De beste versie van mijzelf zijn, dat is iets waar ik dagelijks naar streef. Ik probeer kritisch te kijken naar mijn leven en of ik hier tevreden over ben. Soms is het mogelijk om een situatie aan te passen, soms ook niet. In dat geval probeer ik mijn reactie hierop aan te passen.
Toen ik een eetstoornis had was ik hier heel anders mee bezig. Ik deed wat er van mij gevraagd werd zonder bij mijzelf na te gaan of dit voor mij wel haalbaar was. Continu ging ik aan mijzelf voorbij en keer op keer belandde ik in een paniekaanval. Is dat de kwaliteit die ik mijn leven wil meegegeven? Dit zijn tips waar ik zelf baat bij heb gehad. Ik hoop dat ze jou ook kunnen helpen.
1. Gezondere relaties
Alle relaties vormen de basis van het leven. Niet alleen de relaties die je aangaat met je partner of familie, ook de relatie met je zelf hoort hier bij. Het is (vaak) onmogelijk om een deel of alle relaties te vermijden, ook al zou je dat soms nog zo graag willen. Wanneer deze relaties gezond en sterk zijn, zal je ook merken dat je zelf ook beter in je vel zit. Het aangaan en in stand houden van deze relaties is niet altijd vanzelfsprekend en zal tijd en energie vragen.
Mij heeft het geholpen om per relatie te kijken wat deze relatie mij bracht. Zo heb ik voor mijzelf binnen sommige relaties grenzen gesteld, omdat dit voor mij geen gezonde relatie was. Ookal was dat heel lastig, dit was voor mij wel echt nodig wilde ik er niet aan onderdoor gaan.
2. Minder stress
Het is al vaker bewezen dat veel stress je niet goed doet. Naast het opgejaagde gevoel kan je ook last krijgen van lichamelijke ongemakken. Stress kan de kwaliteit van het leven enorm negatief beïnvloeden. Minder stress is makkelijker gezegd dan gedaan. Mij heeft het geholpen om als ik die spanning op voel borrelen even bij mijzelf te blijven. Al eerder zijn er blogs online gekomen over mindfulness. Ik doe zelf niet echt geregeld aan mindfulness, ik heb daar het geduld denk ik niet voor. Wel vind ik het soms heel ontspannend om zo’n relax muziekje van youtube aan te zetten of een korte yoga les te volgen. Dit doe ik gewoon thuis, wanneer ik dat wil. Ik moet zeggen dat ik dat nu echt al maanden niet gedaan heb, maar dat dit mij wel rust gaf als ik hier ‘s ochtends mee begon. Misschien moet ik dit maar eens weer gaan oppakken..
Zelf vind ik het fijn om af en toe thuis een boek te lezen of een beetje te rommelen met een fijn muziekje en wierook aan. Knuffelen met de beestjes of lekker douchen. Op die manier kan ik echt even tot rust komen.
3. Verbeterde gezondheid
Het verband tussen stress en gezondheid is soms duidelijk te herkennen. In het kopje hierboven schreef ik al over de lichamelijke ongemakken die stress kan geven. Dit sluit ook mooi aan op het eerste kopje. Gezondere relaties geven over het algemeen minder stress en dus een betere (mentale) gezondheid. Hoe beter het je lukt om de stressoren (de bronnen van de stress) aan te pakken, hoe minder kwalen je waarschijnlijk zult hebben en dit zou zelfs je levensduur kunnen verlengen.
Tijdens mijn eetstoornis vond ik het heel moeilijk om echt goed voor mijzelf te zorgen. Elke dag douchen kostte me echt veel energie. Ik gunde mijzelf het plezier van een fijn lichaam niet, ik mocht niet voor mijzelf zorgen, dat was ik helemaal niet waard. Ik vind het nu zo jammer dat ik hier toen zoveel moeite mee had. Nu probeer ik echt goed voor mijzelf te zorgen. Op tijd mijn rust pakken, af en toe bewegen als mijn lichaam hier naar voelt. Ik kan er nu echt van genieten om lekker te douchen en een maskertje op te doen, iets waar ik voorheen ook moeite mee had.
4. Verhoogde productiviteit
Al eerder schreef ik wat over mijn uitstelgedrag. Toen het niet goed met mij ging viel ik terug in het uitstellen van activiteiten die voor mij toen te zwaar aanvoeldde. Ik ervoer, je raad het al, te veel stress. Binnen mijn opleiding was ik het gewend om te multitasken, iets waar ik eigenlijk helemaal niet zo goed in bleek te zijn. Ik gedij veel beter bij opdrachten die ik kan onderverdelen in kleinere subdoelen. Zo kan ik iets makkelijker aanpakken zonder dat het mij meteen stress oplevert. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat ik te veel liet liggen en de berg met klusjes nog groter en enger werd. Ik voelde me somber en waardeloos. Ik kreeg niks meer voor elkaar. Dit heeft mij in laten zien dat die productiviteit juist zo belangrijk is. Het heeft mij geholpen om heel klein te beginnen. Was eens een keer twee bordjes af, in plaats van die hele berg vaat. Stofzuig alleen de woonkamer en doe de slaapkamer de volgende keer. Het hoeft allemaal niet nu. Het onderverdelen heeft ervoor gezorgd dat ik juist meer gedaan krijg.
5. Verbeterde zelfcontrole
Dit vind ik nog steeds een moeilijk thema. Juist tijdens mijn eetstoornis had ik enorm veel zelfcontrole. Althans, dat vond ik zelf. Ik was ontzettend streng voor mijzelf en ik wilde koste wat het kost mijn eetgestoorde doelen bereiken. Nu merk ik dat die zelfdiscipline minder aanwezig is. Misschien zijn mijn doelen ook minder hardnekkig dan toen. Soms heb ik nu juist dat extra zetje nodig om verder te komen. Dan raak ik afgeleid en vergeet ik even mijn uiteindelijke doel. Tijdens mijn eetstoornis was zelfbeheersing een groot thema. Ik kreek een kick van het laten liggen van dat koekje of net dat ene hapje minder te nemen. Nu uit ik deze zelfcontrole op hele andere manieren. Ik ben productiever en ik wil dat mijn werk goed is. Hier kan ik dan ook erg kritisch op zijn.
6. Groter succes
Als je al deze dingen ‘op orde’ hebt, is de kans groot dat je succesvoller zult zijn. Het is makkelijk om beter te presteren wanneer je je goed in je vel voelt en je jezelf ook de rust geeft. Met dit succes bedoel ik het zelfgekozen succes. Wat zou jij graag zelf willen bereiken? In plaats van de standaard opgelegde doelen. Denk hierbij aan rijkdom, macht of populariteit. Het is denk ik veel helpender om na te gaan wat jijzelf zou willen bereiken en niet wat er van je verwacht wordt. Waar haal jij je geluk en voldoening uit?
7. Gemoedsrust
Naast de bovengenoemde punten zijn er nog meer factoren die bij kunnen dragen aan een verbeterde gemoedsrust. Net noemde ik ook al mindfulness. Dit zorgt er, net als yoga en meditatie, voor dat je zelfbewuster wordt wat bijdraagt aan het genereren van gemoedsrust. Het kan zelfs bijdragen aan een verruimde blik wat ervoor kan zorgen dat je over het algemeen meer vrede en acceptatie ervaart.
Verder ervaar ikzelf kalmte uit een opgeruimd huis. Ik neem er echt de tijd voor om van mijn huis een fijne plek te maken waarin ik zelf niet overprikkeld wordt door rommel. Als ik in een week niet echt een vrij moment kan vinden, zorg ik in ieder geval dat ik alles wat ik die dag gebruik wel opruim, zo blijft er minder snel iets liggen.
8. Grotere veerkracht
Het vermogen om snel te herstellen van uitdagingen en moeilijkheden van het leven. Het psychologisch vermogen van de mens om uit deze ervaringen te stappen en terug te keren naar de gezonde (mentale) toestand. Het wordt ook wel gezien als de vorm van emotionele flexibiliteit. Deze persoonlijke ontwikkeling stelt je in staat om ook van binnenuit de obstakels te confronteren.
Het leven is geen rechte lijn. Het leven kent obstakels en uitdagingen in ontzettend veel soorten en maten. Vaak als je het niet verwacht. Door middel van deze veerkracht lukt het je om hier snel weer van te herstellen en terug te keren naar de natuurlijke balans. Zelf denk ik dat dit één van de belangrijkste kernfactoren is. Ten tijde van mijn eetstoornis lukte het mij vaak niet om snel te herstellen van een uitdaging. Ik bleef erin hangen en raakte er gefrustreerd en somber door. Wat denk ik toen ook meehielp is dat ik veel stress ervaarde en hier ook veel last van had in de vorm van paniekaanvallen. Op deze manier kon ik ook niet herstellen en terugkeren naar mijn gezonde ik.
9. Geluk
Waar je het uiteindelijk allemaal voor doet: het geluk. Gun jezelf echt die tijd en ruimte om jezelf te ontdekken en ontwikkelen. Hoe meer je leert over jezelf en anderen, hoe meer vermogen je creërt om hiermee om te gaan en een stapje dichterbij dit geluk te komen.
Ik vind het fijn om soms even stil te staan in mijn proces. Waar kom ik vandaan, waar ben ik nu en waar wil ik heen? Wat wil ik nog leren? Waar wil ik in groeien?
Waar wil jij in groeien?
fotografie: pexels
Geef een reactie