“Waarom is hier geen handboek voor?!” Ik hoor mezelf deze zin regelmatig zeggen. Of eigenlijk eerder schreeuwen of roepen. Bij elke moeilijke of grote beslissing die ik moet maken, vervloek ik het feit dat je hierin eigenlijk weinig houvast hebt. Disclaimer: deze blog gaat helaas ook niet dat handboek zijn. Ik kan je die houvast denk ik niet geven. Maar als je – net als ik – een enorme twijfelkont bent en het moeilijk vindt om zelf grote beslissingen te maken, kan een persoonlijk stappenplan best een uitkomst zijn. Het maakt de keuzes er niet meteen makkelijker op, maar wellicht helpt het je een handje. Spoiler: doe het met een beetje liefde.
Wat moet er besloten worden?
Ja duh, denk je nu, dat lijkt me logisch?! Maar lees hier niet te snel overheen. Mijn valkuil is nog steeds dat ik bij elke grote beslissing of probleem er allerlei factoren bijhaal die nog helemaal niet aan de orde zijn. Bij het bezichtigen van een huis is mijn hoofd binnen no time tien problemen verder, terwijl ik eerst eigenlijk alleen maar hoef te beslissen of ik op die plek wil gaan wonen. Natuurlijk komt er bij elke grote stap ook meer kijken, maar zeker als het gaat om grote beslissingen is een beetje overzicht niet onbelangrijk. Wat is nu écht belangrijk? Waar gaat het nu om? Eén beslissing per keer is namelijk al voldoende en helpt je ook beter te focussen.
Bron: tingeyinjurylawfirm
Schrijf dat zo simpel mogelijk op voor jezelf of bespreek het met mensen om je heen. Hoe concreter de te nemen beslissing beschreven staat, hoe beter en concreter je er dus ook over na kunt denken.
Wat zijn de mogelijkheden?
Wat zijn alle mogelijkheden die je hebt in deze situatie? Als het gaat om het kiezen van een studie; wat zijn de mogelijkheden die je voor handen hebt en die écht mogelijk zijn? Wat zijn de opties die je wilt overwegen? Tel alle zelf-gediskwalificeerde opties (uit faalangst bijvoorbeeld) ook mee. Wat zijn objectief gezien je mogelijkheden? Het is denk ik belangrijk om alles mee te laten wegen en niet bij voorbaat dingen uit te sluiten die je misschien wel graag zou willen.
Als het in jouw geval gaat om een verhuizing; wat zijn je opties? Maar ook als het gaat om vriendschappen en relaties; ook daar moeten soms grote beslissingen in worden genomen. Niet makkelijk als daar enorm veel emotie bij komt kijken, maar durf te kijken (samen of alleen) naar wat de mogelijkheden zijn. Puur objectief, je kan altijd daarna nog bekijken wat je bij elke optie voelt.
De voor- en nadelen
Heb je je mogelijkheden op een rijtje? Dan is het ouderwetse lijstje van voor- en nadelen niet voor niets ooit bedacht! Mij biedt dat nog steeds uitkomst als ik het even niet meer weet. Niet omdat je alle grote beslissing moet maken op basis van een simpel rijtje – die je vaak verstandelijk best kunt opsommen – maar puur om wat overzicht terug te krijgen.
Wat zijn de voor – en nadelen op praktisch en verstandelijk niveau? Maar ook: wat zijn de voor- en nadelen gevoelsmatig? Alles mag meewegen en kijk eens wat er gebeurt als je lijstjes steeds meer vorm beginnen te krijgen. Wat mij ook helpt, is het maken van een score hoe belangrijk ik iets vind. Er zijn wellicht voordelen die je niets kunnen schelen, tegenover ogenschijnlijk kleine nadelen die voor jou enorm zwaar wegen. Dat is persoonlijk en dat gaat over wat jij belangrijk vindt.
Kernwaarden kunnen hierin ook wat houvast geven. Wat zijn jouw kernwaarden? Lees daar ook eens deze blog over. Wellicht kunnen ze je helpen bij het afwegen van je voor- en nadelen lijstje. Vervolgens kunnen ze je misschien ook helpen bij het maken van deze moeilijke beslissing.
Win advies in
Hoewel dat niet áltijd helpend is natuurlijk. De twijfel kan bij mij soms alleen maar toenemen hoe meer meningen en adviezen ik tot me neem. Maar selectief advies vragen kan ook best helpen bij die moeilijke keuze. Kader de meningen en adviezen waar nodig een beetje af, door te vragen naar bijvoorbeeld een specifieke ervaring van een ander. Wie heeft (onlangs) hetzelfde meegemaakt of eenzelfde soort beslissing moeten maken? Wat heeft die persoon erbij geholpen en wat kwam die persoon tegen onderweg?
Dat voorkomt uiteindelijk niet het maken van fouten of het hebben van spijt, omdat je toch allemaal je eigen pad moet bewandelen. Dat is juist goed. Maar het inwinnen van advies kan je wel een richting geven voor dit moment en wellicht kun je de ervaringen van anderen toepassen op jezelf. Extra informatie is in ieder geval nooit zinloos. Ga bij jezelf na bij wie je hiermee terecht kunt en wie je hierbij het beste kan helpen. Niet iedereen is overal geschikt voor en dat hoeft ook niet. Bij de één klop je aan voor wat lol en afleiding, bij de ander moet je zijn voor een serieus en eerlijk gesprek. Dat hoeven niet altijd dezelfde mensen te zijn en daarin een keuze maken kan je alleen maar helpen.
Verwacht twijfel
Dit vind ik zelf nog steeds een heel lastig punt. Bij elke moeilijke beslissing, bij elke knoop die ik doorhak, verwacht ik erna een soort eureka moment. Nu is alles klaar. Nu wordt het licht en ga ik me er volledig aan over kunnen geven. Juist omdat er dan – voor je gevoel – geen weg meer terug is, snak ik echt naar een gevoel van verlossing. Maar het is vrijwel altijd het tegenovergestelde. Na het maken van mijn beslissing lijkt de twijfel alleen maar harder toe te slaan. Na het tekenen van het huurcontract krijg ik het alsnog benauwd. Na het aanmelden voor die studie zie ik alleen maar beren op de weg. En ook na het uitmaken van een relatie voelde ik pas daarna al het verdriet over me heen komen.
Dat betekende niet dat ik een verkeerde beslissing had gemaakt. Die twijfel en die onzekerheid kunnen je laten twijfelen aan de beslissing zelf, terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Besef dat het bij het proces kan horen. Je kunt er van op aan, op die twijfel. Wat je ook kiest, er gaat waarschijnlijk een vorm van twijfel zijn. Niet altijd natuurlijk, soms zit je gevoel gewoon goed. Maar bij zoiets groots (waar meerdere kanten aan zitten die ‘goed’ zouden kunnen zijn) is er ook altijd een ander gevoel dat meespeelt. Vaak een knagend gevoel, als je het mij vraagt. Dat hoort erbij, weet ik nu. Dat went eigenlijk nooit, moet ik er ook eerlijk bij zeggen.
Dat kan me een teleurgesteld gevoel geven, een gevoel van twijfel over de komende periode en een gevoel van spijt. Maar het ebt ook altijd weg. Twijfel en onzekerheid zeggen niets over je beslissing en niets over hoe je dit hebt aangepakt. Je verstand reist te paard, je gevoel reist te voet. Soms duurt het even voordat alles bij elkaar komt. Zeker bij die grote stappen, daar zitten gewoon nogal wat hobbels en kuilen in de weg in de vorm van emoties, stel ik me zo voor.
Vertrouw op jezelf
En dan bedoel ik niet dat je er altijd op kan vertrouwen dat je de allerbeste beslissing neemt. Ik denk dat niemand die garantie heeft en dat je dat tegelijkertijd totaal niet kunt toetsen. Vaak is iets achteraf misschien niet de beste keuze geweest, maar dat wist je op het moment zelf niet toch? Dus op het moment zelf voelde dat anders en voelde dat wel als de beste beslissing. Vertrouw erop dat je op dat moment – met de kennis en ervaring die je had – het beste hebt gedaan. En dat dat – wat de toekomst ook uitwijst – genoeg was. En belangrijker nog; vertrouw erop dat hoe het ook loopt, je erna weer nieuwe beslissingen kunt maken. Als iets toch anders uitpakt dan je had gehoopt of verwacht, vertrouw er dan op dat je je koers kunt wijzigen. Dat niets zo definitief is als het op dat ene moment soms voelt. Het komt niet allemaal aan op dat ene moment, waarin je voor je gevoel alles potentieel zou kunnen verpesten. Het komt er misschien vooral op aan hoe je er daarna mee omgaat.
Maak je keuze en vertrouw op jezelf. Vertrouw erop dat niets perfect gaat zijn, maar dat je ook daarin weer een weg kunt vinden.
Kies uit liefde
Bij elke beslissing, zeker die hele grote, zien we denk ik ook snel beren op de weg. Onze angsten, onze twijfels over onszelf, onze overtuigingen over onszelf en over ons leven; die worden misschien wel werkelijkheid bij het inslaan van een nieuwe weg? In mijn geval kan het me soms verlammen of denk ik ‘veilig’ te kiezen door al mijn angsten uit te kunnen sluiten. Door te kiezen voor iets waarin mijn angst of overtuiging het minst wordt uitgedaagd, of door zelfs helemaal niet te kiezen. Dat is ook een keuze.
Als ik niet verhuis, dan hoef ik ook niets en kan er ook niets fout gaan. Als ik niet ga studeren, heb ik ook niet al dat gedoe en stress en die tentamens die ik misschien niet ga halen. Straks lukt het niet, en dan?! Als ik die bedenktijd voorbij laat gaat, dan hoeft er in ieder geval niets meer. Als ik geen keuze maak over die relatie, dan blijft het gewoon zoals het is en dat is ook best vertrouwd.
Het is dan eerder een soort angstmanagement. Een keuze uit angst, in plaats vanuit liefde. Je angsten uit de weg gaan, dat kan en mag natuurlijk, maar is dat hoe je je leven het liefste in wilt richten? Als je hart ergens sneller van gaat kloppen, als je ergens enthousiast van wordt, zijn dat zijn vaak de dingen die ook de grootste veranderingen met zich mee kunnen brengen. Daar kan ook meteen het meeste fout gaan. Daarin kun je pas echt falen, toch? Maar daar allemaal geen beslissing in nemen, uit angst, dat is misschien wel meer zonde dan een verkeerde beslissing maken uit liefde?
Dus wat je ook kiest, welke weg je ook inslaat, probeer het te doen uit liefde voor jezelf. Probeer het te doen uit enthousiasme en wellicht kunnen die kernwaarden daar bij helpen. Doe het voor jou. Misschien kies je verkeerd, misschien maak je een foute beslissing. Dat is niet het einde van de wereld, ook dat kun je aan. Maar wanneer je je moeilijke beslissingen maakt vanuit liefde, denk ik dat je bij elke keuze een beetje dichter bij jezelf komt.
Wat helpt jou om moeilijke beslissingen te maken?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie