“Pas als je je bord leeg hebt, mag je van tafel” is een zin die ik vroeger regelmatig te horen heb gekregen. In die tijd vond ik dat vreselijk en irritant. Ik had geen trek meer en wilde gewoon graag van tafel, maar dat mocht pas als ik die laatste berg rijst op at. “Ja, maar ik lust niet meer?!” Vreemd genoeg had ik direct na het eten vaak wel weer trek in een koekje. Soms aten we om 18:00 uur en zat ik tijdens het 20:00 uur journaal nog steeds aan tafel met een bord met eten voor me. Ik moest en zou het opeten. Als ik er nu op terugkijk, vind ik het best begrijpelijk, aan de andere kant weet ik niet of het altijd echt nodig was om er zo consequent in te zijn. Uit recent onderzoek blijkt nu echter dat kinderen die vroeger altijd hun bord moesten opeten meer kans hebben op een hoog BMI. Hoezo dan? Dat zal ik je in deze blog uitleggen.
Het onderzoek werd gedaan onder 385 respondenten door onderzoekers van de Liverpool University. Zij ontdekten dat mensen die altijd hun bord leeg eten, een groter risico lopen op een hoog BMI. Aha, zo zit het dus! Het gaat er dus om dat mensen die in hun kindertijd hebben geleerd altijd hun bord leeg te eten, dat nu vaak nog doen en daardoor sneller overgewicht hebben?
In onze huidige maatschappij is obesitas een veel voorkomend probleem. Er wordt te veel en te vet gegeten en de porties op borden zijn te groot. Als je dus gewend bent om je bord te moeten leegeten, dan is de kans aanwezig dat je bij het voortdurend eten van te grote porties, overgewicht krijgt.
Volgens de onderzoekers is het verplicht moeten opeten van je bord wellicht wat achterhaald. Het zou er volgens hen bovendien voor kunnen zorgen dat je niet goed meer weet wanneer je nog trek hebt en wanneer niet. Je rommelt als het ware met je verzadigingsmechanisme. “Je bord moeten leeg eten is onaangepast gedrag geworden, in een omgeving waar obesitas overal op de loer ligt”, aldus Onderzoeker Eric Robinson.
Wat hadden mijn ouders vroeger dan moeten doen? Volgens het onderzoek kan je als ouders beter starten met kleinere porties. Dat advies begrijp ik niet helemaal, want door een kind een kleinere portie te geven, eet hij toch niet altijd voldoende? Het verplicht moeten leegeten van mijn bord heeft er voor mij nooit voor gezorgd dat ik altijd en overal mijn bord volledig leeg eet. Als ik voldoende heb gegeten, dan laat ik gerust een beetje staan. Misschien minder snel uit fatsoen als ik ergens anders eet, maar verder altijd hoor. Je leert tijdens je opvoeding toch niet alleen je bord leeg te eten, maar ook wat normale porties zijn en om zo nu en dan bescheiden te zijn?
Bron: HLN.be & Nu.nl
Moest jij vroeger altijd je bord leegeten?
En heeft dit nu nog invloed op je?
Geef een reactie