Mijn lichaam door de dag heen

Je lichaam kan verschillend aanvoelen gedurende de dag. Tijdens mijn eetstoornis was ik me hier soms niet genoeg en soms veel te bewust van waardoor ik een bepaald gevoel onderdrukte of juist veel groter maakte dan het was. Ik kon me ineens heel moe of heel dik voelen en wist dan niet zo goed wat ik daarmee moest of waar het vandaan kwam. Gaandeweg heb ik steeds beter naar mijn lichaam leren luisteren. In deze blog neem ik jullie een dagje mee in hoe mijn lichaam zich door de dag heen voelt en hoe ik daar op inspeel.

Het is half 8 en de wekker gaat. Het was een warme nacht, dus ik word plakkerig van het zweet wakker. Ik heb onrustig geslapen door de warmte en m’n dekens over m’n hele bed heen geschopt. Ik zal wel veel vocht verloren hebben door het zweten en dat merk ik meteen want ik heb onwijze dorst. Het kan soms best lastig zijn om voldoende te drinken, omdat het er snel bij inschiet en je de signalen van te weinig drinken niet altijd herkent of verwart met iets anders. Ik heb daar voor mezelf nu wel een bepaald systeem in gebouwd door altijd een glas of flesje water naast me te hebben staan, maar nu had ik, heel duidelijk, echt dorst. Ik loop naar de keuken en drink even snel een glas water. Nu ik toch in de keuken sta begin ik gelijk met mijn ontbijt, terwijl ik ook nog een kopje thee zet. 

Om goed door te kunnen slapen geeft je lichaam wanneer je slaapt wat minder signalen door naar je hoofd dan wanneer je wakker bent. Hierdoor heb je niet continu honger en dorst wanneer je 8 uur lang niet eet en drinkt of moet je om de haverklap naar de wc. Pas als die gevoelens echt sterk worden zal je er van wakker worden. Wel fijn, anders zouden we allemaal in ons bed plassen. Zodra ik wakker word komt mijn lichaam altijd snel op gang. Ik heb altijd wel trek in de ochtend en sla mijn ontbijt ook nooit over. Niet iedereen vind het makkelijk om te ontbijten in de ochtend, sommige doen er iets langer over om wakker te worden. Toch is ontbijten een belangrijke gewoonte. Zeker wanneer je een eetstoornis hebt is het belangrijk regelmaat te hebben om goed en voldoende te eten. 

Ik heb een ochtendje vrij dus heb met een vriendin afgesproken om te gaan sporten. Het is wederom een warme dag dus ik zorg dat ik goed blijf drinken. Ik heb niet heel lekker geslapen dus ik ben een beetje moe en heb nog een beetje spierpijn van gister. Ik besluit daarom een beetje rustig aan te doen vandaag. Mijn vriendin voelt zich wel heel goed en doet de oefeningen wat zwaarder en vaker dan ik. Tijdens mijn eetstoornis had ik dit heel moeilijk gevonden, omdat ik me steeds zou vergelijken en het zou voelen alsof ik niet m’n best deed of minder goed was. Nu luister ik naar wat goed voor mij voelt. Het is normaal dat je je niet elke dag superfit voelt. Soms voelt het alsof je de wereld aan kan en soms heeft je lichaam een beetje rust nodig. Deze signalen geeft je lichaam niet voor niets, dus hier pas ik mijn dagen altijd een beetje op aan. Na het sporten eet ik altijd iets van yoghurt met wat fruit, bijvoorbeeld een banaan. Die combinatie brengt mijn energie snel weer op niveau en het vult ook wel goed. 

Ik rommel nog een beetje rond in huis en ook mijn maag begint een beetje te rommelen. Tijdens mijn eetstoornis vond ik het lastig dat hongergevoel een plekje te geven. Ik drukte het zo vaak weg dat ik het op gegeven moment niet meer herkende. Toen ik eetbuien kreeg en veel begon te compenseren raakte mijn hongergevoel en mijn ervaring van honger nog meer de war. Ik stond niet stil bij mijn lichaam en werd dan ineens overvallen door het gevoel van honger, of ik verwarde honger juist met een heel ander gevoel. Ik neigde naar eten, terwijl ik eigenlijk gewoon dorst had, rust nodig had of andere emoties hoog opliepen. Het hielp mij om op verschillende de momenten even bij mezelf in te checken en na te gaan hoe ik me voelde. Heb ik honger, heb ik dorst of is er eigenlijk iets heel anders aan de hand? 

Nu ik even incheck bij mezelf voel ik prima en rustig, maar ik voel ook dat mijn buik een beetje opgezet is na het lunchen. Ik heb gegeten en gedronken, mijn darmen zijn aan het werk en produceren daarbij gassen, dit is gewoon normaal. Tijdens mijn eetstoornis wou ik weleens heel erg op dit gevoel gaan focussen. Door er zo onwijs mijn aandacht op te leggen werd het gevoel groter en groter en voelde ik mezelf ongelooflijk dik, terwijl het eigenlijk gewoon binnen normale grenzen was. Het kan ook best buiten normale grenzen gaan. Hier zijn verschillende redenen voor. Toen ik herstellende was van mijn eestoornis was mijn spijsvertering dusdanig in de war dat ik veel last kreeg van opstoppingen in mijn darmen en een opgeblazen gevoel. Ook dronk ik veel cola light en at ik veel kauwgom, hierdoor kreeg ik soms een onwijs opgezette buik. Hoe langer ik volhield goed en regelmatig te blijven eten, hoe meer dat gelukkig verdween. Door de dag heen zal je altijd een verschil blijven merken tussen bijvoorbeeld de ochtend, middag en avond, maar dat is normaal. 

Ik voel me de rest van de dag best goed en heb veel inspiratie voor m’n werk. Gemotiveerd tik ik door op mijn computer en de tijd vliegt voorbij. Rond een uurtje of half 5 merk ik dat ik toch een beetje een middagdipje begin te krijgen. Ik zet een kopje koffie voor mezelf en neem er iets te snacken bij. Het is ook belangrijk om af en toe even pauze te nemen van je werk zodat je jezelf niet voorbij loopt.

De rest van de dag verloopt vrij soepel. Ik heb nog niet per se honger wanneer ik mijn avondeten maak, maar de tijd kwam me het beste uit en ik kan er dan ook wel van genieten. Aan het eind van de dag voel ik wel dat ik behoorlijk moe ben. Het werk bij Proud2bme is nog vrij nieuw voor mij. Het is mijn eerste fulltime baan en ik moet wennen aan de kantooruren en het veel achter de computer zitten. Daarom ga ik op tijd naar bed en zorg ik dat ik een goede nachtrust heb. De eerste week kwam ik aan weinig andere dingen toe, maar het begint gelukkig steeds meer te wennen. Ik ben blij dat ik mezelf daar de ruimte voor kan geven. Dit had ik vroeger waarschijnlijk niet gekund. Dan had ik mezelf voorbij gelopen door alle ballen hoog proberen te houden. Veel mensen ervaren dit wanneer ze net met een nieuwe baan of opleiding beginnen, maar ook wanneer je leven op een andere manier ineens verandert. Luister goed naar de behoeftes van jouw lichaam en probeer het te geven wat het nodig heeft.  

Op welke manier luister jij naar je lichaam?

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

10 reacties op “Mijn lichaam door de dag heen”

  1. Interessante blog! Thanks

  2. Prachtig geschreven weer, Irene! 🙂
    Ook herkenbaar; vooral het jezelf voorbij rennen, er niet tegen kunnen als sporten niet gaat zoals je wilt en jezelf ineens dik voelen (terwijl er iets anders aan de hand is)

    Ontzettend knap en fijn hoe je hier nu mee omgaat en het inzet bij de hulp aan anderen. Ik start zelf in september met een opleiding tot ervaringsdeskundige (niet gericht op eetstoornissen overigens) en jij inspireert me!

    Ga zo door 🙂

  3. Wat een fijne blog! Ik probeer het ook steeds vaker en steeds meer; echt luisteren naar je lichaam en op een goede manier antwoorden. Voor mij is dat echt 80% van herstel. Soms is het moeilijk, omdat mijn hoofd mijn lichaam dan geen ruimte wil geven, of mijn hoofd drukt de signalen van mijn lichaam weg, maar juist op die momenten is het des te belangrijker dat je wèl luistert naar je lichaam en er goed voor zorgt. Want op de lange termijn zorg je ook goed voor je hoofd door nu goed voor je lichaam te zorgen!

  4. Heel goed onderwerp! Ik heb vaak het idee dat ik me de hele dag hetzelfde wil en kan voelen (wat natuurlijk niet zo is). Ik raak in paniek van een vollere buik na het eten, terwijl ik rationeel gezien weet dat dat echt niet de hele dag zo blijft. Maar dat besef lijkt op zo’n moment dan ver te zoeken. Dit is echt een dingetje dus fijn dat deze blog me weer even bewust maakt dat mijn gedachtengang niet klopt.

  5. Mooie blog!bedankt

  6. Goede blog, zeg, thanks!!! 🙂

  7. Super interessante blog! Hoe je naar je lichaam luistert en omgaat met allerlei dingetjes!

  8. Wow heel mooi blog en je hebt al echt wat geleerd ik hoop net als jou daarin ook steeds meer stapjes te zetten!

  9. Hele fijne blog! Ik ben al jaren dwars over de signalen van mijn lichaam heen gestormt, vind het nu dan ook heel moeilijk om dit wel te doen. Wat voel ik uberhaupt? Ben ik bijvoorbeeld écht moe, of moet ik me niet zo aanstellen en gewoon even doorzetten? En met mijn eetschema heb eigenlijk nooit echt honger en wanneer ik zin in iets heb dan voelt dit héél fout en gevaarlijk, waardoor ik dit gevoel nog altijd negeer. Echt héél lastig nog hoor! Maar echt super fijn om te lezen hoe jij hiermee omgaat! Thnx!

  10. Wat schrijf je fantastische en verfrissende blogs!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *