Obesitas komt wereldwijd veel voor en brengt een hoop gezondheidsrisico’s met zich mee. Er zijn verschillende gradaties van obesitas, zo ook morbide obesitas. Wanneer heb je precies morbide obesitas en wat zijn de oorzaken, maar ook gevolgen hiervan? Kan je er vanaf komen? Dit keer een blog om meer over dit onderwerp te weten te komen…
Obesitas
Met behulp van de BMI (Body Mass Index) kun je berekenen of iemand een gezond gewicht heeft en in welke categorie iemand valt. Bij volwassenen met een BMI van 18.5-25 spreekt men van een normaal gewicht. Met een BMI tussen 25-30 val je in de categorie overgewicht en met een BMI hoger dan 30 spreek je van obesitas. Heb je echter een BMI hoger dan 40 dan spreek je van morbide obesitas.
De BMI berekent de verhouding tussen lengte en gewicht. Deze houdt echter geen rekening met spiermassa bijvoorbeeld. Voor zuigelingen, ouderen en sporters is dit dan ook geen goede maat om aan te houden.
Morbide obesitas betekent ziekelijk overgewicht. Maar ook bij een BMI van 35 kan je al spreken van morbide obesitas, als er ook sprake is van gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.
Op lange termijn kan het betekenen dat morbide obesitas dodelijk is.
Oorzaken morbide obesitas
Er zijn verschillende oorzaken voor obesitas. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Daarnaast spelen omgevingsfactoren, biologische factoren, individuele factoren en psychosociale factoren ook een rol bij het ontstaan van obesitas. Maar ook mensen met een chronische ziekte vallen onder de risicogroepen. Ook problematisch eetgedrag kan een rol spelen denk aan emotioneel eetgedrag, lijngericht eetgedrag of extern eetgedrag.
Ook een eetstoornis kan een oorzaak zijn van morbide obesitas. Denk bijvoorbeeld aan de eetbuistoornis BED (Binge Eating Disorder).
Gevolgen
Mensen met obesitas hebben meer risico op het ontstaan van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, slaapstoornissen, slaapapneu, gewrichtproblemen, jicht, hoge bloedsuikers en menstruatiestoornissen bij vrouwen. Maar behalve lichamelijk klachten en aandoeningen kun je ook denken aan psychosociale problemen zoals schaamte voor het overgewicht, terugtrekken uit het sociale leven met isolement als gevolg.
Behandeling
Verandering van leefstijl zoals een dieet en beweging zal in 1e instantie het doel zijn van een behandeling om gewicht kwijt te raken. Omdat obesitas echter een chronische aandoening is zal dit voor veel mensen niet voldoende leiden tot blijvend gewichtsverlies. Als dat aan de orde is zal er gekozen kunnen worden voor een maagverkleining zoals een maagband, gastric bypass of een sleeve. Belangrijk dat naast een dergelijke operatie ook aandacht wordt besteed aan gedragsverandering.
Feiten en fabels
Bij een BMI hoger dan 50 val je onder de categorie Super Obees
Feit: Bij een BMI hoger dan 50 spreek je inderdaad van super obees
Met een maagverkleining kan je al je overgewicht kwijt raken
Fabel: Bij een maagverkleining verlies je gemiddeld 70% van je overgewicht. Er zijn uiteraard mensen die wel 100% kwijtraken maar ook mensen die minder gewicht verliezen
Mensen met mobide obesitas hebben vaak tekorten
Feit: Vaak zie je dat iemand met morbide obesitas een ijzertekort en een tekort aan vitamine D heeft
Morbide obesitas is een gevolg van te weinig wilskracht
Fabel: Zoals aangegeven kan obesitas verschillende oorzaken hebben. Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van morbide obesitas
Je kunt beter ondergewicht hebben dan obesitas
Fabel: Ook ondergewicht geeft risico’s op verschillende gezondheidsproblemen
Hoe hoger je BMI, hoe meer risico op gezondheidsproblemen
Feit: Bij een BMI hoger dan 50 heb je een extreem hoog risico op gezondheidsproblemen
Geef een reactie