Na het vallen weer opstaan

Als we ergens aan beginnen, dan willen we het liefst dat het een daverend succes wordt en dat mislukking geen optie is. De realiteit is echter vaak anders. We maken grootse plannen om dingen morgen echt anders te doen. Jammer genoeg komen we daar vaak van op terug. Maar voordat je daar rouwig om wordt, bedenk dan dat falen helemaal niet zo erg hoeft te zijn. Hoe kan je het best na het vallen weer opstaan?

Fotografie: Airam Dato-on CC

Het is nu eenmaal een feit dat er vaak een hoop dingen misgaan in ons leven, zowel grote als kleine dingen. Het lukt ons niet om iets tot een succesvolle afronding te brengen of om ons doel te behalen. We krijgen al gauw de reactie: “Kom op, morgen is er weer een dag.” Aardig bedoeld, maar vaak hebben we er op dat moment helemaal niks aan.

Wanneer dingen misgaan, is het moeilijk om te blijven relativeren. Relativeren is al helemaal lastig als je niet goed in je vel zit en bijvoorbeeld een eetstoornis hebt. Veel meiden met een eetstoornis zijn perfectionistisch en hebben faalangst. Waarschijnlijk geef je jezelf dan nog sneller de schuld als er een keer iets misgaat in je leven.

Tijdens mijn eetstoornis voelde mijn hele leven als één grote faal. Aan alles wat er mislukte, gaf ik mezelf de schuld. Ik zag het leven als één grote prestatiedruk en bij alles voelde het alsof ik tekortkwam. Door constant het gevoel te hebben dat ik faalde was ik vaak erg verdrietig en boos op mezelf. Ik kon die gevoelens heel moeilijk loslaten.

Als een plan gefaald heeft, dan is er maar één iemand aan te rekenen en dat is jijzelf. Je vergelijkt jezelf met andere mensen en iedereen lijkt veel meer succes te hebben dan jij. Herkenbaar? Voor mij in ieder geval wel. Wanneer ik ergens in faal, voel ik me al heel gauw iemand die niks kan. Ik trap mezelf volledig de grond in en vind het dan heel moeilijk om te relativeren.

Als je je hierin herkent, dan zijn er een aantal dingen die je moet onthouden om je weer beter te voelen. Probeer te onthouden dat het leven geen wedstrijd is. Wanneer je faalt en iedereen om je heen lijkt te slagen, is dit een lastige om voor ogen te houden. Toch is het zo. Andere mensen hebben ook niet meteen succes. Vaak zijn er bij hen ook veel pogingen aan vooraf gegaan en zijn deze allemaal gefaald. Bijna niemand is in staat om iets in één keer tot een succes te brengen.

Je hoort hier echter niemand over. We proberen allemaal onze mislukkingen te verbloemen en alleen onze successen naar voren te brengen. Probeer jezelf daarom ook niet te vergelijken met andere mensen Het leven is geen wedstrijd en het succes van een ander heeft niks met jou te maken. Je weet niet het verhaal wat achter het succes van diegene schuilt.  

Falen is niet per se een tekortkoming van jezelf, maar je kan het ook zien als een les. Elke mislukking brengt je weer dichter in de buurt van succes. Na elke poging die gefaald is, weet je wat je moet verbeteren om het de volgende keer mogelijk wel tot een succes te laten brengen. Je weet wat er niet goed is gegaan waardoor je weet wat je kan verbeteren. Dat iets niet goed is gegaan, wil niet zeggen dat jij niet goed bent. Je bent niet meteen een slecht en mislukt mens. Ik snap dat het wel zo kan voelen, maar het is echt niet zo. Faalmomenten zorgen ervoor dat je scherp blijft en geven je de kans om te leren en jezelf te verbeteren.

Ik ben niet in één keer geslaagd voor mijn rijbewijs. Voetballers schieten vaak eerst tien keer mis op het doel voordat ze echt een doelpunt maken. Boeken van schrijvers zijn vaak niet meteen een succes en hetzelfde geldt voor liedjes van opkomende artiesten. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat je niet de enige bent die eerst vaak moet ‘mislukken’ voordat het een keer lukt.

De grootste successen komen voort uit de grootste mislukkingen. Het leven bestaat uit risico’s durven nemen en risico’s zijn erom te slagen of om te mislukken. Laat je hier echter niet door ontmoedigen. Dingen gaan nu eenmaal weleens mis, maar de mislukking van vandaag draagt bij aan jouw succes van morgen.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om je leven zo te leven dat je nooit kan falen. Je neemt dan nooit risico’s en kiest altijd voor de veilige weg, maar leef je dan wel écht?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2019.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

Eén reactie op “Na het vallen weer opstaan”

  1. Het is alleen zo vermoeiend om zo vaak te blijven vallen of te struikelen. Veel mensen zien dat niet omdat zij niet zo heftig vallen als sommige anderen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *