Modellen moeten eten door contract

In de modewereld is er al jaren veel kritiek op het uiterlijk van modellen. Ze zouden te dun zijn en geen realistisch beeld geven van hoe een vrouw er uit ziet. Jonge meiden zouden zich te veel vergelijken met modellen die zij zien op televisie en in tijdschriften, wat kan leiden tot een slecht zelfbeeld. Ook gaan er allerlei verhalen rond over modellen die kampen met eetstoornissen en die zichzelf uithongeren om hun werk te kunnen doen, of dit nu waar is of niet.

Om die reden worden er steeds meer maatregelen genomen om een andere boodschap uit te zenden. In december 2015 is er bijvoorbeeld in Frankrijk een wet aangenomen waarin staat dat modellen minimaal een BMI van 18 moeten hebben om hun werk te kunnen doen.

Bron

Daarnaast lopen grote merken, bureaus en agentschappen die met modellen werken en die niet aan deze eis voldoen, een grote kans op het krijgen van hoge boetes of zelfs een gevangenisstraf. Eén van de nieuwste maatregelen is van een hele andere orde en roept bij veel mensen vragen op. In een nieuw offensief om eetstoornissen tegen te gaan heeft een Brits modemerk namelijk contracten opgesteld waarbij modellen verplicht worden om te eten waar anderen bij zijn.

Heidy Rehman, eigenaar van het merk Rose & Willard, legt uit hoe zij tot deze keuze is gekomen. Ze begrijpt goed dat het overkomt als babysitten maar tegelijkertijd vindt ze dat een groot modelabel de verantwoordelijkheid heeft om goed voor de jonge modellen te zorgen. Zij komen in een industrie terecht waarin veel druk op hen zou worden uitgeoefend om zichzelf uit te hongeren, wat behoorlijk schadelijk is voor hun gezondheid en welzijn in het algemeen.

Rehman zegt verhalen te kennen waarbij modellen tissues zouden eten voor een fotoshoot om te voorkomen dat hun maag knort, in plaats van dat de modellen een normale maaltijd eten. Om die reden is het belangrijk dat er beter op de modellen gelet wordt en dat er meer gepraat wordt. Ieder model die een campagne doet voor Rose & Willard wordt nu niet alleen verplicht om een maaltijd te eten voor een fotoshoot, zij zal het ook nog eens moeten eten in de aanwezigheid van medewerkers van het fashionlabel. Hiermee hoopt Rehman te voorkomen dat de jonge modellen hun eten weggooien of leven op enkel wat komkommer.

Sommige mensen vinden de actie van Rose & Willard met name een publiciteitsstunt, anderen vinden het juist heel goed dat het label op deze manier kwetsbare vrouwen probeert te beschermen. Al met al zal het hier en daar best voor ongemakkelijke situaties kunnen zorgen.

Wat vind jij hiervan?

Bron

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

14 reacties op “Modellen moeten eten door contract”

  1. Aan de ene kant een goede ontwikkeling, aan de andere kant zegt die éne maaltijd natuurlijk helemaal niks over wat die modellen doen zodra er geen anderen bij zijn.. Als ik kijk naar mezelf destijds, kon ik prima eten waar anderen bij zaten. Dat dat vaak mijn enige maaltijd die dag was of rechtstreeks gecompenseerd werd, zagen zij niet. Al kan het ook een goede signaleringsfunctie hebben en zien modellen zo dat het oké is om te eten op een set.

  2. Ik denk niet dat deze maatregel helpt. Er worden dan wel andere dingen verzonnen. Ik denk dat het beter is om te blijven praten en wellicht medische controles? Bij sport controleren ze immers op doping.

  3. Het is zo dubbelop. Dan moeten ze een bmi hebben van X en nu ook een X aantal voedsel naar binnen werken, maar ondertussen moet je voldoen aan een bepaald aantal cm taille bij een lengte waar je u tegen zegt. Dat gaat gewoon niet samen. En dit gebeurt ook gewoon hier in Nederland, nu nog steeds. Het kan gewoon niet samen.

  4. ik vind het wel goed dat ze er wat aan doen, maar ik denk dat een wet over BMI beter is. Maar ik denk dat het ook wel goed is om op te letten of ze wel eten en wat natuurlijk. Al moet dat niet te erg worden.

  5. Het is een stap in de goede richting, maar hoe willen ze controleren of die modellen ECHT een gezond gewicht hebben? Want ook over die Victoria Secret modellen wordt gezegd dat die tenminste rondingen hebben maar dat is optische illusie door zoveel mogelijk de BH opvullen dat die wel groter lijken want als je ze in een sport bh ziet dan zijn die rondingen ineens verdwenen. Bovendien hebben ze allemaal veel ondergewicht. Zelfs onze bekende Romee Strijd en Doutzen Kroes!

    En ze hoeven geen bepaald aantal cm taille te hebben dat is een regel verzonnen door de media terwijl in het normale leven iedereen een verschillende taille heeft. Als al die modellen fotogeniek genoeg zijn dan kan dat ook wel met verschillende tailles.

    En ja ik denk ook niet dat die controle op het eten wel echt gaat helpen hoor, als ze alleen thuis zijn zoals een ander bekend Victoria Secret model dan kunnen ze allemaal eetgestoorde dingen verzinnen om dat te compenseren.

  6. Ik vind een minimaal bmi van 18 sowieso een goede voorwaarde om het beroep uit te oefenen. Model zijn is best zwaar werk. Je hebt je energie en conditie nodig. En in een eetstoornis kliniek streef je ook naar een minimaal bmi van 18 zodat je in elk geval lichamelijk weer buiten de gevarenzone bent. Vind daar ook geen verschil in zitten of je nou een es hebt als model zijnde of niet en ook voor andere beroepen. Het is in mijn ogen gewoon niet verantwoord om te werken als je een te laag gewicht hebt en allerlei lichamelijke risico’s loopt. En buiten de modellen zelf : ze zijn veelal een voorbeeld voor veel mensen en ik denk dat het voor iedereen gezonder is om een gezond model te zien, dan een model met (gevaarlijk ) ondergewicht. Maar vind dan ook dat ze niet moeten overdrijven en modellen met extreem overgewicht moeten gaan promoten, wat eveneens niet gezond is. De klasse “gezond gewicht” is groot genoeg. Zou leuk zijn als de modewereld daar uiteindelijk eens door gedomineerd gaat worden.

  7. Ik vind het goed dat ze een minimaal bmi 18 doen!

  8. Hoog tijd! Die bmi moet omhoog. Al die dunne modellen geven de wereld, en met name vrouwen, een compleet verkeerd beeld van hoe een vrouw eruit ziet en wat gezond is. Natuurlijk zijn er slank gebouwde vrouwen die nou eenmaal zo zijn, maar dat zijn uitzonderingen.

    Gezondheid is het belangrijkste, en ook een bmi van 18 vind ik nog te weinig. De ondergrens is 19, en ook dat is geen realistisch beeld van de normale gezonde vrouw.

    De modewereld loopt achter op dit punt, en dit moet harder worden aangepakt. Niet alleen bij modellenbureaus, maar ook bij designers die hun kleding gewoon in normale vrouwenmaten moeten maken.
    Denk ook aan normale paspoppen, in plaats van graatmagere poppen die altijd het kleinste maatje dragen in de etalages. (Vaak vraag ik me af waarom een maatje 34 überhaupt op een vrouwenafdeling hangt, dat geeft mij in ieder geval een slechte bevestiging en onzekerheid. Maat 34 hoort bij categorie meisje, en hoort dus op de tiener/jeugd afdeling. Een vrouw heeft rondingen, en een normaler beeld met normale maten werkt positiever voor het zelfbeeld van de vrouw.)

    Ik ben dankbaar dat er meer aandacht voor dit onderwerp komt de laatste jaren, al gaat het langzaam, het is een begin.

  9. Vergeet je niet dat sommige vrouwen misschien maar 1,50m lang zijn. Dan is maatje 34 echt niet zo klein hoor. Niet iedereen is 1.70m. Of moeten deze vrouwen dan voor altijd kinderkleding dragen?

  10. @Onedesire
    Ik ben het er niet mee eens dat maat 34 op de jeugd afdeling hoort. Er zijn ook genoeg volwassenen die misschien wat kleiner zijn en/of smaller gebouwd, en wel gezond zijn. En dan nog, ook al waren de mensen die maat 34 passen ongezond dun, dan nog moet er wel kleding voor zijn zolang er nu eenmaal vraag naar is, net zoals er kleding te koop is voor mensen met overgewicht.
    Dat de modellen een goed voorbeeld moeten geven (niet te mager) daar ben ik het wel mee eens. Wel dan weer een beetje vreemd om ze te dwingen om te eten op een bepaald moment, wat en wanneer ze eten lijkt me hun eigen keuze.

  11. Ik denk dat het probleem verschoven wordt en dat daar nu een oplossing in geboden wordt.
    Heel mooi en fijn, maar het daadwerkelijke probleem ligt ergens anders.
    natuurlijk is het aan de modellen zelf hoe ze ermee om gaan en is het daarom ook goed dat die ondersteuning (ruimte om te praten, toezicht op voeding) er is, maar ik denk dat het probleem er verre van mee opgelost wordt.
    Ten eerste, omdat een eetstoornis toch wel ontwikkeld wordt en creatief genoeg is om altijd nog weer een manier te vinden om het toch te compenseren.
    Ten Tweede omdat naar mijn mening het probleem ligt bij de eisen die labels/ opdrachtgevers stellen aan de modellen.
    Dat de druk er is, dat is begrijpelijk, maar zoals iemand hierboven al schreef, je moet cm x tailleomtrek hebben bij een lengte van x m. Wat vaak al bijzonder uniek is die combinatie’s..
    Waarom niet meer gericht op normale(re) eisen stellen, in plaats van dergelijke uhm, bijzonder oplossingen te verzinnen?

  12. De BMI grens vind ik goed.Misschien kan men de modellen ook bijbrengen dat zij ook een verantwoordelijkheid hebben tegenover andere vrouwen om goed voor zichzelf te zorgen als zij ervoor kiezen om als model(lees voorbeeld )te gaan werken.
    We weten allemaal dat zij invloed hebben ,zij moeten dat zelf toch ook weten.

  13. De concurrentie is groot, en die wereld is hard. Het is maar net wat ze zoeken.Het is voor jou tien anderen. Hun lichaam en geest is hun werk dus een gezond lichaam en een gezonde geest en dat moet beide in balans zijn. Als je eenmaal binnen bent dan is het niet dat je niets meer aan je zelf hoeft te doen.

  14. Het is onrealistisch omdat de gemiddelde maat 40 is. Ze moesten diverse modellen nemen met verschillende maten en er zou geen grens moeten zijn omdat de bevolking een afspiegeling is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *