Nagelbijten

Van kleins af aan heb ik twee slechte gewoontes: nagelbijten en duimen. Mijn moeder smeerde altijd Byte-x op mijn vingers, maar zodra ik op school was, zei ik tegen de juf dat ik even mijn handen moest wassen zodat ik weer verder kon duimen en bijten. Ook beet ik geregeld alsnog gewoon verder, ook al had ik dat vieze smeerseltje op mijn vingers. Het duimen leerde ik uiteindelijk af, maar het nagelbijten bleef ik helaas doen. Niet alleen mijn nagels beet ik tot bloedens af, ook alle velletjes en nagelriemen er omheen gingen mee.

Bron

Mensen bijten op hun nagels met verschillende redenen. Je hebt de zogenaamde manicure-bijter, die eigenlijk de tanden gebruikt als nagelknipper. Bij een haaltje bijt je je nagel er direct maar af en omdat je niet met één korte nagel rond wil lopen, bijt je direct al je nagels maar tot dezelfde lengte af. Deze vorm van nagelbijten is meestal onschuldig.

Ook zijn er de zogenaamde emotie-bijters, die met name bijten bij veel stress en spanningen. Ik hoor denk ik bij deze groep omdat het bijten altijd toeneemt op het moment dat ik meer stress krijg. Zeker toen ik nog op school zat, hield ik tijdens toetsweken bijvoorbeeld bijna geen vingers meer over. Het nagelbijten biedt dan een soort troost en is een vorm van emotieregulatie. Deze vorm van nagelbijten is vaak behoorlijk dwangmatig.

Tot slot heb je ook nog de gewoonte-bijters die op hun nagels bijten uit gewoonte. Nagelbijten is een soort verslaving maar door de tijd heen kan het een gewoonte worden, ook als het ontstaan is uit manicure-bijten of emotie-bijten. Als ik ‘s avonds voor de tv zit, ga ik bijvoorbeeld ook al snel op mijn nagels zitten bijten, zonder directe aanleiding. Dit gaat dan ook meestal onbewust.

Hoewel nagelbijten op het eerste gezicht nou niet het ergste lijkt wat er is, kan het in sommige gevallen erge gevolgen hebben. Er zijn mensen die zo erg bijten dat ze last krijgen van ontstekingen, beschadigde nagels, vingertoppen en soms zelfs mondinfecties of gebitsafwijkingen. Die mondinfecties komen door de grote hoeveelheid bacteriën die onder de nagels zitten. Ook ik heb weleens kleine ontstekinkjes gehad aan de randen van mijn nagels omdat ik veel te lang door was gegaan met bijten. Toch was het vaak lastig om te stoppen.

Inmiddels bijt ik nog steeds, maar wel een stuk minder. De standaard tips hiervoor zijn natuurlijk de Byte-x en het zoeken van afleiding. Ook helpt het om iets in je handen te hebben zoals een balletje waar je in kunt knijpen om te voorkomen dat je aan je nagels gaat zitten. Wat voor mij vooral geholpen heeft is nagellak. Ik ben een aantal jaar geleden begonnen met het intensief gebruiken van nagellak. Hierdoor beet ik een stuk minder op mijn nagels, omdat ik niet mijn mooi gelakte nagels af wilde bijten. Inmiddels gaat het dus veel beter, alhoewel het bijten van de velletjes nog wel hardnekkig is. Zodra ik me hier bewust van ben, bedenk ik me waarom ik eigenlijk aan het bijten ben. Ben ik dan bijvoorbeeld gespannen? Dan probeer ik daar iets aan te doen.

Wat helpt jou tegen nagelbijten en wat voor bijter ben jij?

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

12 reacties op “Nagelbijten”

  1. Ik bijt geen nagels, alleen velletjes. Zit nu in m’n tentamenweek en dan liggen m’n hele vingers open. Sowieso een emotie-bijter dus 😛

  2. Mooi geschreven!

  3. Ik bijt ook m’n nagelriemen / vingers weg. Zit nu in m’n tentamenperiode (veel stress) en als ik mijn vingers, en vooral de duimen, eens goed bekijk liggen sommige wel tot aan de knokkel open…

  4. Nagelbijten doe ik niet meer. Ik gebruik heel vaak me nagelknippertje om ze bij te werken. Bij stress wordt dit dwangmatig.

  5. Ik beet vrieger ook nagels maar heb het nu gelukkig afgeleerd! M

  6. Ik ben de manicure-bijter.. als ik met 1 begin, gaan ze allemaal. Doe het afentoe als ik weer iets te lange nagels heb.. dan moet hij eraf.. onbewust doe ik dat dan.

  7. Vroeger was ik ook een verschrikkelijke nagelbijter. Het lag altijd open en het is een wonder dat ik nooit een flinke ontsteking heb gehad. Gelukkig ben ik daar nu van af en zijn mijn nagels weer om aan te zien.
    Nu ben ik alleen overgestapt op vingers bijten tot bloedens toe en dat is zeer dwangmatig.. Daar moet ik nog wat op verzinnen.

  8. Toen ik nog op de basisschool zat en halverwege VMBO-t (ik doe nu Havo) beet ik ook altijd nagels (soms wat meer als ik presentatie moest houden of iets anders spannends). Maar ik moest een beugel en daarmee kon ik niet meer bijten. Langzaam werden mijn nagels mooier en sterker en ging het bijten uit mijn systeem.
    Nu heb ik al 2 á 3 jaar geen beugel meer en heb ik sindsdien niet meer aan mijn nagels gekuifd. En als ik een haaltje heb ga ik er met een vijl overheen zodat er geen hard randje aan zit. Zo wordt het ook geen trigger om er de hele tijd aan te pulken 🙂

  9. Ik heb acupunctuur gedaan, heeft bij mij aardig geholpen, bij nu alleen nog in hele stressvolle situaties. Zeker een aanrader 🙂

  10. 18 jaar en nog steeds bijt ik de af

  11. Ik ben nu 12 en heb al 7 jaar online school gedaan. Over een paar daagjes ga ik naar een school in Nederland weer, en nu ben ik dus bijna gestopt met nagelbijten (anders wordt je waarschijnlijk echt uitgelachen). Ik raad dus vooral aan om veel mensen te ontmoeten en daardoor er dus goed uit wilt zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *