Morbide obesitas

Obesitas komt wereldwijd veel voor en brengt een hoop gezondheidsrisico’s met zich mee. Er zijn verschillende gradaties van obesitas, zo ook morbide obesitas. Wanneer heb je precies morbide obesitas en wat zijn de oorzaken, maar ook gevolgen hiervan? Kan je er vanaf komen? Dit keer een blog om meer over dit onderwerp te weten te komen…

Obesitas
Met behulp van de BMI (Body Mass Index) kun je berekenen of iemand een gezond gewicht heeft en in welke categorie iemand valt. Bij volwassenen met een BMI van 18.5-25  spreekt men van een normaal gewicht. Met een BMI tussen 25-30 val je in de categorie overgewicht en met een BMI hoger dan 30 spreek je van obesitas. Heb je echter een BMI hoger dan 40 dan spreek je van morbide obesitas.

De BMI berekent de verhouding tussen lengte en gewicht. Deze houdt echter geen rekening met spiermassa bijvoorbeeld. Voor zuigelingen, ouderen en sporters is dit dan ook geen goede maat om aan te houden.

Morbide obesitas betekent ziekelijk overgewicht. Maar ook bij een BMI van 35 kan je al spreken van morbide obesitas, als er ook sprake is van gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten.

Op lange termijn kan het betekenen dat morbide obesitas dodelijk is.

Oorzaken morbide obesitas
Er zijn verschillende oorzaken voor obesitas. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol. Daarnaast spelen omgevingsfactoren, biologische factoren, individuele factoren en psychosociale factoren ook een rol bij het ontstaan van obesitas. Maar ook mensen met een chronische ziekte vallen onder de risicogroepen. Ook problematisch eetgedrag kan een rol spelen denk aan emotioneel eetgedrag, lijngericht eetgedrag of extern eetgedrag.

Ook een eetstoornis kan een oorzaak zijn van morbide obesitas. Denk bijvoorbeeld aan de eetbuistoornis BED (Binge Eating Disorder).

Gevolgen
Mensen met obesitas hebben meer risico op het ontstaan van gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, slaapstoornissen, slaapapneu, gewrichtproblemen, jicht, hoge bloedsuikers en menstruatiestoornissen bij vrouwen. Maar behalve lichamelijk klachten en aandoeningen kun je ook denken aan psychosociale problemen zoals schaamte voor het overgewicht, terugtrekken uit het sociale leven met isolement als gevolg.

Behandeling
Verandering van leefstijl zoals een dieet en beweging zal in 1e instantie het doel zijn van een behandeling om gewicht kwijt te raken. Omdat obesitas echter een chronische aandoening is zal dit voor veel mensen niet voldoende leiden tot blijvend gewichtsverlies. Als dat aan de orde is zal er gekozen kunnen worden voor een maagverkleining zoals een maagband, gastric bypass of een sleeve. Belangrijk dat naast een dergelijke operatie ook aandacht wordt besteed aan gedragsverandering.

handen

Feiten en fabels

Bij een BMI hoger dan 50 val je onder de categorie Super Obees
Feit: Bij een BMI hoger dan 50 spreek je inderdaad van super obees

Met een maagverkleining kan je al je overgewicht kwijt raken
Fabel: Bij een maagverkleining verlies je gemiddeld 70% van je overgewicht. Er zijn uiteraard mensen die wel 100% kwijtraken maar ook mensen die minder gewicht verliezen

Mensen met mobide obesitas hebben vaak tekorten
Feit: Vaak zie je dat iemand met morbide obesitas een ijzertekort en een tekort aan vitamine D heeft

Morbide obesitas is een gevolg van te weinig wilskracht
Fabel: Zoals aangegeven kan obesitas verschillende oorzaken hebben. Er is niet één oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van morbide obesitas

Je kunt beter ondergewicht hebben dan obesitas
Fabel: Ook ondergewicht geeft risico’s op verschillende gezondheidsproblemen

Hoe hoger je BMI, hoe meer risico op gezondheidsproblemen
Feit: Bij een BMI hoger dan 50 heb je een extreem hoog risico op gezondheidsproblemen

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

43 reacties op “Morbide obesitas”

  1. wat is de reden voor een ijzer en vitamine D tekort bij obesitas?

    1. @Ano: Goede vraag. Ook benieuwd naar. 🙂

    2. Vitamine D tekort misschien omdat ze weinig buiten (durven te) komen? En vitamine D komt uit zonlicht.

      1. Vitamine D wordt opgeslagen in je vet, omdat een obees veel vet heeft wordt er veel opgeslagen en kan er weinig worden gebruikt —–> tekort aan vitamine D in het bloed!

  2. Ik dacht dat proud nooit zo van de getallen was? Ik vind het best lastig om te lezen dat een gezond gewicht door de dietist tussen 18.5-25 wordt geformuleerd. Dit terwijl in veel eetstoornisbehandelingen een minimum van 20 (soms 19) wordt gehanteerd. Eigenlijk wordt ons dus gevraagd meer aan te komen dan minimaal noodzakelijk…!?

    1. Hmmmm… Zit jij voor jezelf in behandeling of voor de instantie?

    2. Dit stoort mij inderdaad ook. Het triggert enorm om nu van mijn zogezegd “minimaal gezond gewicht” toch nog wat af te krijgen aangezien het blijbaar “mag” tot 18.5 … ik weet wel dat ik niet mag vergelijken en dat dat wsl ook bedoeld is voor jongere mensen en/of mensen bij wie er erfelijk een lichte lichaamsbouw speelt en/of mensen uit andere delen van de wereldbevolking… ik weet het rationeel allemaal wel maar het getal blijft triggeren…

  3. Goede vraag! Ook benieuwd naar. 🙂

  4. Volgens mij wordt 20 vaak gehanteerd omdat 18,5 echt minimaal is. Als je dan een keer ziek bent schiet je zo weer in ondergewicht. Bij bmi 20 kan je stabiliseren. Je gewicht kan schommelen. Het is niet de bedoeling te schommelen tussen minimaal en ondergewicht.

  5. @Ing: ik begrijp je verhaal goed.

    Echter heb ik elders gelezen dat een BMI van 18,5 tot 20 ook als licht ondergewicht kan worden gezien.

    * Het is handig wanneer je boven de BMI 20 gaat zitten zodat je een buffer hebt bij griep of andere ziekte.
    * Ook functioneert je lichaam beter wanneer je boven dit minimum zit.
    * En de meeste mensen hebben een setpoint gewicht boven dit minimum. Je lichaam is zoveel meer dan een getal. Het doet zoveel voor je; adem halen, bloed rondpompen, nieuwe cellen aanmaken, sporten, praten, dansen, lachen.
    En voor dit alles is het fijn om een wat hoger dan minimaal gewicht te hebben.

    Enjoy life 🙂

    Liefs

    1. Er zijn ook genoeg mensen (zonder eetstoornis) die een BMI tussen 18,5 – 20 hebben en daardoor zeker niet ongezonder zijn.

    2. Mijn diëtiste zei dat het ook te maken heeft met je ras, zo houden Aziatische mensen gemiddeld minder vet vast en bouwen minder snel spiermassa op. Voor hen zou een BMI van 18,5 misschien wel passend zijn. Maar voor Europeanen is een BMI van boven de 20 vaker beter. Ik bouw snel spiermassa op en voor mij zou onder de 20 dus echt ongezond zijn. Het kan gewoon met van alles te maken hebben en niks is zó zwart wit er zijn altijd uitzonderingen.

  6. @ano en a girl.

    Zelf denk ik dat reden van vitamine d tekort komt doordat mensen met overgewicht minder vaak buiten komen en dat het ijzersgebrek komt door een eenzijdig en ongezond eetpatroon.
    Zeker weten doe ik dit niet ik ben geen voedingsdeskundige.

  7. Ik vind deze blog niet zo chill

      1. Misschien is het dan een goed idee om meer specifiek te beschrijven wat jij er niet zo chill aan vindt? Dat kan helpen voor jezelf, maar ook voor de redactie hier. 🙂

        1. Veel meiden hier zijn denk ik bang om ontzettend dik te worden wanneer ze weer normaal gaan eten. Dus dit artikel kan sommige meiden extra bang maken.

          1. maarja, er zijn ook mensen die BED hebben waarvoor blogs zoals deze juist wel fijn zijn

          2. Vind het nogal respectloos om te gaan zeggen dat je bang bent om dik te worden. Op een blog die gewoon niet voor jou is bedoelt.
            Ik zeg toch ook niet dat ik ben ben voor ondergewicht “omdat dat lelijk is”.
            Telt ook alleen jou angst. Maar je kwetst zo wel iemand die te zwaar is. Misschien dat je daar eerst aan moet denken, hoe het bij een ander over komt. Ipv zulke opmerkingen maken.

            Daarbij.. “ik denk dat veel meiden..” En ergens terug “ons”… Lijkt wel alsof iedereen met anorexia een clubje vormt of zo. Een groepje die iedereen buiten sluit. En de rest van de eetstoornissen niet meetellen.

          3. Helemala met jouw reactie eens. Ik heb overgewicht en voel me zeker aangevallen door sommige reacties. Het gevoel dat mensen met anorexia een clubje vormen herken ik absoluut. Iedereen telt mee, iedereen! En iedereen doet er toe.

          4. Ik ben dan zo benieuwd waar de koppeling ligt… want ik haal echt nergens uit het artikel dat als je normaal gaat eten dat je dan dik wordt.

            Verder is het goed om ook hier aandacht aan te besteden. Eetstoornissen heb je in alle soorten en maten.

          5. Meiden, het is niet mijn angst. Ik probeerde me alleen in te leven in de meiden die het niet zo’n chill artikel vinden. Ik weet dat je van normaal eten niet dik wordt. Met mijn reactie bedoelde ik al helemaal niet te zeggen dat andere eetstoornissen er niet toe doen. En inderdaad voor mensen met BED is dit een fijn artikel. Ik leefde me alleen even in in de meiden die dit artikel niet fijn vinden. Om het meteen respectloos te noemen vind ik zelf ook niet echt respectvol.

  8. Ik vind het juist goed dat er ook aandacht word besteed aan overgewicht ipv alleen maar aan ondergewicht.

  9. Van normaal eten word je niet dik hoor!!
    Als je van normaal eten dik zou worden dan zouden bijna alle mensen op de wereld dik zijn en dat is gelukkig niet zo.
    Overgewicht krijg je door teveel en ongezond te eten en door te weinig beweging niet door een gezond en gevarieerd eetpatroon!!

  10. Ik heb een eetstoornis en overgewicht. Ondanks dat ik geen morbide obesitas heb vind ik het fijn dat het niet alleen maar over ondergewicht gaat.

    1. Fijn dat jij er wel wat aan hebt!

  11. *op de site

  12. Kleine terugkoppeling dat is inderdaad waarom ik maar ook anderen het niet chill vinden. En omdat die angst heerst lees ik juist die artikelen.
    Daar zitten geen vooroordelen aan verbonden.

    Misschien dat eronder het artikel een kleine aanvulling kon staan voor mensen die heel erg bang zijn om morbide obesitas te krijgen en anorexia hebben. Of erboven net zoals dat erbij 13 reasons why iets staat over zelfmoord.

    Ik heb verder niet echt handige tips.

  13. Maar ik sluit niemand buiten dus ik vind de reacties dan ook weer een beetje respectloos op mijn reactie. Ik sta 9/10 keer voor mensen op die het nodig hebben dus…

    Ik zeg hierbij ook niet over de persoon maar over het artikel dat er misschien een kleine verwijzing kon zijn voor mensen met anorexia en een niet realistische angst die erg overheersend is.

  14. @la rose, waarom zou je dat doen? Zou je dan ook bij elke blog over ondergewicht triggerwarning zetten voor mensen die overgewicht of een normaal gewicht hebben?
    En op de mensen die schrikken van 18,5….kom op zeg. Je gaat mij niet vertellen dat je anorexia hebt en daar nog nooit van hebt gehoord. Gebruikt je eetstoornis deze informatie niet stiekem als sabotage omdat het nu zwart op wit op proud staat?
    Ik ben blij met deze blog. Eindelijk iets wat over mijn gewicht en de gevaren ervan gaat.

    1. Fijn om te lezen dat jij er wel wat aan hebt!!

  15. In de beschrijving staat dat een dieet + beweging voor veel mensen niet leid tot voldoende of blijvend resultaat.

    Mijn vraag is hoe kan dat?
    dieet + beweging = toch gedrags verandering?
    Dit zou toch juist in de meeste situaties voldoende moeten zijn?
    Wat maakt dat je een maagband, gastrol bypass of sleede nodig hebt?

    Onderstaand stukje is gekopieerd en geplakt uit de blog:
    Behandeling
    Verandering van leefstijl zoals een dieet en beweging zal in 1e instantie het doel zijn van een behandeling om gewicht kwijt te raken. Omdat obesitas echter een chronische aandoening is zal dit voor veel mensen niet voldoende leiden tot blijvend gewichtsverlies. Als dat aan de orde is zal er gekozen kunnen worden voor een maagverkleining zoals een maagband, gastric bypass of een sleeve. Belangrijk dat naast een dergelijke operatie ook aandacht wordt besteed aan gedragsverandering.

    1. volgens mij is het wel degelijk voldoende, het probleem is is dat deze methode jaren en jaren duurt voor je een gezond gewicht hebt als je daadwerkelijk obees bent, mensen vinden dit niet snel genoeg en gaan dus voor onnatuurlijke, maar snelle remedies. het probleem hierbij is wel dat je niet anders leert eten en dat je dus heel eenvoudig ook na deze operatie weer aan kan komen en je snel tekorten aan voedingsstoffen kan oplopen, dat is wat ik gezien heb bij een vriendin die nu weer bij ad is ondanks een maagverkleining.

  16. Ik geloof niet dat morbide obesitas een chronische aandoening is. Als de levensomstandigheden anders worden, ben ik ervan overtuigd dat niemand overgewicht hoeft te hebben. Ik heb het zelf gezien van iemand die naar Roemenië ging verhuizen en, weer, dichtbij de natuur ging leven. Iedere dag de schapen begeleidde naar de weilanden en het boerenleven thuis leidde. Zij kwam uit de stad, waar ze zich opgesloten voelde. Na jaren was ze haar overgewicht kwijt, op een natuurlijk manier, omdat ze zich, kennelijk, lekker(der) in haar vel voelde.

    We moeten het zoeken in onze maatschappij en hoe we leven als samenleving, met alle commercie van hoe we zouden moeten leven en zijn en wat we moeten eten, is het voor velen onmogelijk daardoor geworden, om werkelijk nog naar hun eigen gevoel te leven en ook te eten, omdat ze letterlijk, van zichzelf afgeraken.
    Ik vind het bijzonder erg dat mensen, ontzettend veel mensen in deze huidige maatschappij te maken krijgen met morbide obesitas en dat het ‘systeem’ het eigenlijk een worst zal wezen, omdat het geld verdiend aan zieke mensen en de mensen gek maakt met hun vercommercialisering van ons leven en ook ons eten wat ook nog eens steeds onnatuurlijker wordt en het ze geen bal uitmaakt als je doodgaat aan, wat dan ook.

    1. Ik ben het helemaal eens met jou! Morbide obesitas heeft bijna nooit een erfelijke factor. Bizar dat een diëtiste dit stelt. Het gaat bijna altijd om levensstijl problemen om emotioneel over eten. Ik vind dit een rare blog die eigenlijk niks toevoegt.

      1. inderdaad, de enige erfelijke factor is de levensstijl van de familie. een familie waarin haast iedereen overgewicht heeft is niet gedoemd om dit altijd te hebben, er is hier geen enkel geen voor. het probleem is dat slechte eetgewoontes doorgegeven worden, men word opgevoed met een slecht eetpatroon en zo blijft die familie met overgewicht kampen. dan steken ze het op de genen, want ja, iedereen heeft overgewicht dus het is erfelijk, toch? niet dus. jammer dat zelf de diëtiste hier niet verder naar kijkt.

        wat jammer dat er zo slecht gereageerd word op deze blog omdat het triggerend zou zijn? obesitas is echt, het bestaat echt en het is niet omdat de angst van velen hier bestaat rondom overgewicht, dat deze blog hier niet gepost mag worden. waar is informatie over overgewicht een trigger? zolang je niet jaren lang jezelf volpropt met eten tot het punt dat je op barsten staat en lettelrijk geen hap meer verder op kan dan krijg je echt geen obesitas. geen zorgen om maken. en er zijn heel heel veel kilo’s tot je daadwerkelijk tot dit punt zou raken, genoeg tijd dus om in te grijpen en een dokter raad te plegen als je deze richting daadwerkelijk uit zou gaan (wat echt niet zomaar gebeurt!!!)

    2. Hierbij denk ik wel dat morbide obesitas een chronische aandoening kan worden. Niet voor iedereen is het haalbaar om het leven zo om te gooien zoals je beschrijft: soms moet je het ook doen met het leven dat je hebt, in de omstandigheden zoals ze zijn. En dan kan ik me voorstellen dat het volhouden van een ‘afval-dieet’, waarmee je al dat overgewicht moet kwijtraken (want laten we wel wezen: bij morbide obesitas gaat het over een groot aantal kilo’s), bij een eetpatroon dat eerst tot een dergelijk hoog BMI heeft geleid niet goed haalbaar is om al het gewicht mee kwijt te raken. En dan kan denk ik fijn zijn om het als een ‘chonische aandoening’ te beschouwen, omdat het ruimte geeft voor de bijbehorende aanpak (medische ingreep om de gezondheidsrisico’s te beperken, begeleiding en follow-up bij de gedragsverandering, etc.).

  17. Ik ben herstellend van een eetstoornis. Deze blog triggert me dan ook enorm. Ben namelijk aardig aangekomen en heb nu zoiets van het moet eraf.

    Ben wel blij dat het nu een keer niet over ondergewicht gaat

  18. Spijtig dat je er zo woedend op reageert Lost Girl, een beetje begrip had wel gekunt.

  19. Lerose: waar haal je uit dat ik woedend ben? Ik stel alleen een vraag.

    @iedereen die denkt dat er geen erfelijke componenten in meespelen en dat het geen chronische aandoening is…. Ga wetenschappelijke stukken erover lezen. En dat zeg ik niet omdat ik zelf morbide obers ben maar omdat ik er juist zoveel over heb opgezocht. Aan je aanleg kan je niets doen. Aan de symptomen wel. Je zal altijd moeten blijven oppassen en zal altijd ermee bezig moeten blijven om een gezond gewicht te krijgen of houden. Je hebt levenslang.

  20. Al zou het erfelijk zijn of in de genen, de één heeft idd. meer aanleg dan een ander, maar dan nog geen MORBIDE obesitas.

  21. Hoi,
    Toen ik een eetstoornis had dacht ik ook, ik kom aan tot het minimum gezonde gewicht…En toen ik daarop zat bleef ik volhouden om niet aan te komen! De eetstoornis blééf op de voorgrond en ik durfde echt niet vrij te eten. Ik viel ook terug na een paar maanden en moest opnieuw hulp zoeken ! Het is daarom belangrijk om aan te komen tot boven het minimale gezonde gewicht. Je eetgestoorde gedachte over dit punt moeten verdwijnen wil je écht genezen!! Dat snap je misschien nu nog niet maar is erg waardevol.

    Ik heb inmiddels 3 kinderen en ben best veel aangekomen door verplichtte rust tijdens de zwangerschap. Maar ik accepteer mijn lichaam en Let extra op wat ik eet. En ben tevreden

  22. Ik vindt het erg jammer dat mensen reageren die niet weten wat mensen die morbide obesitas hebben er allemaal aan doen om gewicht te verliezen en dan oordelen zoals hieronder:

    Overgewicht krijg je door teveel en ongezond te eten en door te weinig beweging niet door een gezond en gevarieerd eetpatroon!!

    Ik fiets iedere dag en sport 2 keer in de week (nu met corona even thuis maar normaal bij de sportschool) en eet normaal zoals iedereen eet, maar doordat ik dus BED heb, heb ik in 12 jaar stoeien met de eetstoornis nu wel morbide obesitas, en nu te horen gekregen dat ik niet meer streng mag lijnen, minder eten betekent simpel gezegd dat de eetbuien terug komen, dus geen optie.

    En dan wordt er gezegd dat je bij een maagoperatie dus kiest voor de gemakelijke weg en je dan dus lekker snel kunt afvallen, maar realiseer je ook dat je met operatie je gedrag ook zeker moet aanpassen anders gaat het behoorlijk fout,

    Dus mensen oordeel daar echt niet te snel over, het is echt niet gemakkelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *