Een tijdje geleden schreef ik een blog over het overstappen van de ene kliniek naar de andere kliniek. In deze blog schreef ik over mijn twijfels of ik wel in aanmerking zou komen voor een behandeling, omdat mijn gewicht nog ‘gezond’ is. Ik heb in ieder geval nog een gezond BMI. Daardoor was het mijn doel om ondergewicht te krijgen, zodat ik hulp zou gaan krijgen. Dat had ik namelijk echt nodig. Een paar mensen vroegen of ik een blog wilde schrijven over ‘de kliniek in gaan met een gezond gewicht’. Dat wil ik wel. In deze blog schrijf ik over de intake en het behandeladvies met een ‘gezond’ BMI.
Aanmelding
Zonder ondergewicht meldde ik mij aan bij verschillende klinieken in mijn regio. Uiteindelijk wilde ze mij zeker wel helpen bij Novarum. Ze zeiden zelfs dat ik een behoorlijke eetstoornis had. Op de een of andere manier vond ik dat fijn om te horen. Mijn gezonde kant was natuurlijk niet heel enthousiast over dat ik een behoorlijke eetstoornis heb, maar wel over het feit dat ze mij wilden helpen.
Nu ga ik binnenkort in behandeling bij de Ursula kliniek. Over deze overstap, van Novarum naar de Ursula kliniek, kan je lezen in mijn vorige blog. Tijdens de intake bij de Ursula Kliniek gaven ze aan dat ze wilden overleggen met Novarum. Ik dacht meteen dat ze twijfelde of mijn eetstoornis echt wel zo erg was. Ik dacht ‘ik krijg vast een behandeling voor één dag per week, maar daar ben ik al blij mee’. Ik hoopte op een behandeling voor minimaal 3 dagen per week.
Behandeladvies
Na 1 week had ik een afspraak waarin ik te horen zou krijgen wat het behandeladvies is. Eenmaal tijdens mijn tweede afspraak bij de kliniek gaven ze aan mij te willen behandelen voor 5 dagen per week, voor 20 weken! Tijdens deze 20 weken zou ik wel kunnen afbouwen wanneer het beter gaat. Doordat ik met 3 dagen per week al blij zou zijn schrok ik heel even. “Hebben ze dat voor mij over?” dacht ik. Eigenlijk was ik super blij. Volop een gezond eetpatroon erin stampen en tussendoor verschillende therapieën.
Ik vroeg ze ook bij de Ursula kliniek of ik nou de enige ben met een gezond BMI. Nee zeiden ze; de meeste mensen met een eetstoornis hebben een gezond BMI. Zonder ondergewicht word je even serieus genomen. Ik ga een intensieve behandeling in voor mensen met anorexia. Ik kreeg een brochure mee waarop stond ‘intensieve behandeling anorexia‘. Ik vind eigenlijk dat ze deze titel van de brochure moeten veranderen. Of nog beter; de DSM. In de DSM staat namelijk dat de diagnose Anorexia alleen gesteld wordt bij ook ondergewicht. Ik word in ieder geval getriggerd door deze omschrijving van anorexia in de DSM.
Gezond?
In deze blog schrijf ik ‘gezond’ tussen aanhalingstekens, omdat het BMI zegt dat ik geen ondergewicht heb, maar het gewicht past niet bij wat mijn lichaam nodig heeft. Het is dus een ongezond gewicht en natuurlijk een ongezonde manier van afvallen.
Aankomen zonder ondergewicht
Tijdens een afspraak voorafgaand op de intensieve behandeling werden de doelen besproken en werd met mij besproken naar welk gewicht we toe zouden gaan werken. Ze vroeg hoeveel ik voor langere tijd heb gewogen. Ik vond dat eigenlijk veel te veel, al was dat wel gemiddeld. We moeten kijken met welk gewicht ik het beste functioneer. Ik ben daar toe bereid.
Ook al zeggen ze dat de meeste mensen in de kliniek een ‘gezond’ BMI hebben en ze mij willen helpen; mijn eetstoornis blijft stiekem toch zeggen dat het gewicht omlaag moet, omdat ik anders straks misschien wel de dikste zal zijn. Mijn gezonde kant zegt dat het zo wel goed is en blij moet zijn met de behandeling. Zo dubbel allemaal; ik moet gewoon goed naar mijn gezonde kant luisteren.
♥
fotografie: pexels
Geef een reactie