Extreme stemmingswisselingen, dan weer heel blij, dan weer zwart somber. In Nederland hebben meer dan 150.000 volwassenen en jongeren last van een manisch depressieve stoornis. Voor mensen met de ziekte is het leven een dagelijkse strijd.
Manische depressiviteit wordt vaak niet goed herkend, en familie, huisartsen en de omgeving weten er te weinig vanaf. Zonder de juiste behandeling leidt het vooral bij jongeren vaak tot een zelfmoordpoging.
Jeanne is vijftien als ze in een psychose belandt en moet worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ze hoort dat ze een manisch depressieve stoornis heeft, en krijgt medicijnen voorgeschreven. De stemmingswisselingen uiten zich in maandenlange depressiviteit, of in perioden van hyper, druk en overdreven vrolijk zijn. Om haar psychische pijn niet te hoeven voelen snijdt Jeanne zich regelmatig in haar armen.
Aan de vooravond van een nieuwe opleiding wordt ze gedumpt door haar vriendje, en schiet ze in een zware depressie. Haar ouders bespreken met haar wat ze kunnen doen. Ze besluiten haar medicijnen aan te passen en zo min mogelijk prikkels in haar leven toe te laten. Daarmee voorkomen ze ternauwernood een nieuwe psychose. Maar haar stemmingswisselingen en impulsieve gedrag leiden tot onbegrip op haar nieuwe school en Jeanne stopt met de HBO-opleiding. Ze beseft dat ze haar droom om psychologe te worden moet opgeven. Er volgt een moeilijke tijd, niet alleen voor Jeanne, maar ook voor haar directe omgeving. Haar ouders zijn meer therapeut dan vader en moeder, en haar zusje trekt zich stilzwijgend terug
Na een jaar gefrustreerd binnen zitten probeert Jeanne het opnieuw, dit keer op de MBO-opleiding. Maar al na een week gaat het mis. Er rest maar één oplossing: lithium slikken. En dat is het laatste wat Jeanne wil, want de bijwerkingen, zoals gewichtstoename en chronische vermoeidheid, vindt ze vreselijk. Uiteindelijk besluit ze het medicijn te nemen. Zal het haar leven draagbaar maken
Filmmakers Walther Grotenhuis en Cinta Forger volgen Jeanne twee jaar lang en laten op indringende wijze zien hoe moeilijk het leven is van een patiënt met een manisch depressieve stoornis en zijn omgeving. Het aantal jongeren met een gedragsstoornis is de laatste jaren spectaculair gegroeid. Jong volwassenen hebben vaak grote moeite met de diagnose manisch depressief en met de bijwerkingen van de medicijnen. Zij staan aan het begin van hun leven en willen ongeremd hun dromen najagen.
NCRV Dokument zendt in de maand februari twee documentaires uit over manische depressiviteit bij jongeren: Jeanne (7 februari) en Het onderbroken leven van Evan (13 februari). Naar aanleiding van deze documentaires vindt op donderdag 17 februari in de Rode Hoed in Amsterdam een debat plaats over het gebrek aan kennis en de maatschappelijke dilemma`s rond manische depressiviteit. Middelbare scholen krijgen een educatief project aangeboden over de psychische stoornis.
Tijd: 23:00 uur
Zender: Nederland 2
Bekijk hier nu de herhaling
Â
Geef een reactie