Het is misschien een beetje persoonlijk, maar toch denk ik dat veel van jullie zich in mijn verhaal herkennen of deels weten hoe het is om erg veel last van menstruatiekrampen te hebben. Pre menstruale symptomen zijn voor iedereen anders, maar toch herken je het misschien wel. Vooral de kramp, de veranderingen in je stemming of vermoeidheid. In deze blog beschrijf ik wat ik voor natuurlijke manieren gebruik om met deze menstruatiepijn om te gaan.
Vanaf mijn veertiende kreeg ik te maken met enorme menstruatiekrampen. Eens per maand kon ik niet naar school, omdat ik er ziek van was. Ik lag op bed, was misselijk van de pijn en heb zelfs wel eens moeten overgeven. Al vroeg ging ik daarom aan de pil. Inmiddels ben ik al een tijd gestopt met het gebruik hiervan, daarover schreef ik al eerder. Het stoppen daarmee, was best even spannend, want hoe zou dat gaan met die vreselijke kramp?
Toch had ik genoeg redenen om het aan te gaan en te stoppen met hormonale anti-conceptie en dat heeft ervoor gezorgd dat ik op zoek ging naar verschillende manieren om met de kramp om te gaan. Want die is een stuk erger dan toen ik hormonale anti-concpetie gebruikte, maar dat wil ik niet meer slikken of gebruiken. Er zat dus niets anders op dan goed onderzoeken wat voor mij werkt en bewust luisteren en zorgen voor mijn lichaam. Ik deel je graag mijn bevindingen.
♥ Is dit normaal?
Als eerste is het goed om te onderzoeken of de kramp die jij hebt normaal is. Het hebben van kramp tijdens je menstruatie is namelijk niet raar. Overleg dit bijvoorbeeld eens met jouw huisarts. Kijk ook naar hoe lang jij kramp hebt in je buik. Heb je dit langer dan twee dagen zeer heftig, dan is het goed dit te bespreken met je arts. Ben je er iedere maand heel erg ziek van en helpen alle manieren om er mee om te gaan niet, dan ook. Er kunnen verschillende redenen zijn voor menstruatie kramp. Mogelijk zijn je hormonen uit balans, werkt de hormonale anticonceptie die je gebruikt niet goed voor jou of zit er iets niet lekker in je buik.
Ik heb een tijdje bij een Osteopaat gelopen. Door darmproblemen zat iets niet helemaal fijn bij mijn baarmoeder in de buurt. Drukkende darmen kunnen menstruatiepijn verergeren. De Osteopaat heeft me daarbij geholpen. Ik ga er af en toe naartoe, om het in de gaten te houden of los te laten maken. Geen fijn gevoel, in je lies, maar wel goed voor mijn buik.
♥ Rustige darmen
Heb je last van je darmen, dan heb je misschien ook sneller last van menstruatiepijn. Deze darmproblemen kunnen enkel opspelen tijdens je menstruatie of daarvoor, maar kunnen ook chronisch zijn. Als je een eetstoornis hebt, heb je misschien ook wel vaak buikpijn. Je baarmoeder en eierstokken zitten ook allemaal in dat gebied. Als het daar gevoelig en pijnlijk of overvol is door verstopping, kun je je voorstellen dat je menstruatiepijn er ook niet fijner op wordt.
Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, ook om te voorkomen dat je erg veel menstruatiepijn krijgt. Eet daarom vezelrijk, drink genoeg en eet regelmatig. Eet genoeg noten, zaden, zuivel, fruit, groenten, groene bladgroenten en bananen. Zorg ervoor dat je eetpatroon gevarieerd, volwaardig en gezond is. Je buik zal daardoor beter functioneren, dan wanneer je enkel snoept, snackt of juist veel te weinig eet.
♥ Een noodplan
Samen met mijn partner heb ik afgesproken, dat wanneer ik ‘snachts wakker wordt met enorme pijn, hij een kruik voor mij maakt. Op mijn nachtkastje ligt maandverband, een flesje water en eventueel pijnstillers of ik draag mijn menstruatiecup alvast rond de dag dat ik ongesteld moet worden. Door je cyclus te volgen met een app zoals Clue, kun je weten wanneer je ongesteld moet worden en de dagen daarvoor alvast wat dingen klaar leggen of neerzetten op je nachtkastje. Ook kun je dan bijvoorbeeld al een maandverbandje of menstruatiecup dragen. Zo ga je er bewust mee om en staat alles klaar voor als het heel erg veel pijn doet.
♥ Je cyclus volgen
Zoals ik al beschreef in de blog over de invloed van je cyclus op je stemming, zijn er verschillende fases waar je doorheen gaat gedurende de maand. Het kan fijn zijn om hier bewust mee om te gaan. Juist doordat je weet wat je lichaam doormaakt, krijg je meer respect voor je lijf. Je weet wat het allemaal presteert en dat dit soms wat pijn met zich mee brengt. Maar je weet ook dat dit tijdelijk is, wanneer het komt en wanneer het weer gaat. Het kan fijn zijn om iets te gebruiken zoals de App Clue of een natuurlijke anti-conceptiemethode zoals FAM, Sensiplan of de Ladycomp. Hierdoor leer je je lichaam en de symptomen die bij je menstruatie horen kennen.
Bewust zijn is voor mij het halve werk. Dit maakt het doorlopen van mijn menstruatie veel minder zwaar. Het hoort erbij en gaat weer over. Stel je daarop in en probeer niet te somber te zijn over het hebben van je menstruatie. Probeer het een beetje los te laten. Het is ook iets heel moois en laat zien dat je lichaam goed werkt en het gaat ook gewoon weer voorbij.
♥ Kruidenmiddeltjes
Er zijn een heleboel mooie geneeskrachtige middelen te vinden in onze natuur. Ik heb gelezen dat kurkuma en gember bijvoorbeeld pijn-verlichtend en ontstekingsremmend werken. Ook wortelen hebben een goede invloed op pijn. Eet dus gerust lekker veel van dit soort wortelen en kruiden of slik gember of kurkuma capsules. Je kunt hiervoor de natuurwinkel of een natuur arts raadplegen. Zelf gebruik ik kurkuma, sinds een aantal weken voor mijn rugpijn. Maar het kan op allerlei manieren pijn verlichten. Ik ben benieuwd!
Frambozen thee vermindert volgens onderzoek de bloeding en dus ook de menstruatiepijn. Ook honing en aloë vera zouden een positief effect hebben op bloedingen en dus kramp. Verder is het fijn om kamillethee te drinken. Dit werkt kalmerend en kan je helpen om beter met de kramp om te gaan of je lichaam en dus ook je baarmoeder rustiger te maken. Gebruik deze kruiden en thee niet enkel in de week van je menstruatie, maar juist de hele maand door. Als je dit wat meer implementeert in je voeding, zul je op langere termijn meer rust ervaren.
Maca poeder is iets wat ik regelmatig gebruik in smoothies. Ik heb gehoord dat dit kan helpen je hormonen te balanceren. Ik hoop dat dit mijn menstruatiepijn kan verlichten of dip minder erg kan maken. Ik overleg met mijn natuurarts/orthomoleculair arts gebruik ik deze kruiden. Dit kan geen kwaad en wie weet brengt het mijn hormonen in balans, als ze dat misschien niet zijn.
♥ Losse kleding
Als ik ongesteld ben, heb ik last van een pijnlijke, opgezette buik en pijnlijke heupen. Die buik lijkt dan ook echt wat dikker te zijn. Dat trekt weer weg, als de hele verbouwing van mijn interne babykamer voorbij is. Toch voelt het niet fijn. Ik draag daarom tijdens deze dagen geen strakke kleding. Vooral omdat het niet fijn zit, ik me er heel erg bewust van ben en mijn buik pijn doet. Als ik thuis ben op deze dagen draag ik vaak een legging of juist een wijde joggingbroek en slobbertrui.
♥ Warm water
Warm water is een van de meest natuurlijke en fijne middelen als je last hebt van menstruatiepijn. Ga bijvoorbeeld eens lekker in bad of neem een warme douche. Wees niet bang dat het hele bad dan rood kleurt. Je baarmoedermond sluit zich als je onder water gaat en zal pas weer echt duidelijk bloed verliezen als je uit bad gaat of onder de douche vandaan stapt. De warmte van een bad of douche kan je lichaam ontspannen en dus helpen de kramp te verminderen.
Ook en warme kruik doet wonderen. Heb je die nog niet, maar heb je veel last van menstruatiepijn, dan zou ik deze zeker aanschaffen! Gebruik hem met een handdoek er omheen, want te heet, kan rode vlekken op je huid veroorzaken en dat hoeft nu ook weer niet.
♥ Menstruatiecup of menstruatieondergoed
Veel vrouwen die kramp hebben, verliezen die dag ook het meeste bloed. Ik voel mij een stuk minder ongesteld en meer op mijn gemak sinds ik gebruik maak van een menstruatiecup. Ik hoef minder bezig te zijn met het vervangen van mijn menstruatieproduct en het voelt schoon aan. De menstruatie-onderbroek helpt me om zeker te zijn dat ik niet doorlek. Dit soort dingen verminderen geen pijn, maar maken mijn menstruatie een stuk comfortabeler.
♥ Geuren
Lavendel en kamille zijn geuren die je helpen om tot rust te komen. Je kunt deze geur olie branden in huis. Of je kun een lavendelolie op je buik zelf smeren. Dit brengt je tot rust, maakt de huid daar lekker zacht en geeft je een fijn gevoel. Zorg wel dat je geen synthetische olie op je lichaam smeert, maar een natuurlijke gebruikt.
♥ Beweging en sport
Sporten en beweging zijn goed tegen pijn. Zeker wanneer je dit regelmatig, op een gezonde manier doet. Ook tijdens je menstruatie kan het goed zijn om te bewegen, al heb je misschien de neiging om op bed te blijven liggen. Ik maak meestal wat wandelingetje als ik ongesteld ben en de pijn iets minder heftig is geworden na even te hebben gelegen. Dit vermindert de pijn na een paar minuten lopen. Ook is het goed voor mijn hoofd, omdat ik anders maar binnen blijf zitten met mijn vermoeide, sombere hersenen op zo’n dag. Een frisse neus en wat beweging doet me goed en vermindert kramp. Ook yoga oefeningen met een aantal hip-openers kunnen fijn zijn om te doen als je kramp hebt.
♥ Een nieuw begin
Zie je menstruatie, de eerste dagen van je nieuwe cyclus, als een nieuw begin. Je mag even uitrusten, bijkomen en rust nemen om met volle moed je nieuwe maand in te gaan. Deze nieuwe 26, 28, 30 of 35 dagen, liggen voor je als een schone onbeschreven bladzijde. Neem tijdens je menstruatie de tijd om je hierop voor te bereiden. Verplicht jezelf dus niet teveel, wees mild voor jezelf en geef jezelf deze paar dagen of week wat rust. Als je weer helemaal hersteld bent en niet meer bloedt, kun je er weer met volle kracht tegenaan. Maar nu even niet en dat is helemaal niet erg.
♥ Wat je niet moet doen
Er zijn ook bepaalde dingen die je beter niet kunt doen tijdens of vlak voor je menstruatie. Een daarvan is veel alcohol en cafeïne drinken of gaan stappen. Dit kan, zeker als je de kramp-dag nog moet krijgen, dit veel erger maken. Uitputting en alcohol kunnen je lichaam zo zwak maken, dat je enorm veel pijn krijgt tijdens je menstruatie. Drink op z’n avond stappen niet of ga wat eerder naar huis uit voor zorg. De rest van de maand kun je gewoon de beest uithangen.
Andere dingen die je beter niet kunt doen zijn slecht eten. Eten waar weinig goed voedingsstoffen inzitten, zoals patat of chocola, zijn enorm lekker. Je kunt daar ook best van genieten. Toch is het goed daar ook gezonde dingen bij te eten. Eet regelmatig en gezond, zodat je echt wat hebt om op te bouwen en meer kracht en energie hebt in je lichaam om deze menstruatie te ‘overleven’. Sta jezelf ook toe wat meer te eten, als je lichaam daarom vraagt. Je kunt beter geen rood vlees eten tijdens je menstruatie, omdat dit eigenschappen bevat die pijn juist kunnen verergeren. Ook cafeïne heeft geen positief effect op kramp.
♥ Adem in, adem uit
Als je erg veel kramp hebt, ga je soms wat paniekerig of gespannen ademen. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn. Helemaal verkrampt zitten achter je bureau is niet goed voor je. Let dus op je houding en ademhaling. Lig je op bed van de pijn, dan is het goed om met een kruikje, rustig te blijven ademen. Een mindfulness of yoga oefening via een app of youtube kan je daarbij helpen. Afleiding zoals een film of muziek is sowieso fijn, zodat je je ook kunt richten op iets anders dan de pijn. Vaak heb ik een paar uur hele erge pijn, waarna het wel weer weg trekt. Daarom is het fijn om wat dingen te kunnen doen om die tijd door te komen.
Niet iedereen heeft veel last van menstruatie klachten. Zo heeft de een ook meer of minder last van zijn stemming rond die tijd. Het is allemaal heel persoonlijk en daarom zijn de oplossingen of manieren om ermee om te gaan ook heel persoonlijk. Heb jij ook veel last van je menstruatie en de kramp die daarbij komt kijken, dan hoop ik dat je wat hebt aan mijn tips en advies. Wie weet wordt het daardoor steeds wat beter handelbaar en overzie je het weer een beetje, die maandelijkse ”verbouwing”. Het hoort erbij en gaat steeds weer voorbij. ♥
Plaatjes: Weheartit
Geef een reactie