Wanneer je het woord depressie noemt, denk je misschien al snel aan iemand die somber en passief is. Dat is een begrijpelijk beeld om te hebben bij een depressie, want somberheid hoort daarbij kan zeker een grote rol spelen. Echter is het niet zo dat die somberheid altijd erg op de voorgrond ligt of het meeste opvalt. Je functioneert immers nog en ligt niet de hele dag verdrietig in bed. Moet je dan niet gewoon even doorzetten? Kan je ook een depressie hebben zonder dat je die somberheid duidelijk ervaart? Ja, dat kan zeker.
Hoewel bij een depressie wel sprake moet zijn van somberheid of verlies interesse en plezier, hoeft het niet te betekenen dat je de hele dag verdrietig in bed ligt. Omdat je nog functioneert, heb je misschien het gevoel dat het wel meevalt. Dat je even je schouders eronder moet zetten en je niet zo aan moet stellen. Terwijl je juist zorg van jezelf en anderen nodig hebt. De volgende tien dingen kunnen een indicatie zijn van een depressie. Herken jij (veel van) deze punten? Dan is het goed om eens stil te staan bij hoe het werkelijk met je gaat en er eens met iemand over te praten.
Disclaimer: niet elk punt dat ik noem, is onlosmakelijk verbonden met een depressie. Deze punten kunnen slechts een indicatie geven. Ik of jij kan met deze blog ook geen diagnose stellen. Als je twijfelt of je een depressie hebt of anderzijds niet lekker in je vel zit: praat er dan over met een arts of psycholoog. Een depressie – of andere psychische klachten – kan er voor iedereen anders uit zien. Alleen een arts kan een diagnose stellen. Ook kan je praten via een hulpsite als Proud2Bme of met mensen in je omgeving. Blijf er niet alleen mee rondlopen, hoe groot of klein je ook denkt dat het is. Niemand hoeft alleen te staan in het leven.
1. Je bent al een tijd een stuk vermoeider
Het is normaal dat je energielevel met ups en downs gaat. Zelf merk ik ook dat dit per dag of week kan verschillen. Daar hoef je je niet direct zorgen over te maken. Maar wanneer de vermoeidheid aanhoudt en écht veel van je gaat vragen, is het wel goed om dit serieus te nemen en je af te vragen waar het vandaan komt. Deze vermoeidheid kan je merken in je hoofd, maar ook je lichaam kan zwak of vermoeid voelen.
2. Het is lastiger om voor jezelf te zorgen
Dingen die heel vanzelfsprekend lijken, kosten de laatste tijd een stuk meer energie. Het poetsen van je tanden, het kammen van je haren of schone kleding aantrekken bijvoorbeeld. Lukt het jou om goed voor jezelf te blijven zorgen?
3. Je werkt te veel of stelt te hoge eisen
Er is niet altijd iets mis met hard werken of lekker bezig zijn, maar als je dit doet om een bepaalde leegte op te vullen of niet stil te hoeven staan bij hoe je je voelt, kan het problematisch worden. Je gaat dan eigenlijk voorbij aan iets belangrijks en je loopt het gevaar om jezelf voorbij te rennen. Dit kan je baan zijn, maar ook je studie of projecten en doelen die je voor jezelf verzint. Ben je lekker bezig of voel je je slecht en schuldig als je wat rustiger aan doet? Ontspannen is namelijk ook heel belangrijk!
4. Je bent snel boos en geïrriteerd
In de tijd dat ik een eetstoornis had, voelde ik me erg snel onveilig en aangevallen. Dit zorgde op sociaal vlak voor best wel wat spanningen. Bij een depressie kan dit ook zo zijn. Merk jij dat je sneller boos en geïrriteerd bent? Merk je dat je je vaker onveilig en aangevallen voelt? Dan kan daar meer achter zitten dan op het eerste gezicht misschien lijkt.
5. Je eetlust is verminderd, of je eet juist veel meer
Zelf ben ik iemand die meer gaat eten bij stress en nare gevoelens. Ik grijp naar comfortfood en probeer er bewust of onbewust een leegte mee op te vullen. Met mijn eetstoornis(verleden) vond ik dat iets ontzettend rots van mezelf. Had ik het maar andersom. Maar het één is niet beter dan het ander. Zeker als je ook aanleg hebt voor een eetstoornis kan minder eetlust hebben en dus minder eten misschien niet zo snel als een probleem voelen, maar dat betekent niet dat het het niet is. Of het nou is omdat wanneer je te weinig eet je je lichaam daarmee tekort doet, of omdat het een indicatie is dat er iets speelt wat jouw aandacht nodig heeft, zoals een depressie.
6. Je ervaart veel stress
Een stressvrij leven is onmogelijk, maar je zou ook niet te veel stress moeten hebben. Heb je dat wel? Blijf niet doorrennen in de hoop dat het vanzelf wel goedkomt, maar kijk naar hoe het komt en wat je eraan kan doen. Het is niet erg om af en toe wat stress te hebben, maar als dit je dagen overheerst en er komt maar geen einde aan is dat niet gezond. Het kan leiden tot een depressie, maar ook een burn-out en vele andere klachten.
7. Je slaapt slechter en/of je slaapritme raakt verstoord
Je slaap kan op meerdere manieren verstoord raken. Van veel te veel slapen en maar niet uitrusten, tot niet in slaap kunnen komen en nachten wakker liggen. Of je nu aan het piekeren bent of maar geen rust in je lijf kan vinden. Ook kan je merken dat je meer dutjes doet overdag of dat je ritme erg onregelmatig is of veel verschuift. Dit kan op zichzelf al best wat onrust geven, maar ook een indicatie zijn van een sluimerende depressie. Het is natuurlijk een wisselwerking, want van minder goed slapen ga je je ook minder goed voelen. Maar als je veel stress ervaart of niet lekker in je vel zit, kan dat veel invloed hebben op je slaap!
8. Je trekt je terug en vermijdt sociaal contact
De ene persoon is meer extravert en de ander meer introvert. We hebben allemaal andere sociale behoeftes en daar is niks mis mee. Er is geen goed en er is geen fout, maar er is wel een goed en fout voor jou persoonlijk. Als je merkt dat je je steeds meer terugtrekt en sociaal contact vermijdt, terwijl je dit niet zo van jezelf gewend bent, kan dat een teken zijn van depressieve gevoelens of niet lekker in je vel zitten.
9. Je hebt minder zin in seks
De één heeft meer zin in seks dan de ander, daarin is geen goed of fout en het hoeft niet altijd iets te betekenen. Ook is het normaal dat je libido wisselt van tijd tot tijd of per levensfase. Als dit iets is waar je onzeker over bent of gewoon meer over zou willen lezen, bekijk dan ook eens de blogs die Lonneke hierover schreef. Zoals ‘Wat als je geen zin hebt in seks?‘ en ‘Seksualiteit; prioriteit?‘ Als je echter merkt dat je libido al een tijdje een stuk minder is dan je normaal gesproken van jezelf gewend bent, kan dit wel een indicatie zijn dat je niet lekker in je vel zit of depressieve gevoelens hebt.
10. Je kan heel slecht tegen afwijzing
Afwijzing is nooit leuk, maar het zou niet keer op keer voor een enorme zenuwinzinking moeten zorgen. Merk je dat je heel moeilijk met afwijzingen om kan gaan? Dat maakt je niet zwak, maar het betekent waarschijnlijk wel dat je emmertje al veel te vol zit en je draagvlak niet meer zo groot is. Dit kan heel goed het gevolg zijn van depressieve klachten.
Als praten moeilijk is
Heb je last van een depressie, een eetstoornis of je zelfbeeld – of zit je gewoon erg met één van deze of andere punten, maar weet je niet goed je vinger erop te leggen – maar vind je het lastig of spannend om er met iemand over te praten? Kom dan eens langs op ons forum of in onze chat (de agenda vind je hier). Hier kan je gratis, anoniem en vrijblijvend je vragen stellen of gewoon even je verhaal kwijt. We staan voor je klaar!
Geef een reactie