

  17. @Ann: respect!

  18. Ik eet helaas alleen, vind dat door mijn eetstoornis wel jammer want bij mij helpt afleiding enz tijdens het eten wel goed.

  19. Ik eet ook vaak alleen, omdat mijn vriend met ploegen/shiften werkt.
    Ik vind dat niet zo leuk, dat is moeilijker om dan te koken voor mezelf ed.
    En ik eet nog steeds echt niet graag in het bijzijn van anderen (met mijn vriend gaat dat best ok), uit schaamte nog wat. Alleen hoef ik me niet druk te maken over wat anderen wel niet kunnen denken van mijn eetgewoonten (bv bang dat ze denken dat ik veel eet etc)
    Nog een werkpuntje voor mezelf 🙂

  20. Ik eet vaak alleen als me ouders niet thuis zijn of als ik ergens heen ga om ergens te kunnen eten bij een café eetbar. maar dat doe ik all bijna mij leven lang all als ik eenzaam voel of ergens waar ik dwars zit met dingen die niet goed gaan enzo.

  21. ik eet elke maaltijd samen, maar een tussendoortje na school meestal alleen

  22. Bijzonder vaak. En als het dan ook nog niet gezellig is aan tafel. Ik ben heel gevoelig voor sfeer, als de sfeer al rot is of ik een rotdag heb wil ik niet eens aan tafel zitten, dan eet ik wel ergens anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *