Nederlands Eetstoornissen Register

Ik ben Rita en ik werk als onderzoeker bij Rivierduinen Centrum Eetstoornissen Ursula. Er is weinig bekend over hoe het mensen, die een eetstoornis of eetproblemen hebben ervaren, vergaat in het leven (bijvoorbeeld op het gebied van wonen, werken en kwaliteit van leven). Om hier een beter beeld van te kunnen krijgen heb ik in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam en vereniging rond eetstoornissen WEET het Nederlands Eetstoornissen Register (NER) opgezet. Met dit register willen we graag een grote groep mensen die nu of in het verleden eetstoornissen en/of eetproblemen hebben ervaren voor langere tijd gaan volgen via online vragenlijsten.

Waarom?
Door zoveel mogelijk informatie te verzamelen van mensen met eetstoornissen of eetproblemen in Nederland, kan de diversiteit en ontwikkeling onder mensen met eetproblemen in kaart gebracht worden. En kunnen we onderzoeken hoe de leefsituatie van mensen met eetstoornissen eruit ziet en welke factoren een belangrijke invloed op hun levensloop en kwaliteit van leven hebben. Zo kunnen we bijvoorbeeld factoren vinden die samenhangen met een positief beloop van de eetproblemen of eetstoornissen.

Wie kunnen er mee doen?
Ben je 12 jaar of ouder en heb je nu of in het verleden een eetstoornis of eetproblemen ervaren? Dan kun je meedoen aan het NER. Voor jongeren onder de 16 jaar, hebben we toestemming nodig van één van de ouders of verzorgers.

De deelnemers worden gevolgd in de tijd, wat betekent dat je ongeveer één keer per jaar een vragenlijst ontvangt. Per keer kan je beslissen of je mee wilt doen. Deze vragenlijst bevat onder andere vragen over je persoonlijke achtergrond, eetproblematiek, diagnostiek, eventuele bijkomende problemen, depressieve stemming, behandeling, onderwijs, werk, wonen en vrije tijd. Het invullen van de vragenlijst kost ongeveer drie kwartier.

Deelname aan het register is vrijwillig en gratis. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en opgeslagen. Via de website kun je meer informatie vinden over deelname en kun je je aanmelden.

Ik hoop dat jullie mee willen doen aan dit onderzoek!!

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

21 reacties op “Nederlands Eetstoornissen Register”

  1. Wat een goed onderzoek! Positief dat er (nog meer) onderzoek wordt gedaan naar eetstoornissen. Dit zal er mogelijk voor zorgen dat behandelingen in de toekomst mogelijk beter beter aansluiten bij de achterliggende problematiek bij een eetstoornis. Als ik mijn steentje kan bijdragen aan zo’n onderzoek doe ik dat graag dus heb een mail gestuurd.

  2. Goed initiatief! Ik heb me aangemeld; hopelijk volgen er meer.

  3. Ook ik heb gemaild. Klinkt goed!

  4. Ik heb me aangemeld, wil graag een steentje bijdragen om de behandeling te verbeteren!

  5. Ik heb me ook aangemeld. Meer onderzoek is altijd goed (:

  6. ik ook! En al helemaal ingevuld…

  7. Ik zal me ook aanmelden!

  8. Kan je ook meedoen als je in België woont?

  9. Ik doe mee!

  10. Ik heb mij ook aangemeld! 🙂

  11. Wat leuk dat jullie ook enthousiast hierover zijn!
    Aanmelden kan alleen via de website (niet via de mail).

    @Charlotte iedere Nederlandstalige (Vlaamse) persoon die een eetstoornis of eetprobleem heeft ervaren mag meedoen aan het NER.

  12. Ik heb me ook aangemeld, is het misschien wel een idee dat er aangegeven kan worden, dat het misschien als triggerend kan worden ervaren? IK wordt niet snel getriggerd en kan het goed relativeren dus voor mij is het niet erg hoor 😉 Maar sommige vragen waren wel moeilijk in die zin ofzo

  13. Niet eens een leuk presentje…jammer …normaal gesproken krijgen deelnemers altijd wel een klein dingetje (boekenbon of cadeaubon) opgestuurd…ook al zijn er nog zoveel proefpersonen.

  14. Weet je hoeveel zo’n onderzoek kost? Is het niet al een groot kado dat de behandeling misschien beter gaan worden op gebied vann eetstoornissen, en je iets goeds doet met je ervaring…?

  15. Yes! Ik vind het heel waardevol dat met steeds meer gespecialiseerd wordt, zodat meer mensen met een es bereikt en geholpen kunne worden!

  16. @emenem
    Ik had er niet zo goed bij stilgestaan dat de vragenlijst als triggerend ervaren kan worden, maar je hebt gelijk. Ik zal zorgen dat dit ook op de NER website komt te staan.

    @Sindy
    Ik ben bang dat met het huidige budget er geen presentje in zit, sorry! We zijn wel heel erg blij met iedereen die mee wil doen, en dat is voor het onderzoek ook erg belangrijk. Hopelijk kunnen we dit met de volgende jaarlijkse meting goed maken.

  17. Ik doe zeker mee! Alles voor betere behandelingen

  18. Ik zou graag mee willen helpen maar mijn ouders weten niet van mijn eetprobleem/eetstoornis….

  19. Aangemeld! Ik vind het erg belangrijk en goed dat dit gebeurd, dan draag ik er graag een steentje aan bij!

  20. Wat een goed initiatief. Ook om verder te kijken dat het stereotype beeld.

    Ik heb erover nagedacht en zal meewerken, opdat het misschien anderen kan helpen in de toekomst.

    Door de veelheid van mijn problematiek werd ik toen ik hulp zocht overal afgewezen en kreeg etiketten als “te ernstig” en “uitbehandeld”. Men kon geen hulp bieden aan iemand die naast een eetstoornis ook last had van sociale fobie, depressie, smetvrees, angst- en dwangklachten, rouwverwerking, suïcidaliteit, zelfbeschadiging, hooggevoeligheid, de ziekte van lyme, enzovoorts. Dit is al ruim 15 jaar zo. Door als volwassene mee te doen met dit onderzoek hoop ik dat er een breder beeld ontstaat rondom een eetstoornis, hoe het de kwaliteit van leven beïnvloed, en wat wel en niet werkt per individu.

  21. Ik zag nog niet iets staan van dat het als triggerend kan worden ervaren, lijkt me wel een waardevolle toevoeging voor je begint aan de vragenlijst.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *