Het is avond en ik heb weer een lange dag achter de rug. Tenminste, zo voelt het. Het vechten tegen mijn eetstoornis is vermoeiend. Dag in dag uit probeer ik niet in die val te lopen, maar m’n eetstoornis maakt het me niet makkelijk. Ondertussen probeer ik ook al m’n andere ballen hoog te houden. School, werk, sociaal leven… Wat een gedoe. Aan het einde van de dag lig ik uitgeput in mijn bed. Tijd voor een goede nacht slaap. Voor ik het weet ben ik weg, maar het voelt slechts als 5 seconden later wanneer ik mijn ogen wagenwijd open doe; 3 uur ’s nachts en ik ben klaarwakker.
Herstellen van een eetstoornis kost veel energie, misschien wel meer dan je zou denken. Je hersenen zijn constant aan het werk om oude, negatieve en destructieve gedachten af te leren en nieuwe, positieve en constructieve gedachten te omarmen. Klinkt logisch om te doen, maar dit is lang niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er moest hard gewerkt worden aan mijn zelfvertrouwen en zelfbeeld. Mijn eetstoornis zat er zo ingesleten, dat ik er niet zomaar vanaf was.
In de tussentijd wilde ik graag alles goed blijven doen. Werk, school, sport, m’n vrienden zien en dan ook nog gezellig zijn terwijl ik me eigenlijk rot voelde. Dat is nogal wat. Op een gegeven moment heb ik dan ook tijdelijk moeten stoppen met mijn werk, studie, sport en leerde ik om mijn masker af en toe ook af te mogen zetten bij mijn vrienden en familie. Dit gaf me zo veel rust, maar het was nog altijd hard werken en dat kostte me veel energie.
Na een slechte nacht slapen was ik de volgende ochtend niet vooruit te branden. Dit triggerde mijn eetstoornis enorm, bovendien was ik door mijn gebrek aan energie een stuk minder weerbaar. Voldoende energie, door goed en regelmatig te eten en drinken, maar ook door goed te slapen, is erg welkom om sterk in je schoenen te kunnen staan in je herstel, maar wat nou als het niet lukt om goed te slapen? Wat nou als je steeds wakker wordt midden in de nacht?
In principe slaapt niemand werkelijk 8 uur achter elkaar door. Het is heel normaal om gedurende de nacht wel 3 tot 4 keer wakker te worden, alleen merken we daar niet zo veel van, omdat we direct weer in slaap vallen. Soms moet je even plassen, maar daarna val je ook vanzelf weer in slaap. Het is zelfs zo dat mensen zich soms niet meer kunnen herinneren dat ze naar de wc zijn geweest, omdat je direct daarna weer in slaap kan vallen. Hierdoor voelt het alsof je (bijvoorbeeld) 8 uur achter elkaar hebt geslapen, maar als je wakker wordt en niet direct weer in slaap valt (soms meerdere keren per nacht) kan dit je nachtrust flink overhoop halen.
Hoe komt het nou dat je soms heerlijk doorslaapt en soms ineens klaarwakker bent midden in de nacht? Als we dat weten zouden we er ook iets aan kunnen doen. Daarom zet ik in deze blog een aantal oorzaken op een rij en ook hoe je die oorzaken kunt aanpakken.
♥ Stress
Herstellen van mijn eetstoornis en het tegelijkertijd hoog willen houden van al die andere ballen bracht behoorlijk wat stress met zich mee. Soms kon ik in de avond nog uren lang piekeren over iets wat ik die middag tegen iemand had gezegd en toch anders had willen verwoorden of voelde ik me onzeker over het tussendoortje dat ik die avond nog had gegeten. Met dit soort piekergedachten viel ik dan in slaap en zodra ik ook maar een beetje wakker werd kwamen ze meteen weer naar de voorgrond. BAM, klaarwakker.
Je stress mee naar bed nemen is één van de oorzaken waarom je soms niet in slaap kunt vallen, maar ook waarom je ’s nachts plotseling klaarwakker bent. Je hersenen blijven als het ware in die stresstoestand en zodra je aan het einde van een slaapcyclus bent en even wat lichter slaapt sta je plotseling weer op scherp, om het als door je hersenen geregistreerde gevaar te kunnen bevechten.
Om hier minder last van te hebben is het goed om je hoofd voor het slapen gaan even leeg te maken. Dit kan door middel van ademhalingsoefeningen, meditatie, je zinnen verzetten door bijvoorbeeld teen boek te lezen of door even van je af te schrijven.
♥ Beeldschermen
Ook het blauwe licht van het talloze aantal beeldschermen dat we tegenwoordig gebruiken heeft invloed op onze hersenactiviteit. Het blauwe licht van beeldschermen lijkt namelijk erg op het blauwe licht dat weerkaatst vanuit de lucht. Hierdoor denken je hersenen dus dat het nog dag is terwijl jij ’s avonds achter je computer, laptop, telefoon, tablet etc zit. Dit kan je slaapritme behoorlijk beïnvloeden waardoor je ’s avonds niet goed in slaap valt of ’s nachts ineens wakker kan worden.
Wat je hieraan kan doen is om minstens een uur voor je gaat slapen beeldschermen te vermijden. Ook zou je een filter met rood licht over je beeldscherm kunnen doen, zodat je hersenen niet getriggerd worden door het blauwe licht. Deze optie kan je vinden bij je instelling of je kan er een app voor downloaden.
♥ Activiteiten
Gedurende de dag doe je allerlei activiteiten. Werk, school, sport, vrienden enzovoort. Dit kost allemaal energie. Niet alleen omdat je met je lichaam beweegt, maar ook omdat je hersenen dit moeten verwerken en over dingen nadenken. Wanneer je tot ’s avonds laat druk in de weer bent nog vlak voordat je naar bed gaat, staan je hersenen dus nog een soort van ‘aan’. Dit lijkt eigenlijk wel een beetje op het kopje ‘stress’ alleen is dus zo dat die activiteit niet alleen maar negatief hoeft te zijn. Zo vind ik het bijvoorbeeld een stuk lastiger om in slaap te vallen als ik een avond heb gesport. Dan moet ik echt eerst even ‘chillen’ voordat ik naar bed ga.
Dit doe ik door wat muziek te luisteren, te douchen of even met iemand te bellen. Wat jij maar fijn vind! Probeer hierbij wel het blauwe beeldschermlicht te vermijden als je al last hebt van slecht slapen. Ik merk dat niet iedereen in mijn omgeving daar last van heeft en gerust nog wat tv kijkt na een lange dag, maar dat is aan jouzelf om aan te voelen. Een fijn boek lezen of in je dagboek schrijven is natuurlijk ook nog een optie. Laat gerust achter in de reacties wat jij fijn vind om ’s avonds nog even tot rust te komen. Wat extra inspiratie voor elkaar is nooit weg!
♥ Alcohol
Het klinkt misschien verleidelijk om even een drankje te drinken om goed te kunnen slapen, maar wees je er bewust van dat dit eigenlijk averechts werkt. Wellicht val je sneller in slaap, maar door invloed van alcohol slaap je heel licht en wordt je vaker wakker waardoor je uiteindelijk niet uitgerust de volgende dag tegemoet gaat en dan heb ik het nog niet eens over een eventuele kater. Af en toe een drankje is lekker en kan gezellig zijn, maar een andere functie dan dat zou het niet moeten hebben. Wees hierin echt eerlijk naar jezelf.
♥ Slaapkamersituatie
Een fijne slaapkamer is echt belangrijk voor een goede nachtrust. Voel jij je fijn in je slaapkamer? Hoe is het gesteld met je geuren en kleuren in jouw slaapkamer? Een prettige, rustgevende inrichting kan echt wonderen doen voor je gemoedstoestand. Misschien slaap je wel graag met een knuffel? Ik heb nog altijd mijn knuffelhondje Vledder naar mijn bed liggen voor als ik ziek ben of een off-day heb en even een pootje nodig heb om vast te houden. Lekker boeiend hoe oud je bent. Als dat jou rust brengt moet je dat lekker doen.
Ook de temperatuur in je slaapkamer is erg belangrijk. Een te warme slaapkamer zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet lekker door kan slapen. Zorg er in de winter voor dat de verwarming uit is als je slaapt en zorg in de zomer voor wat frisse lucht door een ventilator neer te zetten of raam open te doen. Ook de juiste dekens en een fijn matras kunnen een wereld van verschil maken. Het is jouw nachtrust en die is belangrijk. Kijk wat jij nodig hebt en wat jij prettig vind.
Hoe is dit voor jou?
Geef een reactie