Middenin de nacht word je drijfnat wakker. Je voelt je angstig, maar bent tegelijkertijd blij dat hetgeen je droomde, in ieder geval nu, niet de realiteit is. Het feit dat je misschien meer dan gemiddeld last hebt van nachtmerries kan het gevolg zijn van jouw psychische problemen. Uit recent Fins onderzoek blijkt dat er een verband is tussen psychische gezondheid en het aantal nachtmerries dat je hebt.
Het onderzoek werd gedaan door de Finse universiteit in Turku. Zo’n 14.000 volwassenen tussen 25 en 74 jaar oud deden mee aan het onderzoek. Hoofdonderzoeker Nils Sandman geeft aan dat uit de resultaten een duidelijk verband bleek tussen het psychisch welbevinden van de volwassenen en het aantal nachtmerries dat ze hadden.
Bijna de helft van de volwassenen had nachtmerries gehad tijdens de maand waarin ze werden gevolgd voor het onderzoek. Een kleine 4 procent had zelfs vaak nachtmerries en de andere helft had helemaal geen nachtmerries.
De volwassenen die leden aan een depressie (28%) en de volwasenen die leden aan slapeloosheid (17%) hadden beiden met regelmaat last van nachtmerries. Tenslotte bleken de grootste risicofactoren voor nachtmerries een negatief zelfbeeld en uitputting. Er is enkel een verband aangetoond, geen oorzaak – gevolg relatie.
“Het zou kunnen dat nachtmerries vroege indicatoren zijn van het begin van een depressie, daarom zouden ze weleens nut kunnen hebben bij het stellen van de diagnose,” zei Sandman.
Het onderzoek is gepubliceerd in het medisch tijdschrift Sleep.
Bron: Nu.nl
Geef een reactie