Misofonie: haat aan geluiden

Terwijl ik aan deze blog werk, hoor ik verschillende geluiden om me heen. Links van me hoor ik getik op een toetsenbord, tegenover me hoor ik gekraak van een zakje met eierkoeken en een stukje verderop hoor ik iemand koffie pakken. Ook lopen er mensen over de gang en gaan er op verschillende plekken deuren open en dicht. Het zijn geluiden waar ik normaal gesproken niet zo op let en waar ik ook geen last van heb. Er zijn echter ook mensen voor wie dit soort geluiden een hel op aarde zijn. Deze mensen lijden aan misofonie, een aandoening waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van haat, walging of woede opwekken.

Misofonie gaat niet over je ergeren aan bepaalde geluiden, zoals een vervelende piep of het getik van schoenen. Het is meer dan dat. Misofonie betekent letterlijk haat aan geluid en kenmerkend voor deze aandoening is dat er hevige negatieve emoties vrijkomen bij het horen van triggers, de vervelende geluiden. Mensen die aan misofonie lijden kunnen bijvoorbeeld extreem boos worden bij het horen van een bepaald geluid.

Bron

Een aantal geluiden die voor veel mensen met misofonie vreselijk kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld:
♦ smakken, slikken, bijten;
♦ niezen, hoesten, snuiven;
♦ ademen;
♦ fluiten;
♦ klikken met een pen;
♦ lopen op hakken;
♦ typen op een toetsenbord;
♦ kraken van chipszakken;
♦ roeren met een lepeltje in een beker.

Misofonie heeft een groot impact op het leven van mensen die hieraan lijden. Veel mensen die kampen met deze aandoening hebben de neiging bepaalde situaties te gaan vermijden om te voorkomen dat zij getriggerd worden. Hierdoor raken zij geisoleerd en kunnen er problemen ontstaan op het gebied van werk, school en binnen relaties. In onderstaande filmpjes vertellen twee mensen over hun ervaringen met misofonie.

Behandeling
De aandoening misofonie heeft pas sinds 2001 een naam. In 2009 werd de aandoening in Nederland ontdekt. Het AMC in Amsterdam biedt een behandeling voor misofonie. De therapie bestaat uit groepstherapie van acht weken. Het aantal aanmeldingen stijgt behoorlijk. Inmiddels zijn er al 350 mensen behandeld en staan er nog 160 mensen op de wachtlijst.

‘Quiet Please’
In Amerika is vorige maand een documentaire over Misofonie in premiere gegaan. In de documentaire Quiet Please vertellen verschillende mensen met misofonie hoe het is om met deze aandoening te leven. Jeffrey Gould, de documentairemaker, zamelde met behulp van crowdfunding geld in om de documentaire te kunnen maken. Hieronder kun je een uitgebreide trailer zien.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op Vereniging Misofonie NL.

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

20 reacties op “Misofonie: haat aan geluiden”

  1. Zo herkenbaar. Ben zo blij dat ik niet meer op school zit. Werd echt helemaal gestoord van die geluiden tijdens toetsen en examens. De geluiden die mij nu gruwelijk irriteren zijn fluiten en als iemand constant z’n neus ophaalt.

  2. Ik heb het niet zo erg en ik weet ook niet of het dat is, maar geluiden kunnen me zo bang en zenuwachtig maken
    Hoge tonen van een fluitende kanarie, een huilend kind.
    de muziek van de buren waarvan iedereen zegt dat ik het me niet moet aantrekken want het is amper hoorbaar
    plakband die word afgetrokken van een rol…

    Op straat hoor ik alles, kan niks afsluiten…

    Maar zo erg is het mss ook niet bij mij als ik nu lees in de tekst..

  3. Eetgeluiden… vre-se-lijk. Eten van een appel (bijvoorbeeld), kauwen, slikken, smakken, praten met je mond vol. Dan ben ik bijna niet meer te houden.

  4. Ik kan van sommige geluiden enorm boos worden, zoals fluisteren en smakken. Daar kan ik echt niet tegen. Geen idee waarom, maar als bijv. de reclame van Tamaris op tv is zet ik het geluid snel uit.

  5. Ik vraag me dan af of mensen dat ook hebben als hun kat eet of drinkt en hoe ze dan met zichzelf kunnen leven want zijzelf maken toch ook geluid?
    Iemand met misofonie die me dat uit wil leggen? Grtz

  6. Er is 1 geluid waar ik echt niet tegen kan, waar ik gewoon moet van huilen en schreeuwen tegelijk, scheurend papier/karton. Maar dat is ook het enige, kan ik dan alsnog misofonie hebben moet je dan tegen meerdere geluiden niet kunnen. Weet iemand dat?

    1. Hoi Melanie, Ik heb hetzelfde. De rillingen lopen over mijn rug als papier scheurt, of ik dat nou zelf doe of een ander, maakt niet uit. Ik denk altijd dat het waarschijnlijk een jeugdtrauma is of zo, maar weet er niets meer van.

    2. hoi Melanie. echt ik ben zo blij dat ik dit nu lees ik heb namenlijk hetzelfde en ik dacht echt dat er echt iets heel erg mis was met mij en dat ik oprecht de enige was die dit had

    3. Mijn zoontje van 6 heeft precies het zelfde, maar het omslaan van een bladzijde als ik een boekje voorlees geeft hem ook kippenvel en dan wordt hij boos. 🙁 tekenen wil hij niet want hij heeft een hekel aan papier.. moet ik hier mee naar de dokter denk je?

  7. Ik kende dit wel. Heb er zelf heel erg gelukkig niet mee te maken. Oké, ik ben heel gevoelig voor geluid, maar ook voor licht en kleuren, vooral als het slechter gaat komt alles heftiger binnen – dat is meer psychotisch gelinkt. Het lijkt me zo naar als je zelf met misofonie te maken hebt…

  8. Dit is typisch iets wat nu iedereen denkt te herkennen bij zichzelf. Wat natuurlijk ook echt zo kan zijn en het is niet stom bedoeld, maar het moet je wel echt duidelijk beperken in je dagelijks leven om te kunnen spreken van een stoornis.

    Ikzelf kan ook echt giftig worden van smakgeluiden en ademgeluiden, maar ik heb gelukkig geen misofonie. Sterkte aan de mensen die het wel hebben, want het lijkt me heel naar. Gelukkig is er een behandeling voor!

  9. Mijn eerste zin was een beetje stellig, ik bedoel meer dat het iets is wat voor veel mensen herkenbaar kan zijn zonder dat het gelijk een stoornis is 🙂

  10. Ik heb zelf een overgevoeligheid voor geluid. Ben sowieso een beetje overgevoelig. Ik voldoe (gelukkig!) niet aan de criteria voor misofonie, maar kan wel begrijpen hoe het zou moeten zijn.

    @N:
    Goede vraag. Ik denk dat als je zelf smakt of kauwt, je meer controle hebt over het geluid, omdat je het zelf maakt. Wat lawaaiige huisdieren betreft: ik neem aan dat het probleem daar ook speelt.

    @Birdy:
    Je hebt gelijk, en ik denk dat dat voor veel stoornissen/ziektes geldt. Bijkomend voordeel is dat misofonie door de omgeving wel makkelijker te begrijpen is, omdat het in lichte vorm veel voor komt.

  11. Lijkt me een nare stoornis. Ik ben zelf wel overgevoelig voor geluid, maar ook voor bepaald licht en bepaalde kleuren. Dat komt echter bij mijn pdd-nos weg: alles komt heel heftig binnen. Ik heb er wel last van, maar wordt er niet boos of agressief van. Kattenverjagers zijn echter een hel. Die dingen doen me letterlijk tegen de grond klappen. Meeste mensen horen dat geluid helemaal niet, maar als je het wel hoort, wordt je er echt naar van. Misschien niet helemaal aansluitend bij dit topic maar ligt denk ik in het verlengde ervan en vraag me af of meer mensen bepaalde geluiden hebben die ze echt niet verdragen kunnen.

  12. Ik dacht idd ook wat birdy zegt. Het is heel herkenbaar zo op het eerste gezicht, ik kan ook niet tegen bepaalde geluiden, dan word ik heel naar of buitenproportioneel woedend. Zoals herhalende geluiden, of huilende snotterige kinderen, ik ben sowieso snel oppakken van geluiden die anderen gewoon wegfilteren. Maar het is geen stoornis aangezien het me verder niet beperkt in het dagelijks leven. Ik heb geen misfonie en het lijkt me naar als je dat wel hebt.

    Maar zolang het geen stoornis is (dus als je geen misfonie hebt maar wel overgevoelig voor geluiden zoals veel hier) geloof ik dat je er zelf wel wat aan kan doen door juist je hersenen te laten wennen aan geluiden horen. Je kan in het leven nu eenmaal niet alles wegfilteren en dat moet je ook niet willen.

  13. er zijn veel geluiden waar ik niet tegen kan en die mijn irritatie c.q.woede opwekken.o.a.smakken,tikken met bestek op borden,tikken op toetsen borden,gekraak van zakjes,klapperende kunstgebitten,appel eten,het gelik van mijn kat als die zich wast.brrrrrr vreselijk allemaal..ik slaap ook met oordoppen om dat niet te horen.vanwege mijn kat dus…maar ik hou wel van hem hoor..

  14. Vindt het te kort door de bocht om deze persoonlijke irritatie te projecteren naar de geluidsmaker. hebben jullie wel eens goed geluisterd welke geluiden jullie zelf maken als jullie bijv. geconcentreerd bezig zijn of in spanning wachten oid.
    Ik ken een aantal van deze misofonisten en die smakken net zo goed zelf en tikken, schuivelen, kuchen, ademen even vaak als de mensen die zij beschuldigen..

    Ga dat eerst maar eens doen en dan nog andere mensen beschuldigen als je zelf helemaal geen geluid maakt.

    Ik doe niet mee aan, mijns inziens, deze narcissistische onzin.
    Wellicht is een cursus leven met andere mensen en omgaan met tegenslagen een goed begin.

    Groetsel WW

    1. Jij hebt duidelijk niet begrepen wat het is. Het is geen irritatie die je ff uit of aanzet door rationeel na te denken

  15. Ik ben 14 jaar, en heb sinds mn puberteit steeds meer last van geluiden. Hoor ik zon geluid zet ik gelijk harde muziek op. Ik heb het meest last van de geluiden van:
    •smakken/kauwen/slikken
    •wrijven
    • iemand die constant de trap op en af loopt
    • douch geluiden
    • zacht gepraat
    • knopjes die worden ingedrukt
    Ik probeer er vanaf te komen maar t lukt gwn niet, iemand tips?

  16. Wow, daar moet je dan 62 jaar voor geworden zijn om erachter te komen (bij Goris in Japan) dat ik Misofonie heb. Bij mij is het papier scheuren dat mij rillingen doet krijgen van boven aan mijn nek tot helemaal onderaan in mijn rug! En sommige die dat weten van mij gaan dat dan ook extra doen, puff! Ik ben dan ook geïrriteerd en fel… Ben dus ook hypergevoelig, heb ook Tinitus. Thnx voor dit artikel, dit verklaard veel…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *