Afgelopen oktober kondigden we het al aan: het tweejaarlijks NAE congres, georganiseerd door De Nederlandse Academie voor Eetstoornissen, stond weer voor de deur. Een – dit jaar online – evenement voor cliënten, naasten, behandelaren en ervaringsdeskundigen, die bijeen komen met het doel de zorg voor mensen met een eetstoornis telkens weer te verbeteren. Een dag vol workshops, lezingen, sprekers, presentaties en waar via een chat kon worden meegepraat en vragen konden worden gesteld door de aanwezigen. Zo’n 240 man, waaronder wij van Proud2Bme. In een aantal blogs delen wij graag met jullie de kennis die we die dag hebben opgedaan. We beginnen met het verhaal van mij, Irene.
Het is toch anders dan een ‘real life’ evenement, zo’n online congres. Hoewel ik dagelijks achter de computer werk, vond ik een hele dag luisteren naar lezingen en workshops toch best wel intensief. Het is anders dan lezen en typen, blijkbaar. Ik weet niet of dat te maken heeft met wat je gewend bent, maar respect voor alle studenten die hun lessen nu via Zoom, MS Teams of een ander beeldbelprogramma volgen! Door technische problemen kon ik één van de twee workshops waar ik aan zou deelnemen niet bijwonen, jammer. Gelukkig lukte die ander wel en daar zal ik wat meer over delen.
CBT-T: In 10 sessies van je eetstoornis af?
De workshop die ik heb gevolgd heette ‘CBT-T: In 10 sessies van je eetstoornis af?’ gegeven door Hanneke Tuijtel, diëtist en cognitief gedragstherapeutisch werker en Vera Smit, GZ-psycholoog. In 10 sessies van je eetstoornis af? Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Maar het is dan ook een pittige behandeling, waarin snel stappen moeten worden gezet en de druk flink wordt opgevoerd. Het is een herziene versie van het eerdere CBT-E (een cognitieve gedragstherapie), een behandelmethode die het meest effectief is bij mensen zonder ondergewicht en veelal toegepast wordt op mensen met BN, BED of EDNOS. 50% van de mensen herstelt door deze methode volledig en 25% herstelt gedeeltelijk. Ook co-morbide symptomen kunnen, samen met de eetstoornissymptomen, verminderen bij het volgen van deze behandeling. Dat klinkt top, maar een groot nadeel is dat zo’n CBT-E behandeling best lang duurt (zo’n 20 tot 24 sessies). Dit maakt de behandeling duur, maar ook zorgt het voor langere wachttijden. Daarnaast zie je dat er vaker na ongeveer 20 sessies wordt gestopt. Misschien verlies je de motivatie en word je sneller moe, als het zo lang duurt.
Met de ontwikkeling van CBT-T werd gekeken hoe je die nadelen kan aanpakken. Er is onderzocht welke interventies het meest effectief zijn en wat kon worden geschrapt. Hierdoor past de eerdere CBT-E behandeling nu in slechts tien sessies. Dat is gunstig voor kosten en wachttijden, maar kan ook een positief effect hebben op de motivatie, omdat er al veel eerder in het proces successen kunnen worden geboekt – je merkt al verschil na 4 tot 6 sessies. De focus ligt in deze behandeling op het hier en nu en de instandhoudende factoren en -gedragingen. Dus geen jarenlange therapie voor alle oorzakelijke factoren. Iets wat ik vanuit mijn behandeling destijds herken en wat voor mij goed heeft gewerkt. Pas achteraf vielen veel puzzelstukjes uit het verleden op z’n plek, door het nu te behandelen.
Binnen deze behandeling wordt gebruik gemaakt van een wekelijkse registratieopdracht, zoals het bijhouden van een eetdagboek en het wegen van je gewicht. Enquêtes bij anderen worden ingezet om jouw gedachten en overtuigingen uit te testen. Denken anderen echt zo over jou als jij denkt dat ze over je denken? Vraag het ze eens! Bij eetbuien worden ook energiediagrammen gemaakt. Daarin kan je terugzien hoe te weinig eten juist zorgt voor meer eetbuidrang. Wanneer iemand meer moet en gaat eten, zie je die drang vaak snel af nemen. Dat werkt heel motiverend. Exposure, het aangaan van angsten en daarmee de angst minder eng maken, is ook een groot onderdeel van CBT-T. Na elke sessie is er directe feedback en wordt bijgehouden wat de effecten van de behandeling zijn.
Er wordt wel veel van je gevraagd in deze behandeling. De motivatie om te herstellen moet sterk zijn. Als het niet eng is, is het niet goed. De angst aangaan zorgt voor de verandering. Zonder angst, is er dus geen verandering. Je mag echt wel paniek voelen, zodat je dit kan uitdagen. Tot het randje, maar niet eroverheen. Om doelen te stellen en angsten aan te gaan wordt ook gevraagd wat jouw innerlijke therapeut ervan vindt. Het moet heel erg vanuit je eigen motivatie komen. Een therapeut zal streng zijn, maar begripvol. De focus ligt op vroege gedragsveranderingen. Ook in het eetpatroon moeten snel veranderingen komen. Je moet echt actief zijn en je huiswerk doen. Werk het niet na vier sessies? Dan stop het ook. Dan is deze therapie op dit moment niet voor jou. Je kan altijd terugkomen, maar op dat moment wordt gekozen om een faalervaring en lang aanmodderen te voorkomen.
Ik kan me voorstellen dat je denkt: wow, dit kan toch niet? Maar er zijn al successen geboekt met dit behandelprogramma. Het is echter niet voor iedereen, maar dat geldt voor elke behandelmethode. Ook hoeft iemand nog niet geheel klachtenvrij te zijn voor het slagen van deze behandeling, maar kan iemand wel echt in een korte tijd veel stappen zetten. Cliënten geven aan ‘de rest’ wel zelf te kunnen of kunnen nu verder met een vervolgbehandeling voor de achterliggende problematiek. Persoonlijk kan ik me hier veel bij voorstellen en zou het goed kunnen werken voor sommige mensen. Al zijn dit er maar een paar – wat overigens niet wordt verwacht, want de verwachting is dat dit bij veel mensen goed past – dan is het fijn dat ze sneller geholpen zijn en dat anderen weer sneller aan de beurt kunnen – welke behandeling ze ook volgen.
Lijkt deze behandeling jou iets?
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar!
Geef een reactie