Je hebt al vijf dagen achter elkaar avonddienst gedraaid en eigenlijk wil je een keertje vroeg naar bed maar nu die ene collega ziek is vraagt je baas weer of jij nog een avonddienst wil draaien. In je hoofd denk je ”nee” maar uiteindelijk zeg je ”ja hoor, geen probleem!” Wat maakt ”nee” zeggen nu toch zo lastig en waarom hebben we de neiging om, als we dan eigenlijk ”nee” zeggen, ons helemaal te moeten verantwoorden daarvoor?
Als we in een situatie terechtkomen waarin we eigenlijk liever ”nee” zeggen, dan hebben we veelal de neiging om allerlei gedachten van de ander daarover te vullen. Stel dat je in bovengenoemde situatie terechtkomt, dan denk je waarschijnlijk vooral na over wat je baas en je collega’s er wel niet van zullen vinden als je ”nee” zou zeggen. En wie zou dan die avonddienst moeten doen? Kun je het eigenlijk wel maken om ”nee” te zeggen? Als jij een keer ziek zou zijn, zou je het ook fijn vinden als collega’s een dienst van je overnamen, toch? En wat maakt die ene avonddienst extra nou eigenlijk nog uit? Bij je sollicitatiegesprek heb je nog wel gezegd dat je flexibel bent, dat laat je nu totaal niet zien. Wat ben je eigenlijk een slechte werknemer!
Zo gaan al je gedachten met je aan de haal. Als je eenmaal ook gaat bedenken wat de ander eventueel van de situatie vindt, dan wordt het heel lastig om daar ook rekening mee te houden. Uiteraard is het in eerste instantie positief dat je ook met de ander rekening houdt. Dit is je natuurlijk empathisch vermogen dat ervoor zorgt dat je je denkbeeldig in mensen kunt verplaatsen. Als je dit echter te veel en te vaak doet, kun je daar na een tijdje zo van in de war raken dat je je gaat afvragen of dat wat jij wil je wel echt wil, of dat je het alleen maar wil omdat de ander wil? Snap je het nog?
In sommige gevallen zou het daarom handiger zijn als we daar niet teveel over nadenken. Eigenlijk moeten we dus bewust wat minder rekening houden met wat de ander wil of eventueel zou vinden van jouw keuze. Hoe kun je dat doen?
♥ Probeer wat jij wil en wat jij denkt dat de ander wil dat jij doet uit elkaar te houden. Dit gaat niet vanzelf als je al heel lang allerlei aannames doet, maar je kunt jezelf dit wel aanleren. Luister bewust naar jouw behoefte zodat je makkelijker nee kunt zeggen.
♥ Vind jezelf belangrijk genoeg om ”nee” te zeggen. Als je bijvoorbeeld al heel erg moe bent en je hebt eigenlijk niet meer de puf om naar die afspraak met die vriendin te gaan, zeg dan een keer ”nee” voor jou en niet ”ja” voor die vriendin. Jij bent belangrijk genoeg om rust te nemen en voor te zorgen.
♥ Vraag dingen na in plaats van ze direct voor iemand in te vullen. Natuurlijk zullen je aannames weleens kloppen, maar vaak genoeg zul je er ook naast zitten. Bovendien zijn we geneigd dingen erg te overdrijven. Het is daarom goed om je gedachten bij iemand te checken.
♥ Als je ”nee” tegen iemand zegt, blijf dan bij je standpunt. Het komt niet geloofwaardig over als je al snel daarna toch ”ja” zegt. Mensen onthouden dat snel en zullen dan vaker gebruik van je maken. Dat klinkt vervelend maar zo gaat het helaas wel.
♥ Mocht je het niet durven om direct ”nee” te zeggen, dan kun je altijd eerst zeggen dat je er even over na moet denken. Dit geeft je de ruimte om even op adem te komen en moed te verzamelen. Je kunt er dan op een voor jou geschikt moment op terugkomen. Zorg dat je dan hebt bedacht wat je precies wil zeggen en wees hier duidelijk in.
♥ Accepteer dat je mensen teleur gaat stellen. Zeker als je omgeving van jou gewend is dat je altijd ”ja” zegt, dan zal het opvallen als je dit ineens niet meer doet. Mensen kunnen soms tegen een ”nee” ingaan en hier kritiek op geven, maar dit betekent niet dat je je standpunt moet veranderen. Leg rustig uit waarom je ”nee” zegt.
Kun jij goed nee zeggen?
Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2016.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie