Neem Eetstoornis NAO serieus!

Waarom de eetstoornis NAO serieus moet worden genomen? De gemiddelde huisarts is zich vandaag de dag in toenemende mate bewust van de ernst van een eetstoornis. Ook is hij meer bewust van het feit dat deze psychische ziekte veelal een coping mechanisme is voor extreme stress, emotionele pijn, trauma en een negatief zelfbeeld.

Artsen erkennen dat anorexia, boulimia en binge eating disorder ernstige lichamelijke gevolgen kunnen hebben en raden hierdoor sneller een behandeling aan. De diagnostische criteria voor anorexia en boulimia zijn duidelijk, en er is hierdoor ook een goede kans dat wanneer patiënten vroegtijdig worden gediagnosticeerd en hulp zoeken en krijgen voor de eetstoornis specialist, hun gezondheid zal verbeteren. ###

Maar de overgrote meerderheid van de mensen met een eetstoornis, ergens tussen de 50 en 70 procent(!!), valt in de grijze zone van de eetstoornis NAO diagnose. Ja, het is een verschrikkelijke naam, en lang niet zo makkelijk te begrijpen als ‘anorexia’ of ‘boulimia. “

Enkele voorbeelden van mensen met een NAO-diagnose: Een jonge vrouw die voldoet aan alle diagnostische criteria voor anorexia, maar nog wel ongesteld wordt of een vrouw die alle symptomen heeft van boulimia, maar slechts 1 maal in plaats van 3 maal per week een eetbui heeft. ###

In 1994 (pas!) werd de eetstoornis NAO toegevoegd aan de laatste versie van de bijbel van psychische stoornissen, Diagnostic and Statistical Manual van de American Psychiatric Association of Mental Disorders (DSM)-IV. Het is een wat vaag gedefinieerde toestand en komt vooral voor bij adolescenten, wier gedrag niet zo verankerd is als bij de wat oudere mensen met een eetstoornis.

Het probleem is echter dat mensen met de eetstoornis NAO vaak genoeg niet serieus genomen worden door hun arts. Psycholoog en eetstoornissen gespecialiseerde Dr. Margo Maine noemt eetstoornis NAO-patiënten de

“vergeten stiefkinderen”

….van de eetstoornissen wereld.

Als ouder zijnde, is het belangrijk om deze diagnose te serieus te nemen -niet ervan uitgaan dat het probleem van uw kind wel meevalt en uw kind geen behandeling nodig heeft.

Iemand met de eetstoornis NAO kan evenveel fysiek gevaar lopen als de klassieke anorexia of boulimia patiënt. Ook wat betreft psychische lijdensdruk is er geen verschil. Bij veel mensen met eetstoornis NAO zie je slechtere behandelresultaten en een hoger sterftecijfer dan bij mensen met een “volledig gediagnosticeerde eetstoornis” als Anorexia of Boulimia. Dit is mede het gevolg van het niet voldoende serieus nemen van de eetstoornis tijdens de behandeling.

In Amerika wordt er zelfs onderscheid gemaakt tussen dekking van behandeling. Wanneer je eetstoornis NAO hebt wordt er minder gedekt als wanneer je bijvoorbeeld Anorexia hebt. De DSM-V zal enkele wijzigingen aanbrengen in de criteria, waaronder dat het niet langer een vereiste is dat iemand niet meer ongesteld wordt om te voldoen aan de diagnose Anorexia Nervosa.

Lees hier evt. meer over de wijzigingen voor de DSM-V.

Bron: eatingdisordersblogs.com

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

31 reacties op “Neem Eetstoornis NAO serieus!”

  1. meer mensen zouden t serieus moeten nemen… veel meer!

  2. Dit moet ik m’n vader eens laten lezen, want die neemt mij ook niet serieus…

  3. Ja is idd stom.
    Ik ben 14 en ik ben nog nooit ongesteld geweest.
    Mijn menstruatie is dus ook niet gestopt omdat ik het nog nooit ben geweest.
    Daardoor geven ze de diagnose NAO, terwijl ik verder aan alle criteria van anorexia voldoe.
    Best raar eigenlijk, en heel veel mensen weten echt niet wat Nao is.
    Ik heb wel een behandeling gericht op iemand met anorexia hoor, maar het is gewoon raar dat ze het nao moeten noemen.

  4. @Ikk

    Dat vind ik raar. Ik ben 16 jaar, nog nooit ongesteld geweest. Maar toen ik 13 was werd ik ook gewoon als anorexiapatiënt gediagnosticeerd. Toen was ik ook nog nooit ongesteld geweest. Dus ik vind het een raar verhaal dat als je aan alle anorexia criteria voldoet de diagnose NAO krijgt omdat je nog nooit ongesteld bent geweest. Terwijl ik wel anorexia kreeg als diagnose. ;s

  5. Ik voldeed idd ook aan alle criteria voor anorexia, op het ongesteld worden na (en dat ik maar relatief kort ondergewicht heb gehad), maar gelukkig werd ik wel serieus genomen. Al was het voor mezelf lastig dat mijn psych zei dat ik NAO had, en de huisarts die hele term niet gebruikte, hij noemde het gewoon anorexia…

  6. @Ikk: Herkenning, bij mij is het precies hetzelfde verhaal. Ik was 9 toen ik de diagnose ‘NAO’ kreeg terwijl ik aan alle anorexia criteria voldeed op het ongesteldheids verhaal na.

  7. Sinds een halfjaar is mijn diagnose ook NAO. Daarvoor had ik anorexia en ik voel gewoon dat mensen denken dat het niet zo erg is als een half jaar geleden. Echt afschuwelijk!

  8. Ik heb de diagnose “Anorexia” gekregen op mijn 16e, toen ik dus ook nog nooit ongesteld was geworden (dus het was ook niet gestopt), nu ben ik wel weer ongesteld, maar heb nog steeds de diagnose “Anorexia” of heet dat nu NAO?

  9. Op mijn 16e heb ik de diagnose Anorexia gekregen terwijl ik wel ongesteld werd. Ik gebruik de pil en er kan niet met zekerheid gezegd worden of ik wel of niet ongesteld zal worden als ik niet aan de pil was. Ondanks dat heb ik onlangs opnieuw de diagnose Anorexia gekregen, hoe kan dat dan?
    Is het per instelling verschillend? Heb nu bij 3 verschillende instanties die diagnose gekregen..

  10. Moet je dan wel echt ondergewicht hebben om volgens de vernieuwde versie Anorexia te hebben?

  11. Je moet nog steeds 15% ondergewicht hebben voor de criteria anorexia volgens de dsm.
    Ik zit al jaren op gezond gewicht, maar tegen mij zeggen ze ook gewoon anorexia, omdat de eetstoornis daar het meeste op lijkt.
    En ondanks mijn gezonde gewicht heb ik altijd wel goede behandeling kunnen krijgen.
    Maar uitleggen naar anderen toe is altijd lastig. De eerste opmerking is altijd: je ziet helemaal niet dat je een eetstoornis hebt.
    Heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen.

    Maar ik vind zeker dat er meer aandacht naar NAO mag uitgaan.

  12. van mij zeggen ze ook dat ik helemaal geen eetstoornis hebben & dat is best wel vervelend want mensen nemen me dan helemaal niet serieus.

  13. ik had eerst ook de diagnose anorexia en nu NAO maar ik merk dat mensen het veel eerder begrijpen als ik zeg anorexia en dat als ik zeg ze zitten: wat is dat?? maar gelukkig wordt ik nu serieus genomen door iedereen eigenlijk wel, behalve mijn ouders dan… die namen me 100x serieuzer toen ik minder woog.

  14. Ik heb ook de diagnose NAO gekregen omdat ik 2 kg te weinig ondergewicht heb. Maar vervolgens nog steeds geen hulp/behandeling/therapie o.i.d. gehad. Terwijl ik er wel voor opensta.

  15. Ik ben ook altijd ongesteld geweest. Ik ben het zelfs perfect synchroon, standaard om de 4 weken.
    En heb gewoon de diagnose Anorexia gekregen. Waarschijnlijk omdat ik aan alle criteria van Anorexia voldoe behalve dat ik dan wel ongesteld wordt.

  16. Oftewel, ieder lichaam is anders. En de 1 kan wel met (ernstig) ondergewicht nog ongesteld worden en een ander niet. Daarom zouden ze de diagnose Anorexia niet op zo’n puntje of andere punten moeten uitstellen of veranderen in eetstoornis NAO. Ze moeten soms iets breder en relaxer worden in het diagnosticeren van Anorexia of Boulimia denk ik.

    Dus vind ik het wel raar dat iemand de diagnose Anorexia niet krijgt alleen maar omdat die persoon nog ongesteld wordt. Ieder lichaam is anders.

  17. wat voor stempel dan ook; neem jezelf vooral serieus, want het leven is zoveel beter bedoeld!

    lfs

  18. Antwoord op sommigen van jullie van de professional:

    “Eigenlijk zijn de DSM-IV criteria helemaal niet toe te passen op kinderen. Inderdaad ook vanwege dat amenorroe criterium. In DSM-V gaat dit criterium ook verdwijnen.”

  19. helemaal waar dit artikel. ik kreeg ook NAO, terwijl ik overduidelijk anorexia had. maar wacht, ik had seks dus durfte ik mijn lichaam te laten zien dus was het maar NAO. dikke onzin.. kreeg hierdoor geen opname en geen behandeling.

  20. Ik vraag me af hoe het heet als je jezelf al 4 jaar lang uithongert, en om de 4 dagen een eetbui hebt (en daarna laxeert), een BMI van 17 hebt en eens in de 4 maanden ongesteld wordt..
    is dat dan boulimia, anorexia of NAO?

  21. Volgens mij weten een heleboel mensen niet eens van het bestaan van eetstoornis NAO. Net zoals Pica enzo.

  22. ze moeten het zeker seruis nemen !
    ik loop al 3 jaar met eetstoornis NAO en heb al amulant gehad half jaar opname geen eetkliniek maar wel waar ik therapie krijg voor het eten en het helpt niet,
    ik mag niet opgenomen worden in een eetkliniek omdat ik daar niets kan leren volgens hun ..
    maar ik wil er echt van af ik wil af van die onduidelijk heid .

  23. ik ben al bijna een half jaar niet meer ongesteld geworden, en ik eet erg slecht.
    Ik kots het alleen niet uit, maar bedenk al de dag van te voren wat ik mag nemen volgens mijzelf,
    en als we dan bijvoorbeeld uiteten gaan bij mn koreaanse familie, zorg ik dat ik de hele dag niks eet, om vervolgens me minder schuldig te voelen met wat ik eet.
    ik drink ook nog alleen maar thee zonder suiker, water, cola light en crystal clear..alleen mijn familie ziet het maar niet, en ik wil echt geholpen worden.. ik kan hetenkel niet alleen.. en om er zelf over te beginnen vind ik nog erg gewaagd..

  24. ik heb nu een aantal maanden de diagnose NAO, hoevaak ik aangeef het het eten niet gaat NIEMAND ziet het en denkt dat alles prima gaat.. ik word er schijt ziek van!

  25. ik kreeg de diagnose nao omdat ik al jaren de prikpil heb.. ik zat toen wel op de grens van ondergewicht/zwaar ondergewicht.

  26. Ik hbe wel de diagnose NAO.. ik hbe vrij af en toe een eetbui en word daarom door mijn ouders niet serieus genomen.. ze zegen: ja maar je eet wel dat en dat! dus zo erg is het niet.. :/

  27. Ik vind NAO echt een vreselijke naam, het klinkt ook gewoon niet serieus. Ik kreeg bij het GGZ een reader waarin ze NAO uit legden, dat je bij NAO niet onder AN (Anorexia Nervosa) of BN (Boulimia Nervosa) valt, dus plaatsen ze je maar in een ander ‘hokje’.
    Het woord hokje vind ik zeker ongepast 🙁
    Na dat gelezen te hebben twijfel ik helemaal of ik behandeld wil worden, door dit soort termen en woorden krijg ik niet echt het idee dat ik serieus genomen wordt door het GGZ.

  28. @elies & @Graciee, Ik heb echt hetzelfde probleem!! 🙁 Ook daarom denk ik dat ik niet serieus wordt genomen, en dat NAO maar gewoon een andere naam is voor: We doen maar alsof we haar serieus nemen, maar eigenlijk stelt ze zich aan…

  29. Ik kreeg de diagnose anorexia nervosa bij de huisarts en die verwees mij door naar de internist en die deed een bloedonderzoek en hebben de bloeddruk gemeten en zei dat ik geen anorexia nervosa had. Ik had wel ondergewicht maar dit kwam omdat ik met een narcistisch persoon leefde die veel energie en kracht nam zodat ik geen eetlust meer had. Op den duur heeft dit tot ondergewicht geleid. Ik kreeg dagelijks tirades aan te horen met beschimpingen en beledigingen en werd geschoffeerd en geestelijk mishandeld Ik deed niets goed. Willens en wetens ijskoud liegen en bedriegen en stelen van je lievelingsspullen. ik zat in een co dependencyrelatie. En van die narcistische woedeaanvallen. Narcissistic rage Toen ik er van deze persoon af was kwam de eetlust weer terug en mijn gewicht nam ook geleidelijk weer toe. Professor Elizabeth Eurlings Bontekoe heeft eens een lezing gehouden over mensen die narcistische persoonlijkheid hebben. Het is zwaar om er mee te leven. Ze doen zich charmant voor met magnetische charme trekken ze mensen aan. Op den duur blijft er niet veel van je over. je identiteit is opgelost. Ze willen er hun eigen tekort aan energie mee aanvullen omdat ze die uit zich zelf niet kunnen aanmaken. Ik heb ook een persoonlijkheidsonderzoek laten doen in het Academisch ziekenhuis, De huisarts was er wel snel bij toen ik ondergewicht had en kreeg hier voor Nutri drink voorgeschreven en verder Deca durabolin intra musculaire injecties om de stofwisseling weer op gang te brengen waardoor ik meer eetlust kreeg. Opname was niet nodig. Ik kreeg ook bouillon en en werd doorverwezen naar de dietiste van het Ziekenhuis om met calorierijke voeding aan te komen. Bij A.N. en E.S. is het zo dat zij opzettelijk niet willen eten, maar ze hebben geen spanningen op de maag waardoor zij niet kunnen eten. Ik was ook weer niet bang voor eten. Ik moest er bijna van kokhalzen van het eten, en het zat mij tegen de keel aan. En altijd vaak met lange tanden eten. De kleding stond me niet meer. Met een hoger gewicht voel ik me wel krachtiger. Ik hoop maar dat ik uit dat narcistische web wegblijf. Ze spreken ook wel eens over trauma na narcistisch misbruik en at je er over moet praten anders gaat het vast zitten in de vorm van verdringing een blokkade. het zijn van die gevoelsimpressies en sfeerimpressies die een impact op je hebben gemaakt en dat is verdrongen en nooit over gepraat. Ik heb ook het gevoel dat sommigen Het verbagatalliseren en zelfs nog een trap na kunnen geven. Sommigen hebben geen begrip voor trauma”s die men heeft opgelopen. Sommigen zeiden dan wel eens van wie wil jou nou hebben. En arrogant en hol en leeg. Deze mensen pasten niet bij mij. ik heb bijna het gevoel dat ik de duivel heb overwonnen. Het is jammer dat sommige huisartsen dan zeggen dat ze eerst aan willen zien als iemand op het spreekuur komt met ondergewicht of met eten. Ze doen nu aan vroegsignalering en artsen worden hier voor op geleid om dat te doen. . . . .

  30. Ik heb zelf ook de diagnose nao gekregen en ik vond het verschrikkelijk! Ik zat in de kinder psychiatrie en daar waren nog meisjes met een eetstoornis en zij hadden wel gewoon anorexia en zij werden super goed geholpen en ik werd gewoon niet serieus genomen. Momenteel is mijn eetstoornis terug en ik zou hier wel over willen spreken met iemand maar ik durf gewoon niet meer omdat ik weet dat ik toch niet serieus word genomen. Echt afschuwelijk!

  31. Hierdoor probeer ik zelfs er alles aan te doen om gewoon tussen de normen van boulimia te vallen ( niet dat ik dat wil) alleen maar om serieus genomen te worden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *