Nazorg onmisbaar onderdeel behandeling eetstoornissen

Deze week presenteerde CDA Kamerlid Sabine Uitslag haar actiepuntenplan over de hulpverlening bij eetstoornissen Voor een betere ketenzorg bij eetstoornissen. Ze overhandigde haar plan aan de Minister van Volksgezondheid Ab Klink. Het is een vreselijke ziekte. Het zal je kind maar zijn!

Daarom heel goed dat Kamerlid Uitslag aandacht vraagt voor dit ziektebeeld. Ik zie dat alle zorg in principe beschikbaar is, maar de weg ernaar toe onvoldoende duidelijk is. Daarom zou het goed zijn dat er na analogie van ketenzorg meer regie wordt gevoerd. Ouders en hulpverleners moeten inzichtelijk hebben welke specialistische zorg beschikbaar is. Daarnaast ook aandacht voor preventie aldus de minister.

De notitie richt zich op eetstoornissen en anorexia in het bijzonder om duidelijk te maken dat de hulpverlening beter kan en moet worden georganiseerd. De problemen in de hulpverlening voor anorexia is in veel gevallen exemplarisch voor de problemen die bij de behandeling van meerdere stoornissen spelen.

Naar mijn mening dient de overheid duidelijke kaders te stellen zodat de onderlinge afstemming tussen preventie, vroegsignalering, diagnostiek, behandeling en de nazorg beter en doelmatiger op elkaar worden afgestemd. Opdat de patiënten en hun ouders niet tussen het wal en het schip raken. Ook het nadrukkelijk betrekken van ouders in het gehele traject is essentieel zo zei Uitslag.

De maat is vol. Ik heb teveel ouders gesproken die niet weten wat te doen en moeten toezien hoe hun kinderen in levensbedreigende situaties te komen. Betrokken partijen voeren samen regie en maken zeer binnenkort transparant welke deskundigheid binnen Nederland waar beschikbaar is.

Ze noemde het goed dat zowel de politiek, (ex) anorexia patiënten, ouders, hulpverleners en andere betrokkenen bereid zijn samen te gaan werken. Ik zal als een teckel aan de broekspijp van de Minister blijven hangen om deze zorg goed georganiseerd te krijgen. Samen gaat het ons lukken besloot de CDA-ster.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

8 reacties op “Nazorg onmisbaar onderdeel behandeling eetstoornissen”

  1. Goed stuk!
    Ik hoop dat het ook idd gaat veranderen…

  2. Yes! Ik hoop dat het daadwerkelijk van de grond komt en dat er heel veel mensen geholpen kunnen worden, die nu wel tussen het wal en het schip vallen

  3. (ex) anorexia patienten… Bevorderd dat de emancipatie van eetstoornissen als je alleen maar voor anorexia ben? Ik wil andere eetstoornissen ook horen.

  4. Ja, ik ben het helemaal met Scared eens, als eetstoornissen in de media aan bod komen gaat het meestal al over anorexia. Maar andere eetstoornissen moeten ook aandacht krijgen!
    Ik vind het wel echt jammer, dat dat minder is. Geeft mij toch een soort van boodschap, ja, anorexia is erger/belangrijker dus je moet maar zorgen dat je anorexia krijgt ipv wat ik nu heb.

  5. @hannah

    Ik kan je ergenis helemaal begrijpen hoor, als ik je verhaal zo lees, ben je hatstikke ziek. En dan is het vreselijk dat je niet ‘geaccepteerd’ wordt alsware omdat je een gezond gewicht hebt. Ik zeg altijd, je gewicht kan wel gezond zijn, maar je bent pas gezond als je koppie dat ook is. Maar volgens mij begrijpen 99% van de bevolking dat nog niet. Ik hoop dat hierin ook nog een punt wordt gemaakt. Zodat er ook meer duidelijkheid komt over wat het nou echt is, want iedereen denkt alleen maar ‘mager, botten, braken en laxeren’ maar wij weten wel beter.

    Maar trouwens, heel veel sterkte!

  6. @ Lienxx,
    Dankje! Ik vind het vreselijk om te zeggen en kan het ook niet geloven, maar ik ben toch wel ziek geloof ik. Gisteren moest ik weer bloed prikken en het is zo ver dat ik denk: Laat er alsjeblieft iets mis zijn met mijn bloed, dan zien ze dat het niet goed gaat. Nou word ik wel serieus genomen hoor, bij rintveld, ik krijg er steeds meer vertrouwen in… Maar het steekt me dat ik mensen met een beginnende eetstoornis zie komen voor een intake die dan meteen worden opgenomen. Niet dat ik nou een opname wil, maar ik wil niet anders behandeld worden alleen maar omdat ik een gezond gewicht heb! Ik kan me er zo woedend om maken, maar daar kom ik natuurlijk ook niet verder mee. Ben jij ergens in behandeling? Sterkte met alles!

  7. ben het heel erg eens met hannah. 3 jaar geleden had ik anorexia, maar dat is toen omgeslagen in boulimia. toen ik eindelijk genoeg moed had verzameld om hulp te vragen werd ik niet serieus genomen.want ‘het is toch niet zo erg als met dat gewicht van toen??!’ nu zit ik op het randje van normaal/ondergewicht.. en volgens iedereen moet ik me niet zo aanstellen en moeten we het ‘nog maar even aankijken’. dat ik me veel slechter voel dan ik met een bmi van 14 deed en heel de dag met niet-eten/vreten/dwangmatig sporten/braken bezig ben en er in mn hoofd geen plek meer is voor wat dan ook.. dat doet er niets toe.. zolang je lichamelijk niet bijna dood bent moet je je maar niet zo aanstellen..
    aan de ene kant ook prettig hoor dat niemandhet aan me kan zien enzo.. maar aan de andere kant zou ik echt graag willen dat de hulpverlening wel beter op dit punt zou worden..

  8. De hulpverlening helpt met weer een normaal eetpatroon te krijgen en dan mag je naar huis en dan niks meer. Dan is het aan jezelf. Kans op jojo effect is dus heel groot.
    De regering denkt voornamelijk aan geld, maar dit is ook duurder lijkt me uiteindelijk. Beter is het meteen goed te doen. Wellicht een idee dat als je op een gezond gewicht zit, hulp te zoeken bij een reguliere psycholoog ?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *