Regelmatig krijg ik vragen over nitraat in voeding. Nitraat komt voor in drinkwater en in veel soorten groente. Nitraat is op zichzelf niet schadelijk voor je lichaam. Nitraat kan echter omgezet worden in nitriet. Nitriet kan invloed hebben op de beschikbaarheid van zuurstof in je lichaam. Nitriet kan onder bepaalde omstandigheden ook omgezet worden in nitrosaminen en dit is een verbinding waarvan lange tijd werd gedachte dat deze schadelijk kon zijn voor je lichaam. Om die reden werd in het verleden vaak geadviseerd om geen eiwitrijke voedingsmiddelen samen met nitraatrijke groente te eten.
Denk bijvoorbeeld aan de combinatie vis met spinazie. Vis zou je dan beter kunnen combineren met bijvoorbeeld worteltjes. In oktober 2014 herzag het Voedingscentrum echter dit advies. Deze gezondheidsrisico’s zouden zo klein zijn dat deze verwaarloosbaar zijn en als gevolg daarvan komen te vervallen.
De volgende groenten zijn rijk aan nitraat:
• Andijvie
• Bleekselderij
• Chinese Kool
• Paksoi
• Rode bietjes
• Sla, alle soorten
• Spinazie
• Spitskool
• Venkel
• Waterkers
De overheid heeft overigens een maximum gesteld aan de hoeveelheid nitraat dat er in drinkwater en groenten mag zitten. Daarnaast is het nitraatgehalte ook seizoensafhankelijk. In de winter en lente zit er vaak meer nitraat in drinkwater en groenten.
De volgende groenten zijn nitraatarm:
• Aubergine
• Asperges
• Bloemkool
• Broccoli
• Doperwten
• Knolselderij
• Komkommer
• Koolraap
• Paprika
• Prei
• Snijbonen
• Sperziebonen
• Spruiten
• Tomaten
• Tuinbonen
• Uien
• Witlof
• Wortelen
Er werd eerder tevens geadviseerd om niet vaker dan tweemaal per week nitraatrijke groente te eten. Natuurlijk is het ook bij groenten belangrijk om lekker te variëren, maar in principe ziet het inmiddels Voedingscentrum ook af van dit advies. Je kunt dus prima vaker dan twee keer per week groente eten dat rijk is aan nitraat. Hiermee loopt gezondheid geen enkel risico.
Geef een reactie