Sinds de komst van mobiele telefoons zijn er heel wat veranderingen geweest in de verschillende modellen, wat je er mee kunt maar ook met hoe we deze gebruiken. Ik weet nog dat ik mijn super grote gele telefoon alleen gebruikte om te bellen en te smsen en dat ik het heel tof vond om snake te spelen op mijn vaders Nokia. Een recent onderzoek waarin gekeken werd naar de gevolgen van de digitale verstoring van de maatschappij en de menselijke psychologie toont echter aan dat jongeren zich niet meer gedragen of denken op dezelfde manier als 10 jaar geleden.
De mobiele telefoon met zijn hoeveelheid aan mogelijkheden wat betreft het contact met de buitenwereld heeft een heel andere betekenis gekregen. Maken mobieltjes ons minder leuke mensen? Ongeveer 74% van de 16-24 jarigen geeft aan zijn/haar mobieltje altijd bij zich te willen hebben. Het lijkt een verslaving te worden dat we altijd maar bezig zijn met het checken van onze berichtjes en het kijken naar de laatste updates op Social Media. Het wordt niet, zoals 10 jaar geleden, alleen gebruikt om familie en vrienden te bellen. Er wordt blind en obsessief op vertrouwd en wanneer de batterij leeg is of we hem even kwijt zijn, kunnen we al direct in paniek raken.
Ongeveer een derde van de ondervraagden geeft aan weleens te overdrijven in statusupdates op Social Media. En vooral vrouwen maken zich hier schuldig aan. Het gevoel van eigenwaarde wordt opgeblazen en overdreven waardoor anderen een vertekend beeld krijgen van hen. Daarnaast blijkt dat Social Media ook narcisme bevorderd onder jongeren. De helft van de respondenten geeft toe weleens iets te posten met de intentie om een bepaalde reactie te krijgen van vrienden. Ik denk dat je hierbij kunt denken aan mensen die onder een foto van zichzelf schrijven: “niet mijn mooiste foto” of “lelijk”. Ik denk dan direct: waarom post je het als je het zelf niet mooi vindt? Sommigen proberen dan de reactie uit te lokken als: “Je bent wel mooi”.
Ongeveer 75% van de respondenten is van mening dat Social Media relaties kan ruïneren. Zelf heb ik ook wel gemerkt dat via Social Media, maar ook via whatsapp bijvoorbeeld, veel discussies en ruzies kunnen ontstaan die veelal ontstaan vanuit miscommunicatie. Ongeveer 68% van de mensen heeft Social Media gebruikt om het profiel van zijn/haar ex in de gaten te houden.
De resultaten van het onderzoek laten dus zien dat het gebruik van de mobiele telefoon volledig is veranderd en dat het dus ook de grenzen van maatschappelijke aanvaardbaarheid heeft verlegd. Bijna tweederde geeft aan dat ze hun telefoon checken wanneer zij met vrienden en collega’s in gesprek zijn. Bijna 80% gebruikt zijn/haar telefoon op het toilet en ruim 80% vindt het aanvaardbaar om de telefoon te gebruiken in stilte zones zoals in de bibliotheek of in stiltecoupés in de trein.
Ook op de werkvloer komen we het gebruik van onze mobiele telefoon steeds vaker tegen. Het gaat hierbij niet om een werktelefoon, maar om je persoonlijek telefoon. Zo’n 29% geeft aan dat het acceptabel is om een mobiele telefoon te gebruiken tijdens een werkbijeenkomst.
Lees ook eens onze blog over herkenbare en irritante ringtones van vroeger.
Bron: Dailymail.co.uk
Wat vind jij over ons hedendaagse mobiele telefoon gebruik?
Geef een reactie