Mijn tips bij een eetbuistoornis

Ik ben Gineke en ik ben 22 jaar. Ik heb al sinds mijn 14de de eetstoornis Binge eating disorder, ook wel eetbuistoornis genoemd en zit ook al een paar jaar in behandeling bij de Ursula Kliniek in Leiden. Officieel heb ik geen eetstoornis meer, maar een eetprobleem, omdat ik niet meer frequent 3 eetbuien in de week heb. Ik heb inmiddels best veel kennis over mijn eetstoornis en zou jullie graag wat tips willen geven wat mij helpt om te genezen.

Eet regelmatig
vroeger sloeg ik regelmatig een maaltijd over en hier kreeg ik altijd eetdrang van. Dan at ik geen komkommer hoor, nee het was altijd chocolade of andere zoetigheid. Tijdens mijn behandeling kreeg ik een eetschema en ik begon mijn eten te registreren. Hierdoor begon ik regelmatig te eten en merkte ook dat mijn eetdrang door honger steeds minder werd. Ik eet nu 6 x op een dag, dit zijn 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes. In het weekend neem ik wat extra lekkers om het goed vol te kunnen houden.

Schrijf je gedachten op of praat erover
Dit is iets wat mij altijd veel moeite kostte en soms nog steeds kost. Ik ben iemand die niet snel om hulp vraagt en het graag zelf oplost. Maar soms heb je gewoon iemand nodig die met je meedenkt en je helpt. Gelukkig heb ik hele lieve ouders en familie die mij graag willen helpen. De eetbuien staan vaak ook bekend om schaamte en door er niet over te praten houd je het ook in stand. Als je nog niet aan praten toe bent kan je het ook opschrijven of een G-schema maken.

Verbied niet alle lekkere dingen
Als je alle lekkere dingen gaat afslaan en voor jezelf gaat verbieden, ga je er juist naar verlangen. Het is de bedoeling dat je anders leert eten en daar hoort ook af en toe een patatje bij. Wat mij heel erg hielp is om in het bijzijn van je familie wat lekkers te eten zodat je niet doorslaat.

Doe geen dieet 
Als je last hebt van eetbuien of een eetstoornis is het niet handig om een dieet te gaan doen. Een dieet is er meestal op gericht om af te vallen. Dit zal op korte termijn misschien werken, maar daarna komen de eetbuien gewoon weer terug. Als je last hebt van eetbuien is het belangrijk dat je op een andere manier leert eten. Dit is: regelmatig eten, bewegen en af en toe wat lekkers. Je leert op een nieuwe manier eten. Je richt je niet op afvallen, dit komt meestal vanzelf als je weer een stabiel eetpatroon aan hebt geleerd.

Schaam je niet voor een eetbui
mijn valkuil was altijd als ik een eetbui had gehad, dat ik het verzweeg of er over loog omdat ik mij schaamde. Het beste is om het gelijk op te biechten en uit te zoeken waarom je een eetbui hebt gehad. Dit kan je bijvoorbeeld met je ouders doen of met je behandelaar. In het begin waren mijn ouders vooral machteloos en wisten niet hoe ze met al die snoeppapiertjes die ze vonden om moesten gaan. Nu hebben ze eigelijk alleen maar begrip als ik het vertel en willen ze mij helpen.

Hopelijk hebben jullie iets aan mijn tips. en onthoud: Genezen kost tijd, maar is niet onmogelijk!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

8 reacties op “Mijn tips bij een eetbuistoornis”

  1. Mooi, dankjewel!

  2. Dankjewel voor je goede tips.
    Ik ga mijn best doen.

  3. dankjewel voor ee tips

  4. Mooi dat je je verhaal en tips hier deelde!

  5. Wat fijn dat je je verhaal vertelt en tips geeft. Het helpt mij tegenwoordig ook enorm om bij eetdrang mijn omgeving in te schakelen.

  6. Ik merk dat er de laatste tijd op Proud2bme wat meer aandacht wordt besteed aan BED. Daar ben ik blij mij 🙂

  7. Bedankt heel mooie blog

  8. Mooi verhaal. Erg herkenbaar allemaal. fijn dat er meer aandacht aan BED word gegeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *