Als ze als kind niet altijd zo stil had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien het hoogste lied gezongen
Als ze als kind niet altijd zo alleen was geweest
Had ze vandaag misschien allang iemand gevonden
Als ze als kind niet altijd zo bang had hoeven zijn
Had ze vandaag misschien van iemand durven houden
Als ze als kind niet altijd zo’n puinhoop had gezien
Had ze vandaag misschien kastelen kunnen bouwen
Als ze als kind de warmte van de zomer had gekend
Was ze die warmte in haar winter nooit verloren
Als ze als kind de warmte van een nest had gekend
Had het haar hele leven lang niet zo gevroren
Als ze als kind niet al zo oud had hoeven zijn
Had ze vandaag nog een kinderlied gezongen
Als ze als kind gewoon een kind had kunnen zijn
Was ze vandaag als een kind opnieuw begonnen
Mishandeling, het toebrengen van pijn of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht. Naast lichamelijke mishandeling, zijn er andere vormen van mishandeling. We zullen ze hieronder bespreken. Ook zullen we je vertellen wat je kan doen wanneer je dit zelf overkomt of wanneer iemand in jouw omgeving dit overkomt.
- Geestelijke/emotionele mishandeling
Emotionele mishandeling is niet te zien door de buitenwereld maar het heeft grote gevolgen. De mishandelaar heeft vaak een diep geworteld minderwaardigheidsgevoel en deze gevoelens worden geuit op het slachtoffer of op de slachtoffers. De slachtoffers krijgen hierdoor uiteindelijk een diep geworteld minderwaardigheidsgevoel.
Bijvoorbeeld in een relatie. In het begin van de relatie, zolang de verliefdheid duurt, lijkt er niets mis te zijn met de relatie. Maar als de relatie langer duurt, begint de partner te liegen, manipuleren, te zwijgen en alles om te draaien, hierdoor weet de mishandelaar het zelfvertrouwen van de partner te laten verdwijnen. De mishandelaar is in staat om het slachtoffer het gevoel te geven dat het zijn/haar schuld is dat er problemen ontstaan. Er wordt vaak gedacht; had ik maar dit of dat gedaan dan was hij/zij niet boos geworden. Angsten spelen vaak een grote rol bij de slachtoffers. Het slachtoffer beseft vaak niet dat het emotioneel mishandeld wordt omdat het stapje voor stapje gaat.
- Seksuele mishandeling
Dit wordt ook wel seksueel geweld genoemd. Het omvat alle seksuele handelingen die iemand gedwongen wordt uit te voeren, te ondergaan of getuige van te zijn. Dit kan zijn om gedwongen te worden om iemand te bevredigen, om aangeraakt te worden, om voor iemand uit te moeten kleden en om gepenetreerd te worden.
Gedwongen worden kan ook betekenen dat het slachtoffer lichamelijk overweldigd wordt of bedreigd wordt. Dit gebeurt bij aanranding en verkrachting. Een situatie kan al dwingend zijn voor het slachtoffer als het slachtoffer bang of afhankelijk is van de dader.
Gedwongen seks was voor 1991 binnen het huwelijk niet verboden want partners hadden binnen het huwelijk de echtelijke verplichtingen. Inmiddels is dit wel verboden.
- Kindermishandeling
Jouw handen raakten mij allang niet meer
evenals je voeten, of de stofzuigerstang.
Ik voelde mijn lichaam niet meer
mijn benen, mijn armen, mijn rug, nee.
De oorlog was naar binnenin mij verplaatst
dat deed het meeste zeer.
Jouw woorden die mij diep van binnen raakten
keer op keer.
‘blauwe plekken vergaan, de pijn blijft hetzelfde.’
Mijn lichaam was gevoelloos geworden
dat deed er niet meer toe.
Maar mijn hoofd liep over van pijn
puur omdat ik nooit je kleine meisje mocht zijn.
(Bron: http://www.1001gedichten.nl/gedichten/15834/mishandeling/)
In Nederland geeft de Wet op de Jeugdzorg de volgende definitie van Kindermishandeling: Kindermishandeling is elke vorm van voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die de ouders of andere personen ten opzichte waarvan de minderjarige in een afhankelijkheidsrelatie of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek letsel of psychische stoornissen. Hieronder vallen ook verwaarlozing en onthouden van essentiële hulp, medische zorg en onderwijs.
Onder kindermishandeling valt;
- Psychische verwaarlozing, dit is het geval als een kind niet de nodige aandacht krijgt om zich op een gezonde manier mentaal en sociaal te ontwikkelen. Bij jonge kinderen kan dit betekenen dat ze niet leren hoe ze zich emotioneel aan een ander moeten hechten.
- Psychische mishandeling, dit is emotionele mishandeling. Het kind is slachtoffer van verbale agressie, het wordt gekleineerd of de opvoeder(s) laten het kind zich minderwaardig voelen.
- Lichamelijke verwaarlozing, als een ouder of verzorger onvoldoende verzorging biedt. Dit is ook het voorzien in voldoende en gezond voedsel, schone kleding, hygiëne en het laten verlenen van medische zorg, indien nodig.
- Lichamelijke mishandeling, hier is sprake van als er fysiek geweld gebruikt wordt tegen het kind. Dit kan slaan, schoppen of knijpen inhouden maar ook verbranden, het kind expres laten vallen en het vastbinden of opsluiten van kinderen.
- Seksueel misbruik, elke handeling van seksuele aard tussen een minderjarige en een gezagdragend persoon. Maar ook handelingen van seksuele aard tussen een persoon van minimaal 5 jaar ouder of tegen de wil van de minderjarige.
Het kan zijn dat je het idee hebt dat iemand in je omgeving mishandeld wordt. Wat doe je dan? Je kunt contact opnemen met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling.
Het AMK
Het AMK geeft advies en onderzoekt (vermoedelijke) situaties van kindermishandeling en brengt zo nodig de juiste hulp op gang. Het AMK is de instelling voor iedereen met vragen, zorgen of meldingen over kindermishandeling. Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 100.000 kinderen mishandeld, verwaarloosd of misbruikt. Meestal vertellen mishandelde kinderen of degene die hen mishandelt niet uit zichzelf over de situatie.
Bij het AMK kun je terecht voor advies. Voor een adviesgesprek hoef je geen namen te noemen van het kind of het gezin. En het AMK neemt na een adviesgesprek geen stappen in de richting van het kind of het gezin. Lees HIER wat er gebeurt als je het AMK belt.
Verder kun je bij het AMK een melding doen van kindermishandeling. Als je vindt dat het AMK in actie moet komen dan kun je een melding doen. Iedereen die een vermoeden heeft van kindermishandeling heeft het recht om een melding te doen. Na een geaccepteerde melding stelt het AMK meestal een onderzoek in en gaat het AMK in ieder geval een gesprek aan met de ouders.
Je kunt contact opnemen met het AMK op: 0900 123 123 0 (ook als je zelf mishandelt wordt)
Durf je nog niet te bellen, kijk dan eerst eens op kindermishandeling.nl of chat anoniem met de kindertelefoon:
Als je zelf problemen thuis hebt, ruzie met iemand, of je heel erg rot voelt kun je ook contact opnemen met de kindertelefoon. Je kunt bellen naar 0800-0432 of je kunt op www.kindertelefoon.nl chatten.
Vraag je je af of je iemand in jouw omgeving kan helpen? Weet je niet of je wat kan doen? Doe HIER de test.
Feiten en cijfers
- Iedere week sterft er een kind in Nederland aan mishandeling
- In rijke landen wordt tussen de 5 en 10% van de meisjes tijdens hun jeugd verkracht. Dit geldt voor 1 tot 5% van de jongens.
- 4 tot 16% van de kinderen in rijke landen wordt jaarlijks lichamelijk mishandeld.
- 10% van de kinderen in rijke landen wordt slachtoffer van emotionele mishandeling of wordt verwaarloosd.
- 15% van alle Nederlandse vrouwen heeft voor hun zestiende een negatieve seksuele ervaring meegemaakt met een familielid. In iets meer dan 50% van deze gevallen gaat het om ernstig misbruik.
- 24% van alle Nederlandse vrouwen is in hun jeugd geconfronteerd met seksueel misbruik door iemand van buiten de familiekring. In bijna 50% van deze gevallen is sprake van ernstig misbruik. Dit betekent dat bijna 40% van de vrouwen in Nederland voor hun zestiende jaar een of meerdere ervaringen met seksueel misbruik heeft gehad.
- de leeftijd waarop seksueel misbruik het meest voorkomt is tussen 8 en 12 jaar.
- kinderen die het slachtoffer zijn van pedofielen worden in bijna 80% van de gevallen misbruikt door daders uit hun directe omgeving, veelal het gezin. Slechts in 10% van de gevallen zijn dader en slachtoffer onbekenden van elkaar.
- 900.000 kinderen onder de 12 jaar groeien op in een gezin waarvan een ouder psychische problemen of verslavingsproblemen heeft. Datzelfde geldt voor nog eens een half miljoen jongeren tot 22 jaar.
Bron: http://www.no-kidding.nu/feiten_en_cijfers Rapport meldcodes kindermishandeling april 2008 Ministerie Jeugd en Gezin
Media en kindermishandeling
Er zijn best wat verhalen bekend van kinderen die mishandeld zijn of worden. Iedereen kent natuurlijk het verhaal van Natascha Kampusch. Zij is jaren lang opgesloten geweest en ook dit is een vorm van kindermishandeling. Zij heeft haar verhaal verteld in het boek; de diefstal van mijn jeugd.
Als je van waargebeurde verhalen houdt kun je ook het “mooie” maar schokkende; ik heb geen thuis lezen van Dave Pelzer. Hij is jaren lang mishandeld door zijn moeder en heeft zijn verhaal opgeschreven.
Andere boeken over mishandeling:
- Bont en blauw van Anna Quindlen
- De pijn te boven. Samen de pijn te boven van Eliana Gil
- Blauwe plekken van Anke de vries
- Razend van Carry Slee
- Moederkruid van Carry Slee
- Morgen sla ik terug van Joost Heyink
- Een hart van steen van Renate Dorrestein
- Witte Oleander van janet Fitch
Voor veel mensen werkt het genezend om hun verhaal van zich af te schrijven. Op die manier kunnen ze het weer een stukje verwerken.
Verder zijn er vele campagnes van No Kidding om kindermishandeling te stoppen. En om melding te maken van een vermoeden van kindermishandeling.
En er zijn al vele artiesten die een liedje hebben gemaakt over kindermishandeling. Denk aan the cranberries – Fee Fi Fo, Christina aguilera – I’m Ok (over haar eigen jeugd) het kind van Brace en Ali B en het prachtige liedje en Concrete Angel van Martina McBride.
Lichamelijke mishandeling
Lichamelijke mishandeling begint vaak van jongs af aan. Je raakt er aan gewend en meestal gaan de slachtoffers denken dat het normaal is. De slachtoffers gaan namelijk geloven dat zij iets slechts hebben gedaan en dat ze straf verdienen.
Vaak zijn gevolgen van de mishandeling wel te zien maar worden deze verborgen door de slachtoffers. Bijvoorbeeld blauwe plekken worden bedekt met kleding.
Gevolgen van mishandeling
Gevolgen van mishandeling kunnen zijn; ontwikkelingsstoornissen, lichamelijk letsel of een verstoort sociaal functioneren. Ook is er in het verdere leven meer kans op verslaving, posttraumatisch stresssyndroom en zelfverwonding & zelfmoord.
Als mensen die mishandeld zijn zelf kinderen krijgen komt het regelmatig voor dat zij hun kinderen ook mishandelen. Dit komt o.a. doordat ze nooit geleerd hebben om op een liefdevolle manier met elkaar om te gaan. Het is zeker niet zo dat iedereen die mishandeld is zelf ook mishandeld maar het gebeurt wel.
Er zijn regelmatig berichten in de kranten of op televisie dat er iemand is overleden na mishandeling. Soms zijn het kinderen, soms volwassenen en soms ouderen en het is altijd verschrikkelijk om zoiets te horen.
Op straat worden regelmatig mensen mishandeld. Mensen die op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn of die ergens een opmerking over maken. De stichting zinloos geweld, moed, zet zich in om zinloos geweld te stoppen of in ieder geval te verminderen. De stichting Moed zet zich ook in tegen pesten en voor een heleboel andere dingen. Zie voor meer informatie de site. Genoemd bij instanties.
Vaak wordt er nadat er iemand is overleden aan mishandeling/ zinloos geweld een stille tocht gehouden, wat vinden jullie daarvan? Een goed initiatief?
Instanties waar je contact mee op kunt nemen.
- Algemeen Meldpunt kindermishandeling – www.amk-nederland.nl 0900 123 123 0
- Kindertelefoon – www.kindertelefoon.nl 0800-0432
- Steunpunt huiselijk geweld – www.shginfo.nl 0900 126 26 26
- Moed (zinloos geweld) – www.moed.nl
- Kindermishandeling – www.kindermishandeling.nl
- Korrelatie – www.korrelatie.nl 0900-1450
Geef een reactie