Toen ik dit gisteren in het nieuws tegenkwam, werd ik meteen enthousiast. Mindfulness heeft mij heel erg goed gedaan tijdens het herstellen van mijn eetstoornis en problemen rondom zelfbeeld en positief denken. Als je over zoiets enthousiast bent, wil je dat graag met iedereen delen en mensen overtuigen dat ze het ook eens moeten proberen. Toch voelt het voor veel mensen nog een beetje als een ver-van-hun-bed-show of ‘zweverig’. Ondertussen is er veel onderzoek gaande rondom mindfulness en dat levert regelmatig positief en hoopvol nieuws op. Zoals het nieuws dat mindfulness een positieve invloed heeft op depressie en terugval kan voorkomen.
Mindfulness kan mensen met een depressie helpen hun klachten te verminderen, blijkt uit onderzoek. Dit werd onderzocht door het Radboud UMC. Ze deden het onderzoek met 205 mensen die allemaal drie of meer depressies hadden gehad. Een derde van de mensen die deelnamen aan het onderzoek had op dat moment te maken met een depressie. De effecten van MBCT (Mindfulness-based cognitieve therapie) werden vergeleken met de resultaten die een reguliere behandeling voor depressie oplevert.
Mindfulness-based cognitieve therapie is ontwikkeld begin 2000 om mensen met een depressie te helpen een nieuwe depressie te voorkomen. Ze wilden dus de kans op een terugval voorkomen door hiermee aan de slag te gaan. De module die mensen toen konden volgen bestond uit een achtweekse training met aandachtsoefeningen en cognitieve therapie.
Mijn eerste aanraking met mindfulness was zo’n training tijdens mijn behandeling voor mijn eetstoornis en ik ben inmiddels heel wat jaren verder en doe heb er nog steeds erg veel aan. Ik pas het nu toe op verschillende manieren en het heeft mij heel veel inzicht gegeven. Een goede laatste toevoeging ter afsluiting van mijn behandelingen was het voor mij.
Inmiddels hebben meerdere studies uitgewezen dat Minfulness-based cognitieve therapie een terugval kan helpen voorkomen bij mensen die in het verleden eerder een depressie hebben gehad. Maar daar wilde onderzoeker Joël van Aalderen het niet bij laten, hij wilde meer onderzoek. Hij onderzocht of MBCT ook zou helpen bij mensen met een acute depressie. Uit het onderzoek dat hij deed bleek dat dit inderdaad ook werkt voor mensen met een acute depressie. De afname van de klachten werd ondersteund door de positieve effecten van MBCT, vooral op het gebied van piekeren en malen. Ook blijkt deze positieve werking ook jaren later nog effectief.
De Hersenstichting maakte bekend dat 640.000 mensen in Nederland te maken hebben met een depressie. Bij veel mensen komt die depressie een of meerdere keren terug. Depressie zou daarom ook wel omschreven kunnen worden als chronische (langdurige) aandoening. Uit eerder onderzoek bleek al dat anti-depressiva en mindfulness dezelfde positieve effecten kunnen hebben. Mindfulness zal naar mijn idee dan ook steeds meer toegepast worden als onderdeel van de behandeling van depressie en is ook meer en meer te vinden in het behandel pakket voor mensen met eetstoornissen of angst.
Het nieuws dat er iets is ontdekt dat een goede aanvullig kan zijn op de behandeling en het voorkomen van terugval bij depressie is dan ook zeer positief denk ik. Ik ben benieuwd of jij hier zelf al eens over nagedacht hebt, mee oefent thuis of een training hebt gevolgd. Je kunt bij verschillende hulpverleningsinstanties vragen wat de mogelijkheden zijn of zelf een cursus in de buurt volgen.
Wat vind jij van dit nieuws?
Bron: Nu.nl
Geef een reactie