Ergens denk ik dat iedereen weleens jaloers is op een ander. Zeker wanneer je zelf veel meemaakt of in een moeilijke periode zit kan het lastig zijn om het succes of geluk van een ander te zien. Toch zijn er mensen die bijna niet tot nooit jaloers zijn op een ander. Het feit dat mensen dit kunnen maakt mij alweer jaloers… maar tegelijkertijd denk ik dat iedereen hier een voorbeeld aan kan nemen. Ik ben er van overtuigd dat je jaloezie echt kunt verminderen.
Al eerder schreven we blogs over vergelijken met anderen en jaloezie omdat dit iets is waar veel mensen die onzeker zijn last van hebben. Het is ook wel menselijk maar zeker tot op een bepaalde hoogte. Ik las laatst een stuk over gewoontes en kenmerken van mensen die nooit jaloers zijn. Ik vond het erg inspirerend en het leek mij leuk hier een blog over te schrijven.
De successen van andere mensen vieren
Ik ben niet heel erg jaloers aangelegd maar ik kan ook weleens jaloers zijn op anderen. Ik behoor in ieder geval niet tot de groep mensen die nooit jaloers is. Ik gun anderen heel veel, maar mijzelf ook en dat zorgt weleens voor jaloezie. Wel vind ik het altijd fijn om te merken aan mijzelf dat ik ook oprecht blij kan zijn voor anderen en niet omdat het hoort, maar omdat ik dat dan ook echt ben. Het succes vieren van anderen en anderen in het middelpunt van de belangstelling laten staan is voor sommige mensen erg moeilijk omdat zij dat misschien ook zouden willen maar ook omdat je dan -heel grof gezegd- met je neus op de feiten wordt gedrukt dat het niet altijd om jou gaat. Je kunt beginnen met het waardelen en vieren van het succes van anderen. Dan zul je merken dat dit andersom geldt.
Anderen zien als inspiratie
Het gelukkige leven en succes van anderen aanzien kan heel lastig zijn als je je zelf heel rot voelt en dingen niet willen lukken. Het is dan een soort knop die je in je hoofd moet omzetten en dat lukt niet altijd direct. Wat helpt is anderen te gaan zien als inspiratie. Dit is een manier waarop je anderen kunt waarderen zonder dat je jezelf daar onder neerzet. Iemand is niet perse beter of ongelijk aan jou. We kunnen allemaal van elkaar leren, jij dus ook van de ander. Mensen die niet snel of nooit jaloers zijn kunnen anderen vaak ook zien als inspiratie. Het is ook iets wat mij helpt als ik merk dat ik jaloers ben. Blijkbaar bewonder ik dat en zou ik het ook graag willen en dan zie ik hem of haar als inspiratie. Dit motiveert mij en stimuleert mij bijvoorbeeld om ook mijn best te doen voor dingen.
Jezelf omringen met fijne mensen
Mensen die niet snel of nooit jaloers zijn omringen zich vaak met mensen waar ze zich goed bij voelen, waarbij ze zichzelf kunnen zijn en die zij kunnen zien als gelijken. Ik denk dat vooral dit laatste heel belangrijk is. Wanneer je heel onzeker bent is het niet altijd fijn om met iemand om te gaan die wel heel zelfverzekerd is en die overal goed in lijkt te zijn. Tegelijkertijd kan dit ook een enorme inspiratie zijn. Toch is het fijn om ook met mensen om te gaan die je niet boven of onder jezelf plaatst. Dan kun je misschien ook beter relativeren dat iedereen tegenslagen meemaakt en ergens anders goed in is. Daarnaast is het waardevol om je te omringen met mensen die in jou geloven. Dit kan helpen op momenten dat je wat minder in jezelf gelooft.
Hebben een hoog zelfbeeld
Zelfbeeld en jaloezie hangen nauw met elkaar samen. Iemand die wat onzekerder is over zichzelf zal sneller jaloers zijn op anderen. Dit houdt ook in dat een hoog zelfbeeld een eigenschap is die veel mensen die niet of weinig jaloers zijn hebben.
Kennen hun zegeningen
Mensen met een hoog zelfbeeld zijn zich vaak bewust van hun zegeningen. De dingen waar ze blij en dankbaar voor mogen zijn. Dit is iets waar wij direct wat aan kunnen doen en een voorbeeld aan kunnen nemen. Ga er eens voor zitten en maak een lijst van dingen waar je dankbaar voor mag zijn. Dingen die vanzelfsprekend zijn voor jou, kunnen de wens zijn van een ander. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een broer en zus, een beste vriendin, ouders die in leven zijn, een mooie fijne plek om te wonen, de mogelijkheid tot studeren, etc.
Weten wanneer afstand goed is
Wat een ander kenmerk is, is dat deze mensen vaak kunnen zien wanneer ze zich even moeten loskoppelen van een bepaalde situatie. Wanneer is het bijvoorbeeld een goed moment om even tijd voor jezelf te nemen, om je telefoon weg te leggen, even niet bezig te zijn met anderen, facebook een dagje over te slaan, etc.
Kijken verder dan uiterlijk en eerste indruk
Veel mensen zijn geneigd zich te laten leiden door de eerste indruk die ze van iemand hebben en het uiterlijk. Mensen die niet of minder snel jaloers zijn kijken vaak automatisch verder dan dat. Er is meer dan alleen een mooi gezichtje of een vriendelijke glimlach. Ik denk ook dat als je dit meer zou doen, uiteindelijk zou blijken dat jaloers zijn helemaal niet nodig is. Iedereen heeft dingen die je liever niet hebt of meemaakt en je kan nooit op het eerste gezicht weten hoe iemand anders zich voelt.
Ze vergelijken zichzelf niet met anderen
Jezelf vergelijken met anderen is funest voor je zelfvertrouwen en kan jaloezie veroorzaken en verergeren. Er is altijd iemand mooier, knapper, sterker, slimmer en leuker… in jouw ogen! En er zullen ook genoeg mensen zijn die dit van jou vinden. Het helpt niet om jezelf te vergelijken met anderen en dit is ook iets wat mensen die niet jaloers zijn niet snel doen.
Zijn tevreden
Al met al zijn deze mensen tevreden. Niet perse snel tevreden, maar tevreden met hun leven, wat ze kunnen en wie ze zijn. Dit geeft ontzettend veel rust en zorgt er ook voor dat je niet zoveel bezig bent met anderen. Jouw leven is jouw leven en dat is waar je het mee moet doen en waar je het beste van moet maken.
Al met al denk ik dat er weinig mensen zijn die echt nooit jaloers zijn op anderen. Het is ook iets menselijks. Toch denk ik dat het enorm kan helpen om een ander te zien als inspiratie, als voorbeeld en te onthouden dat iedereen nare en fijne dingen meemaakt. Waarschijnlijk ben jij ook een inspiratie voor iemand anders op deze wereld.
Hoe zou jij hier een voorbeeld aan kunnen nemen?
Geef een reactie