Nitraat in je voeding

Regelmatig krijg ik vragen over nitraat in voeding. Nitraat komt voor in drinkwater en in veel soorten groente. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Nitraat kan echter omgezet worden in nitriet. Nitriet kan invloed hebben op de beschikbaarheid van zuurstof in je lichaam. Nitriet kan onder bepaalde omstandigheden ook omgezet worden in nitrosaminen en dit is een verbinding waarvan lange tijd werd gedachte dat deze schadelijk kon zijn voor je lichaam. Om die reden werd in het verleden vaak geadviseerd om geen eiwitrijke voedingsmiddelen samen met nitraatrijke groente te eten.

Denk bijvoorbeeld aan de combinatie vis met spinazie. Vis zou je dan beter kunnen combineren met bijvoorbeeld worteltjes. In oktober 2014 herzag het Voedingscentrum echter dit advies. Deze gezondheidsrisico’s zouden zo klein zijn dat deze verwaarloosbaar zijn en als gevolg daarvan komen te vervallen.

Bron

De volgende groenten zijn rijk aan nitraat:
• Andijvie
• Bleekselderij
• Chinese Kool
• Paksoi
• Rode bietjes
• Sla, alle soorten
• Spinazie
• Spitskool
• Venkel
• Waterkers

Bron

De overheid heeft overigens een maximum gesteld aan de hoeveelheid nitraat dat er in drinkwater en groenten mag zitten. Daarnaast is het nitraatgehalte ook seizoensafhankelijk. In de winter en lente zit er vaak meer nitraat in drinkwater en groenten.

De volgende groenten zijn nitraatarm:
• Aubergine
• Asperges
• Bloemkool
• Broccoli
• Doperwten
• Knolselderij
• Komkommer
• Koolraap
• Paprika
• Prei
• Snijbonen
• Sperziebonen
• Spruiten
• Tomaten
• Tuinbonen
• Uien
• Witlof
• Wortelen

Bron

Er werd eerder tevens geadviseerd om niet vaker dan tweemaal per week nitraatrijke groente te eten. Natuurlijk is het ook bij groenten belangrijk om lekker te variëren, maar in principe ziet het inmiddels Voedingscentrum ook af van dit advies. Je kunt dus prima vaker dan twee keer per week groente eten dat rijk is aan nitraat. Hiermee loopt gezondheid geen enkel risico. 

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

13 reacties op “Nitraat in je voeding”

  1. klopt het ook dat je deze groenten dan niet meer mag opwarmen?

  2. Daar ben ik ook benieuwd naar. Mijn docente voor mijn opleiding zei dat je bijvoorbeeld spinazie niet meer opnieuw (in de magnetron) mag opwarmen nadat het bereid is. Maar ik blijf toch vaak berichten tegenkomen, dat het wél mag.

  3. Naar mijn weten zijn ze ook van het niet mogen opwarmen teruggekomen.

  4. ^ Ook al zeggen ze dat het wel zou mogen, ik ga het niet doen.
    Er wordt zoveel gezegd; de ene keer mag het wel, de andere keer niet. Ik weet niet zo goed meer wat ik moet geloven.

  5. Fijn 🙂

  6. Leuk dat er wat vaker iets geschreven wordt door de diëtiste. Op het forum komen namelijk erg vaak dezelfde vragen terug dus ‘t lijkt me wel fijn dat deze hier wat uitgebreider beantwoord worden. 🙂

  7. Maar wat is dan het gevolg van nitriet in je lichaam? Je bloed krijgt minder zuurstof ofzo? Word je benauwd?

  8. oh goed dat het dan blijkbaar toch niet zo schadelijk is.
    ik ben echt dol op vis met spinazie.

  9. wat is er zo slecht aan nitriet?

  10. vraag ik me idd ook af.

  11. Nog nooit van Nitraat gehoord…

  12. Het is wel degelijk gevaarlijk om bepaalde voeding te combineren, combineer spinazie of rode koolmet een stukje witvis en je zult zien dat de vis gaat verkleuren waarin kankerverwekkende stoffen zitten!!

  13. Laat me raden: als bij spinazie verkleurt de witvis groen en bij rode kool verkleurt het rood..?

    Lees de blog nog eens goed: “Deze gezondheidsrisico’s zouden zo klein zijn dat deze verwaarloosbaar zijn en als gevolg daarvan komen te vervallen.” Niks gevaarlijks dus, zaai niet zo’n paniek!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *