Mindfulness is steeds gewoner aan het worden. Het wordt verwerkt in verschillende therapieën, gesprekstechnieken, ontspanningsmethoden en er is van alles over te lezen. Jaren geleden kwam ik al er mee in aanraking tijdnes mijn eigen behandeling voor mijn eetstoornis. Uit onderzoek is nu gebleken dat minfulness net zo goed werkt als het gebruik van anti-depressiva. Hieronder zal ik uitleggen hoe dit is onderzocht en waarom het zo is.
Onderzoekers ontdekten dat mensen die leden aan een depressie bijna dezelfde resultaten behaalden met mindfulness als met het gebruik van anti-depressiva. Als er werd gekeken naar twee jaar was de kans op terugval bij de groep die medicatie gebruikte 47% en de groep die een cursus mindfulness had gedaan 44%.
De meeste cursussen mindfulness duren 8-10 weken, zo ook de cursus die voor het onderzoek werd gebruikt. De cursus bestond vooral uit mediteren, maar ook cognitieve gedragstherapie en yoga. Het is de bedoeling dat mensen hierdoor leren een gezondere relatie met zichzelf en hun gevoelens op te bouwen en meer acceptatie te ontwikkelen. Mindfulness is niet beter dan medicatie, maar heeft gelijke resultaten. Wel is mindfulness iets beter betaalbaar, in vergelijking met andere therapie die vaak individueel wordt gegeven.
Een deelnemer van het onderzoek zei dat hij door mindfulness op lange termijn meer handvatten heeft gekregen, dan door het constante gebruik van anti-depressiva. Hij zegt: ‘’Mindfulness zet me in mijn kracht en geeft me de controle over mijn eigen toekomst terug. Ik leer signalen herkennen en heb dingen veranderd om gezond te blijven.”
Mindfulness helpt mensen om emoties toe te laten in de geruststelling dat deze komen en weer gaan. Mindfulness leert mensen negatieve gevoelens te accepteren, zonder ze te ontkennen. Wil je meer lezen over mindfulness en eetstoornissen, lees dan dit eens.
De uitkomst van dit onderzoek geeft mensen die er tegenop zien om medicatie te gebruiken een andere mogelijkheid voor behandeling van hun depressie. Ook zijn er veel mensen die niet in staat zijn om medicatie te gebruiken tegen hun depressie vanwege de bijwerkingen of omdat het lange tijd gebruikt moet worden. Bij mindfulness zijn er geen bijwerkingen en hoeven mensen geen onnatuurlijke stoffen in te nemen.
Mindfulness is al bij verschillende psychologen en zorginstellingen meegenomen in de behandeling. Soms worden er ook aparte modules mindfulness gegeven. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een cursus in jouw omgeving. Soms worden deze (deels) vergoed door je zorgverzekeraar.
Wat vind jij van mindfulness i.p.v. anti-depressiva?
Bron: Dailymail.co.uk
Geef een reactie