De laatste aflevering van de driedelige doumentaire-reeks van Jet van Nieuwkerk ‘Niet Gezond Meer’ is afgelopen donderdag geweest. We hebben naar aanloop van de documentaire al een blog geschreven over het programma en kort verteld wat we ervan konden verwachten. Braaf heb ik elke week voor de buis gezeten, omdat ik erg benieuwd was naar het programma. Voor de mensen die het nog niet hebben gezien, volgt hier een kleine review. Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar jullie mening!
Zelf kijk ik altijd graag documentaires, meestal over hele uiteenlopende onderwerpen, maar natuurlijk trekt dit thema mij in het bijzonder aan. Ik was benieuwd of het echt over Jet zelf zou gaan of een onderzoek naar orthorexia in het algemeen. Orthorexia is een term die we nog niet lang gebruiken en wat nog geen erkende eetstoornis is. Wel hebben veel mensen hier last van en is het iets wat ook in de bestaande behandelingen serieus genomen wordt.
Persoonlijk vond ik de serie erg lekker wegkijken. Een blije intro, een fijne montage en Jet is natuurlijk geen straf om naar te kijken. Ik vond het bewonderenswaardig om te zien dat zij zich hierin blootgaf en open wilde zijn over wat deze heftige tijd met haar gedaan had. Aanvankelijk kreeg ik ook de indruk dat het vooral haar zoektocht was. Een zoektocht naar antwoorden. Wat ze precies voor eetprobleem heeft gehad en waarom juist zij hier vatbaar voor was. Dat is ontzettend interessant en ik denk dat dit thema’s zijn waar veel jongeren tegenaan lopen.
Wat ik lastig vond is dat toen het er echt over ging, er ook niet echt doorgepakt werd naar mijn idee. Jet interviewde Eric van Furth, hoogleraar en directeur van Centrum voor Eetstoornissen Ursula, en hij draaide de rollen een beetje om. Hij wilde er graag achterkomen of ze echt orthorexia gehad heeft of dat er sprake was van een andere eetstoornis en wat daar achter zat. Ontzettend waardevol om dit te onderzoeken leek mij, maar tegelijkertijd natuurlijk ook wat ongemakkelijk. Ik kan mij goed voorstellen dat het tijdens je eigen programma lastig is om je volledig uit te laten pluizen over behoorlijk persoonlijke onderwerpen. Iets wat natuurlijk juist kan bijdragen aan het persoonlijke onderzoek, maar wat dan misschien van te voren al duidelijk had moeten zijn. Ik vond het jammer dat er niet veel werd ingegaan op de uitslag van de hoogleraar, maar dat er werd vastgehouden aan de orthorexia. Hoewel zij natuurlijk al een tijdje hersteld is en misschien juist de invloed van de huidige maatschappij op het extreem gezonde leven wilde onderzoeken, vond ik het niet zo’n helder signaal naar jongeren toe. Elke stoornis is anders en ik denk dat dat belangrijk is om serieus te nemen, door het de juiste aandacht te geven.
Uiteindelijk is orthorexia, net als alle andere eetstoornissen, een psychische stoornis. Al kijkende bedenk ik mij ineens dat een psychische aandoening misschien ook niet iets is wat je in drie afleveringen kunt uitzoeken of onder ogen kunt zien. Ergens vind ik dat jammer, maar misschien is het ook al voldoende om deze stoornis onder de aandacht te brengen. Elke kans om iets bespreekbaar te maken is immers waardevol en kan een grote bijdrage leveren. Dat is vooral iets positiefs.
De link werd voornamelijk gelegd tussen social media, met name Instagram, en het ontwikkelen van orthorexia. Zou het een hype kunnen zijn? Iets dat gevoed wordt door alle fitgirls en fitspo die we nu dagelijks voorbij zien komen? Het zou natuurlijk kunnen dat het bezig zijn met een gezonde levensstijl, de gezonde voeding en het velen sporten een trigger kan zijn om door te slaan. Persoonlijk denk ik wel dat een stoornis over veel meer gaat dan dat. Een psychische stoornis ontwikkelt zich door zoveel meer redenen, redenen die veel dieper zitten of die al ontstaan zijn in een ver verleden. Want waarom kan de ene persoon gaan lijnen zonder daarin door te slaan en ontwikkelt de ander bij de eerste poging een eetstoornis? Waarom kan de ene persoon prima een gezonde levenstijl erop na houden en wordt het voor de ander inderdaad een obsessie?
Er is natuurlijk geen goed of fout en hoe meer wij het hier over hebben, hoe beter! Wel vind ik het interessant om te kijken wat voor invloed een bepaalde invalshoek heeft op een onderwerp. Gaat het wel over waar het over moet gaan?
Op NPO.nl kun je alle afleveringen nog eens terugzien en laat vooral weten wat jij ervan vindt. Herken jij je in de problematiek van Jet en denk je dat dit een goede manier is om eetstoornissen bespreekbaar te maken? Of wordt er iets te licht over gesproken en gaat het z’n doel misschien een beetje voorbij, door er niet dieper op in te gaan?
Bron: NPO
Geef een reactie