Het is voor iedereen wel op een bepaald moment in je leven een onderwerp; vrienden maken. Als tiener is dit vaak iets wat een grote rol speelt. Je wilt ergens bij horen, dingen met vriendinnen ondernemen en op school naast leuke mensen zitten. Naar mate je volwassener wordt kan het nog steeds een hot item zijn. Iedereen gaat zijn eigen weg, maakt eigen keuzes en ontwikkelt zijn eigen mening. De vriendengroep die je misschien al had vanaf de middelbare school valt langzaam uit één.
Het kan zijn dat je uiteindelijk alleen je beste vriendinnen overhoudt, maar je toch graag wat meer vrienden zou willen hebben. Maar misschien is het wel zo dat je in een nieuwe omgeving bent of onzeker bent over het maken van vrienden op school of op de sportvereniging.
Tijdens de strijd met je eetstoornis kan het zijn dat je een aantal vrienden kwijtraakt of dat deze tijdelijk niet echt aanwezig zijn in je leven. Dat kan komen omdat ze niet weten om te gaan met jouw eetstoornis of omdat jij je isoleert.
Veel mensen die een verandering, zoals een genezing of herstel van een eetstoornis hebben meegemaakt, gaan anders om met sociale situaties. Je denkt anders na over jezelf en daardoor ook over de vriendschappen die je hebt. Er zijn misschien een aantal vrienden afgevallen ‘a long the road’, maar je bent toe aan nieuwe vriendschappen. Je zult langzaam ontdekken hoe jij bent als vriendin nu je jezelf meer kent.
Nieuwe vriendschappen zijn niet altijd even gemakkelijk te vinden. Proud heeft voor jou een aantal tips op een rij gezet.
Stel vragen
De beste manier om te zorgen dat er geen stiltes vallen is om de ander te laten praten. Zeker als je onzeker bent kan het in het begin helpen om over de ander te praten. Natuurlijk is het ook leuk als je over jezelf vertelt, maar om interesse te tonen kun je, zeker in het begin, lekker vragen stellen. Pas wel op dat je vragen over jezelf niet ontwijkt of dat je puur en alleen vragen stelt. Het is juist leuk om door te praten over de antwoorden die de ander geeft of te vertellen dat jij dat herkent of anders doet.
Neem initiatief
Zeker wanneer de vriendschap nog moet ontstaan, is het goed om zelf het initiatief te nemen. Misschien denk je ”Ze vragen me niet mee omdat ze me niet leuk vinden.” terwijl zij denken ”Ze zegt niets, dus wil ze vast niet mee.” of ”Zij vraagt ook niets aan mij, dan vindt ze me vast niet leuk.” Wees je er bewust van dat wat jij denkt van twee kanten kan komen. En als beide partijen dat blijven denken, komt er nooit een afspraak of vriendschap.
Leuke dingen
Als je samen bij jou thuis thee gaat drinken, kan het in het begin soms niet helemaal van de grond komen. Het is natuurlijk anders dan een eerste date met iemand waarop je verliefd bent, maar soms kunnen er dezelfde lege stiltes vallen. Je bent elkaar echt aan het leren kennen en daarom is het vaak het leukst om samen iets te gaan doen met die nieuwe vriendin(nen). Ga bijvoorbeeld naar de stad om te winkelen, dan merk je meteen of jullie van dezelfde dingen houden of niet. Je kunt ook samen gaan koken en eten, als je daar al aan toe bent. Samen praten over hoe het gerecht eruit moet zien en samen aan tafel lol maken, kan harstikke leuk zijn.
Andere dingen die je kunt doen zijn;
naar een pretpark gaan, met een groepje mensen iets leuks doen, een beautymiddagje houden, in de zomer naar het strand, in de winter schaatsen of een filmavondje houden bij een van jullie thuis.
Vraag hulp
Als je op school of bij de sport iets niet begrijpt of ergens moeite mee hebt, vraag dan gerust om steun. Sta je bijvoorbeeld bij de fietsenstalling op het schoolplein en is je fiets omgevallen, vraag iemand die voorbij loopt dan eens om hulp. Schroom niet, en vraag of ze de fietsen voor je tegen kan houden zodat je die van jou er onder vandaan kunt halen. Een mooi aanknopingspunt om een gesprekje te starten. O, en vergeet hem of haar niet te bedanken!
Raakvlakken
Het is natuurlijk niet altijd nodig om dezelfde hobby’s te hebben als je vriendinnen. Integendeel, verscheidenheid kan juist erg leuk zijn. Toch kan het leuk zijn als je samen kunt gaan sporten of winkelen, omdat je daar beiden van houdt. Richt je niet alleen op mensen die dezelfde dingen leuk vinden als jij, maar het kan natuurlijk wel een voordeel zijn. Blijf vooral jezelf, ook al hebben jullie dan geen raakvlakken qua hobby’s. Elkaar express na doen is namelijk niet ècht. Je doet je dan anders voor dan wie je bent en dat is niet goed voor de toekomst van een vriendschap.
Je bent leuk
Geloof in jezelf als vriendin. Je bent vast een leuk persoon, iemand die iets te bieden heeft, grappig is of gewoon gezellig kan zijn om mee op pad te gaan of een kop thee mee te drinken. Je hebt vertrouwen in jezelf nodig om op mensen af te stappen, grapjes te durven maken en iemand uit te durven nodigen. Dus zeg ook eens tegen jezelf: ”Ik ben een leuke vriendin!” Je verdient hetzelfde als wat een vriendin jou zou toewensen. Dus je verdient ook vriendschappen en gezellige momenten met vriendinnen.
Verleden
Probeer ervaringen uit het verleden te laten voor wat ze zijn. Steeds negatieve ervaingen wat vriendschappen betreft ophalen heeft zeker geen goede invloed op nieuwe vriendschappen en het vertrouwen dat je daarin hebt. Natuurlijk kunnen er hele vervelende dingen zijn gebeurd, maar dit is een nieuwe start! Je weet nu ook wat je wel en niet in een vriendschap zoekt en hebt er dus van geleerd.
Openheid
Natuurlijk hoef je bij de eerste leuke afspraken nog niet het achterste van je tong te laten zien. Vaak is het beter eerst wat meer de vriendschap op te bouwen en daarna wat meer te delen over jezelf. Maar als de vriendschap te lang oppervlakkig blijft terwijl er wel behoefte is aan meer openheid, neem dan het voortouw. Vertel eens over jezelf, over dingen die je moeilijk vindt of waar je last van hebt. Vraag daarbij ook aan de ander wat hij of zij lastig vindt op school, in haar relatie of met haar kinderen? Je kwetsbaar opstellen kan een vriendschap op een positieve manier verdiepen.
Verwachtingen
Als je open staat voor nieuwe vriendschappen, kan het zijn dat een paar pogingen de mist in gaan. Misschien belt iemand jou niet meer, wil ze toch niet afspreken of heeft de ander het te druk. Maar misschien vind jij de persoon waarmee het eerst gezellig was eigenlijk wel een beetje een zeurkous of ben je het niet eens met bepaalde keuzes die ze maakt. De eerste tijd van een beginnende vriendschap is ook de tijd waarin je elkaar leert kennen. En van te voren weet je niet of het uit gaat lopen op een vriendschap of gewoon een vriendin voor ”erbij”. Probeer daardoor niet in de put te gaan zitten. Blijf openstaan voor nieuwe mensen in je leven. Je weet nooit waar je ze tegen komt en misschien zijn ze juist heel dichtbij.
Krampachtig
Probeer niet heel krampachtig deze tips na te leven. Wees je wel bewust van wat er kan gebeuren als je nieuwe mensen in je leven toe gaat laten. Het kan leuk en minder leuk zijn. Maar als er toevallig een keer een vriendschap uit ontstaat, waarom zou je het dan geen gooi geven? Vriendschappen ontstaan, die kun je niet maken. Geef het dus tijd en geef ook jezelf de tijd om hierin te leren.
Heb jij nog een tip om nieuwe vriendschappen aan te gaan?
Geef een reactie