Als je lijdt aan een eetstoornis of problemen hebt met eten, nemen eten, gewicht en afvallen iedere dag een grote plek in in je hoofd. Het kan ervoor zorgen dat je aandacht voor een groot deel naar deze onderwerpen toegaat. Misschien ben je je hier echter nog niet zo van bewust. Ga je naar school of werk je, dan kan de eetstoornis naast deze bezigheid, jouw enige andere ‘bezigheid’ zijn. Je hebt op dat moment nog maar twee doelen of ‘hobbies’ in je leven: goede cijfers halen en afvallen.
Dit zorgt ervoor dat je wereld erg klein wordt en dat je jouw zelfwaardering laat afhangen van maar heel weinig. Gaat school niet goed, dan krijgt je zelfwaardering een oplazer. Zie je ‘s morgens dat je niet bent afgevallen of zelfs iets bent aangekomen, dan voel je je verschrikkelijk slecht over jezelf.
Je krijgt steeds meer het idee dat je waardeloos bent en mislukt en dat je niets kunt. Je gaat je hierdoor meer en meer isoleren van alles en iedereen in jouw omgeving of stort je volledig op online fora zoals Proud2Bme.
Natuurlijk moedigen wij het gebruik van Proud2Bme aan, maar het overmatig gebruik van Proud2Bme (en andere websites) raden we af. Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat je met hulp van je omgeving, van professionals en Proud2Bme jouw leven zonder eetstoornis weer positief kan hervatten. Om dit te kunnen is het heel belangrijk dat je naast je eetstoornis en school/werk leuke dingen hebt. Dingen waar je zelfwaardering uit kunt halen, dingen waar je kunt presteren, dingen waar je plezier kunt hebben, waarmee je in beweging komt en mensen mee ontmoet.
Nou weet ik uit eigen ervaring dat het niet altijd even eenvoudig is om, als je nauwelijks weet wie je zelf bent en wat je leuk vindt, een hobby of sport te vinden. Als je een beetje prestatiegericht ingesteld bent of heel perfectionistisch bent, is het moeilijk om een sport of hobby echt voor je plezier te doen. Toen ik op mijn vroeger op tennis ging wilde ik per se iedere wedstrijd winnen en tijdens trainingen wilde ik de beste zijn. Won ik niet of speelde ik slecht, dan baalde ik vreselijk. Hierdoor verloor ik mijn spelplezier en ben ik er na 7 jaar intensief en op hoog niveau tennissen mee gestopt. Bij een hobby heb ik hetzelfde probleem. Ik ben van huis uit gewend dat alles een nut moet hebben. Ik kan dus heel slecht tegen doelloos tekenen of collages maken. Ik voel me dan nutteloos en dom bezig. Ook kan het zijn dat je zo perfectionistisch bent dat iets creatiefs doen nauwelijks lukt omdat de zelfcriticus in jouw alles afkraakt, nog voordat je iets hebt kunnen proberen.
Los van al deze karaktereigenschappen die het uitoefenen van een hobby of sport tegenwerken, kan het ook nog eens zijn dat je veel moeite hebt met sociale contacten. Je vindt het doodeng om nieuwe mensen te leren kennen, ziet er als een berg tegenop. Door bovenstaande ga je het zoeken van een hobby of sport uit de weg en blijf je zitten in je kleine, redelijk veilige, wereldje. Dit zorgt ervoor dat je je angsten niet aangaan en je jezelf niet ontwikkelt. Want wat zou het goed voor je zijn als je wel mensen ontmoet, wel de angst voor sociale contacten overwint en wel leert dat je ook gewoon plezier mag hebben zonder dat het een direct nut heeft en zonder dat je presteert of het perfect is.
Kortom: herken je jezelf in bovenstaand verhaal en weet je stiekem van jezelf dat je eigenlijk wat te veel uurtjes online doorbrengt, klik dan na het lezen van deze blogje op dat kruisje rechtsboven in de hoek en ga op zoek naar een leuke hobby of sport!
Waar moet je aan denken als je op zoek gaat naar een leuke sport? Kies voor een teamsport. Juist dan ontmoet je mensen! Bovendien train je dan op vaste tijden met elkaar en kan je niet zomaar wegblijven. Kies een sport die niet te veel gericht is op je lichaam. Denk dus goed na of ballet, turnen, dans of fitness nou echt wel goed voor je is en vraag jezelf af waarom je deze sport werkelijk wilt beoefenen. Probeer eerst een paar dingen uit alvorens je je er een jaar aan verbindt. Om te voorkomen dat je na drie keer erachter komt dat het toch niet echt wat voor je is, maar je wel al voor een jaar betaald hebt… Kies voor een sport waar je niet direct hoeft te presteren. Ga dus eerst meedoen aan trainingen, alvorens je je inschrijft voor competitie.
Ikzelf heb dus jarenlang getennist. Dit is iets wat ik af en toe nog wel doe, maar elke keer komt dan mijn prestatiedrang al snel weer om de hoek kijken. Ik moet beter zijn dan mijn tegenspeelster, ik moet winnen. Los hiervan is het niet een sport waarmee je heel snel in contact komt met andere mensen, zeker niet als je af en toe samen met een (veilige) vriendin even een balletje gaat slaan. De sporten die ik in de toekomst een keer wil gaan uitproberen zijn voetbal en honkbal/softbal.
Think outside the box! Zoals hierboven al staat, probeer gewoon wat dingen uit. Ik ga binnenkort kijken bij ‘roller derby’, een rollerskatesport die vooral bekend is in Amerika. Een aantal weekjes geleden heb ik op een wakeboard gestaan en vorige week zat ik op een paard. Ik snuffel overal wat rond om te kijken wat nou werkelijk bij mij past.
Bedenk eens wat je vroeger echt leuk vond. Misschien vond je het wel tof om kleertjes te maken… wat let je om een naaicursus te gaan doen, zodat je over een aantal maanden je eigen kleren kan naaien? Misschien hield je wel van schilderen… zoek een schildercursus op en ga eens een kijkje nemen. Durf je niet alleen, neem iemand mee. Ga erop uit! Verlaat dat veilige huisje en ontdek! Ik wil over een tijdje graag een monteercursus gaan doen, zodat ikzelf filmpjes kan monteren. Wie weet ontmoet ik tijdens die cursus wel een leuk creatief persoon waarmee ik samen iets kan maken. Er kunnen bijzondere dingen ontstaan als je over je angsten heen stapt en de dingen aangaat.
Misschien houd je wel van muziekmaken en ontmoet je tijdens muziekles (in een groep!) een aantal leuke mensen waarmee je een bandje kan vormen. Belangrijk is dus dat je geen hobby zoekt die je enkel thuis in je eentje uitvoert…
Door nieuwe dingen te leren, plezier te hebben en in contact te komen met mensen, ziet de wereld er een stuk leuker uit en vergroot je je zelfvertrouwen en positief zelfbeeld. Het is niet makkelijk, I know, je moet een flinke berg over.
Ik vergelijk het soms met het staan op een hoge duikplank. Dat angstige gevoel… maar wat gebeurt er als je dan toch de sprong waagt? Je bent megatrots als je uit dat water komt!
Waag die sprong en zoek iets leuks voor jezelf.
Laat de eetstoornis niet jouw enige ‘hobby’ zijn!
Geef een reactie