Als je RTL Boulevard hebt gekeken de afgelopen weken zijn de opmerkingen van Fiona Hering over eetstoornissen en modellen je vast niet ontgaan. Volgens Hering heeft “misschien één op de duizend modellen een eetstoornis”. Dit baseert zij op haar waarnemingen in modeland. In 26 jaar tijd heeft zij slechts 2 modellen gezien met een eetstoornis: Kim Noorda en Chrystal Renn. NRC Next heeft deze bijzondere uitstpraak, over het aantal modellen met een eetstoornis, onderzocht en kwam met een duidelijk oordeel: onwaar.
Fiona Hering deed deze uitspraak naar aanleiding van de Israelische wet die modellen met ondergewicht bant. Er is geen wetenschappelijk onderzoek waaruit het aantal modellen met een eetstoornis kan worden vastgesteld. Modellen staan over het algemeen niet te springen om uit te komen voor hun eetstoornis: dat zou hun carriere kunnen schaden. Maar bijna 4 op de 1000 vrouwen heeft anorexia en zelfs 15 op de 1000 vrouwen heeft boulimia. De kans dat dit aantal minder is in modellenland is heel klein. De nadruk die wordt gelegd op lichaam, uiterlijk en gewicht is daar namelijk velen malen groter dan in de ‘normale wereld’.
### Sinds 2006 zijn zeker vijf professionele modellen aan de gevolgens van anorexia overleden. Op basis van diverse onderzoeken wordt de schatting gemaakt, dat het aantal modellen met een eetstoornis ergens moet liggen tussen de 5 en 40 procent. Geen eenduidig cijfer dus. Maar wat wel duidelijk is, is dat de uitspraak van Fiona Hering niet klopt.
In een andere uitzending, naar aanleiding van de speech van de Italiaanse Vogue redactrice, vraagt Albert Verlinde Fiona waarom ze zo dwars is over dit onderwerp. Terwijl er iedere keer weer signalen zijn, blijft Hering volhouden dat er geen verband is tussen het beeld dat magere modellen afgeven en het zelfbeeld van vrouwen en eetstoornissen. “Ik vind het vervelend dat mensen zeggen ‘die modewereld veroorzaakt anorexia’” zegt Hering. Fiona stoort zich zelf niet aan de dunne modellen.
Natuurlijk veroorzaakt de modewereld anorexia niet: anorexia is een zeer complexe stoornis met allerlei diverse oorzaken. Het ontstaat niet alleen maar door het bekijken van plaatjes. Maar als je voortdurend magere vrouwen in tijdschriften ziet staan, krijg je wel het idee dat je pas mooi en succesvol bent als je heel dun bent. Modellen en beroemdheden kunnen een trigger zijn.
Daarom gingen mijn nekharen recht overeind staan van de houding en uitspraken van de modejournalist. Het is fijn voor mevrouw Hering dat ze zo tevreden is met haar lichaam en niet onzeker wordt van het huidige schoonheidsideaal. Maar haar mannelijke co-presentatoren begrijpen het verband tussen zelfbeeld en de mode- industrie een stuk beter. Jammer, aangezien Fiona als onderdeel van de Nederlandse Vogue, een positieve invloed zou kunnen hebben op het heersende schoonheidsideaal. Gelukkig luistert het NRC ook kritisch naar haar uitspraken.
Bron: www.nrcnext.nl
Geef een reactie