Terwijl ik aan deze blog werk, hoor ik verschillende geluiden om me heen. Links van me hoor ik getik op een toetsenbord, tegenover me hoor ik gekraak van een zakje met eierkoeken en een stukje verderop hoor ik iemand koffie pakken. Ook lopen er mensen over de gang en gaan er op verschillende plekken deuren open en dicht. Het zijn geluiden waar ik normaal gesproken niet zo op let en waar ik ook geen last van heb. Er zijn echter ook mensen voor wie dit soort geluiden een hel op aarde zijn. Deze mensen lijden aan misofonie, een aandoening waarbij specifieke geluiden extreme gevoelens van haat, walging of woede opwekken.
Misofonie gaat niet over je ergeren aan bepaalde geluiden, zoals een vervelende piep of het getik van schoenen. Het is meer dan dat. Misofonie betekent letterlijk haat aan geluid en kenmerkend voor deze aandoening is dat er hevige negatieve emoties vrijkomen bij het horen van triggers, de vervelende geluiden. Mensen die aan misofonie lijden kunnen bijvoorbeeld extreem boos worden bij het horen van een bepaald geluid.
Een aantal geluiden die voor veel mensen met misofonie vreselijk kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld:
♦ smakken, slikken, bijten;
♦ niezen, hoesten, snuiven;
♦ ademen;
♦ fluiten;
♦ klikken met een pen;
♦ lopen op hakken;
♦ typen op een toetsenbord;
♦ kraken van chipszakken;
♦ roeren met een lepeltje in een beker.
Misofonie heeft een groot impact op het leven van mensen die hieraan lijden. Veel mensen die kampen met deze aandoening hebben de neiging bepaalde situaties te gaan vermijden om te voorkomen dat zij getriggerd worden. Hierdoor raken zij geisoleerd en kunnen er problemen ontstaan op het gebied van werk, school en binnen relaties. In onderstaande filmpjes vertellen twee mensen over hun ervaringen met misofonie.
Behandeling
De aandoening misofonie heeft pas sinds 2001 een naam. In 2009 werd de aandoening in Nederland ontdekt. Het AMC in Amsterdam biedt een behandeling voor misofonie. De therapie bestaat uit groepstherapie van acht weken. Het aantal aanmeldingen stijgt behoorlijk. Inmiddels zijn er al 350 mensen behandeld en staan er nog 160 mensen op de wachtlijst.
‘Quiet Please’
In Amerika is vorige maand een documentaire over Misofonie in premiere gegaan. In de documentaire Quiet Please vertellen verschillende mensen met misofonie hoe het is om met deze aandoening te leven. Jeffrey Gould, de documentairemaker, zamelde met behulp van crowdfunding geld in om de documentaire te kunnen maken. Hieronder kun je een uitgebreide trailer zien.
Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op Vereniging Misofonie NL.
Geef een reactie