Ik voel me oud als ik dit zeg, maar ik ben helemaal niet oud. Ik ben 29, maar als ik kijk naar hoe snel en hoeveel social media ontwikkeld is sinds mijn 10e sta ik versteld. Toen ik een eetstoornis had, bestond enkel MSN en Hyves kwam net op. Inmiddels kun je het zo gek niet bedenken, maar gebeurt ongeveer alles op internet. Soms denk ik er aan dat als ik nu nog een eetstoornis zou hebben, ik het best wel moeilijk zou vinden met alle media die op je afkomt. Ik denk aan de kinderen die nu opgroeien in een wereld vol ongevraagde impulsen en aan hoe ik was toen ik mijn eetstoornis ontwikkelde. Social media had een flinke bron van triggers voor mij kunnen zijn in die tijd.
Ik denk dat veel mensen graag mee willen doen aan al die hippe, mega snelle manieren van communiceren en informatie verspreiden. Toch zitten er heel veel haken en ogen aan. Ook als je geen eetstoornis hebt. Social media schijnt geen goede invloed te hebben op je zelfbeeld. Het kan ons jaloers maken, eenzaam of zelfs depressief. Er bestaat veel onnodige miscommunicatie doordat veel gesprekken digitaal worden gevoerd en je kunt verslaafd raken aan likes of informatie = prikkels. Maar bewust lijken we ons met z’n allen niet echt te zijn van die negatieve kant van social media. We posten, liken, streamen, reageren, youtuben en snappen er op los.
Zelf overvalt het mij nu ook wel eens. Ik krijg een berichtje binnen op mijn telefoon en voor ik het weet heb ik ineens ook mijn hele timeline op Facebook bijgelezen, de nieuwe foto’s op mijn Instagram bekeken van de mensen die ik volg, een youtube video gezien van een leuke vlogger en al 3 keer mijn mailbox gecheckt. Waarom? Het gaat gewoon bijna vanzelf. Het enge vind ik vooral dat ik dan ineens op de klok kijk en merk dat ik al drie kwartier (!) verder ben. Zonde van mijn tijd, maar ondertussen doe ik dat bekijken van social media meerdere keren per dag en lijkt het bijna net zo normaal te zijn als iets eten tussendoor. O, wacht, dat was een hele tijd in mijn leven helemaal niet zo normaal…
In die 5 minuten Facebook of die drie kwartier van allerlei soorten social media bekijken, besef ik mij niet altijd dat ik mezelf keer op keer bloot stel aan ongezonde informatie. Extra vergelijkingsmateriaal, extra droombeelden van een onrealistische werkelijkheid, extra perfectionisme en heel veel onzin. Of ik nu een goed of slecht zelfbeeld heb, het is niet van toegevoegde waarde. De dunne modellen, de perfect gemake-upte gezichten, de aller mooiste vakantiefoto’s, de mooiste kleding en het meest perfect uitziende eten. En natuurlijk is dat niet allemaal onzin, maar het is wel een heel eenzijdig beeld waaraan ik mijzelf bloot stel, terwijl ik al genoeg word geconfronteerd met dat soort beelden op bushokjes, in tijdschriften, televisiereclame of in winkels.
Daarnaast is ook de bom wat betreft trends rondom eten pas ontploft nadat ik al herstelt was. Hier en daar maakte het me wel eens in de war kort na mijn laatste behandeling, maar inmiddels doe ik gewoon wat fijn voelt voor mij en raakt het me niet meer. Het is allemaal zo geperfectioneerd, strikt en extreem. Eten moet hip zijn. Eten is op social media een gevaarlijk groot onderwerp geworden, zeker als je zelf te maken hebt met een eetstoornis. Het lijkt iets te zijn waarin je goed kunt worden of misschien zelfs wel perfect. Met een eigen blog, een eigen Instagram account met mooie maaltijden, een raw vegan lifestyle of een fitgirl lichaam. Hoe blijf je overeind als je aan een eetstoornis lijdt, maar wordt doodgegooid door al deze informatie? Ik hoop je hierin op weg te helpen en een beetje te beschermen met wat tips.
Filter je Feed
Zelf ben ik onlangs gestopt met social media en dat voelt heerlijk. Ben je nog niet zo ver of wil je toch op social media wilt blijven, zorg er dan voor dat je social media accounts volgt die jou positief op weg helpen en niet juist nog meer vergelijkingsmateriaal bieden. Stel jezelf die vraag oprecht en beantwoord hem ook zo. Zelf heb ik ook eerst mijn social media ook opgeschoond en schreef ik daar al eerder over in de blog ‘5 inspirerende youtubers‘ en ‘Filter flitspo uit je feed‘. Het klinkt betuttelend, maar ik denk echt dat je af en toe de verantwoordelijkheid zult moeten nemen als je wilt herstellen en jezelf hier en daar bewust kunt beschermen tegen overmatig veel triggerende informatie. Zeker nu tijdens je eetstoornis en het herstel hiervan.
Andere kijk op social media
Volg ook accounts die bijvoorbeeld helemaal niets te maken hebben met uiterlijk, eten, gezondheid of sport. Volg accounts die te maken hebben met reizen, natuur, favoriete hobby’s, creatieve projecten, kunst, flow magazine, educatieve televisieprogramma’s, psychologie of andere interessante onderwerpen. Kijk verder dan het oppervlakkige stuk van social media wat het grootste deel in beslag heeft genomen. Kijk verder dan je eetstoornis. Vraag jezelf ook eens af wat het doel is van jouw kijk-gedrag. Waarom wil je op social media kijken? Wat levert het je werkelijk op?
Stel een wekkertje in
Als je merkt dat je soms kunt verdrinken in je telefoon of op je laptop achter social media, dan kan het goed zijn om een timer te zetten en niet langer dan bijvoorbeeld een kwartiertje op social media rond te hangen. Je gaat dan waarschijnlijk meer gericht kijken en laat je minder meeslepen door alle filmpjes en foto’s waar je naar door kunt klikken. Je zorgt er hiermee ook voor dat je niet eindeloos veel nutteloze en mogelijk triggerende informatie tot je neemt. Dat is niet helpend namelijk.
Niet op je telefoon
Je telefoon heb je tegenwoordig gewoon nodig. Toen ik een eetstoornis had, zaten er nog helemaal geen apps op zo’n ding. Ik kon er mee bellen, sms’n, maar daar hield het mee op. Fijn, denk ik nu. En als ik nu een eetstoornis zou hebben, zou het ook goed voor me zijn om die apps er niet op te zetten. Je kunt zelfs met een code in je telefoon ook de internetbrowser uitzetten. Dit gebeurt ook op telefoons voor kinderen, door ouders. Als jij weet dat het voor jou beter zou zijn om geen social media op je telefoon te kunnen checken, de hele dag door, haal deze apps er dan af. Je hebt ze echt niet nodig. Wil je toch nog social media accounts houden, dan kun je er altijd op kijken via je computer thuis. Het kan heel gezond voor je zijn om jezelf er niet mee dood te gooien de hele dag door.
Las een break in
Radiostilte kan goed zijn voor je. Het helpt je om even af te kicken van social media. Dit zal niet per se makkelijk zijn, maar ik denk wel heel gezond. Je kunt dit doen voor onbepaalde tijd, voor een week, maand of half jaar en je kunt het ook samen met een groep vrienden of vriendinnen doen. Veel mensen zijn ongewild vastgeplakt aan hun telefoon en internet, maar zouden ook graag wat andere dingen ondernemen. Je kunt zo’n break inlassen door de apps van je telefoon te gooien, je Facebook tijdelijk te verwijderen en af te spreken met jezelf of mensen om je heen dat je er niet meer naar kijkt. Soms is het fijn om tegen mensen in je omgeving te zeggen dat je zo’n break hebt, zodat ze ook weten waarom je niet op bepaalde dingen hebt gereageerd of iets niet gezien hebt. Maar doe het vooral voor jezelf.
Merk jij dat je gevoelig bent voor de veel besproken lifestyles rondom eten, zoals vegan, glutenvrij, raw of fitspo, neem dan het heft in eigen hand. Laat je herstel niet in gevaar komen, bescherm jezelf tegen triggers en neem verantwoordelijkheid. Het is niet zwak als je hier niet zo goed tegen kunt of door getriggerd wordt. Heel veel mensen worden negatief beïnvloed en hebben het veel te laat door of voelen zich er niet fijn bij, maar blijven toch hangen. Maak jezelf los en kies voor gezonde voeding als het om internet-voeding gaat.
Hoe ga jij hiermee om?
Fotografie: Mateus Lunardi Dutra
Geef een reactie