Eetbuien komen heel veel voor bij eetstoornissen als boulimia en BED. Ze zijn moeilijk te weerstaan en ontstaan soms in een vlaag van verstandsverbijstering. Ook vrouwen zonder eetstoornis hebben wel eens last van emotionele eetbuien. Het gaat dan wel meer om subjectieve eetbuien: emotioneel eten. Zou de beha die momenteel wordt ontwikkeld door Microsoft een oplossing zijn voor deze problemen?
Naar aanleiding van het onderzoek ‘Food and mood’ gericht op emotioneel eten, dat uitgevoerd is door Microsoft in samenwerking met de universiteiten van Southampton en Rochester, wordt nu de ‘Smart Bra’ ontwikkeld. Deze beha zou in staat zijn om stress bij vrouwen op te merken en hen te waarschuwen voor een emotionele eetbui. Met een emotionele eetbui wordt bijvoorbeeld het eten als reactie op stress bedoeld. Het gaat niet om de dingen die je eet omdat je lichaam het nodig heeft.
Dit wordt mogelijk door de gemoedstoestand in kaart te brengen met behulp van sensoren die de huidactiviteit en hartslag meten. Dit wordt vervolgens doorgestuurd naar een applicatie op de mobiele telefoon. De beha is een goede keuze omdat de sensoren dicht bij het hart zitten waardoor de emotionele toestand nauwkeurig gemeten kan worden. Doordat een vrouw via haar telefoon te zien krijgt wanneer de kans op een emotionele eetbui het grootste is, heeft zij de tijd om voor een gezonder alternatief of het zoeken naar afleiding te kiezen.
Bron: Microsoft
Dit lijkt misschien makkelijker dan dat het is wanneer je kampt met een eetstoornis. Het is een vorm van bewustwording. Misschien gaat je telefoon af op het moment dat jij naar de koekjestrommel grijpt en al twee zakken chips uit de kast hebt gehaald. Misschien was je je er niet bewust van dat dit het begin was van een eetbui en kan de beha dus zorgen voor enige bewustwording. Maar dan is de keuze misschien nog niet snel gemaakt. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Je moet er zelf voor vechten om er niet aan toe te geven en om je te richten op wat anders.
Maar goed, het is nog niet zo ver. De testfase verliep ook nog niet helemaal vlekkeloos . De batterijen in de beha moesten namelijk om de 3 a 4 uur opgeladen worden.
Bron: bbc.co.uk
Wat vind jij van zo’n BH?
Geef een reactie