Nog 5 redenen om niet te vergelijken

In de tijd dat ik een eetstoornis had en niet lekker in mijn vel zat, vergeleek ik mezelf veel met mensen. Zij ziet er mooier uit. Hij kan dit of dat beter. Zij sport veel meer. Hij eet minder dan ik. Ik kwam er zelf in ieder geval altijd als slechtste uit. Ik vond het lastig om ermee te stoppen. Misschien is het ook iets dat je als mens bijna automatisch doet. Toch is vergelijken vaak helemaal niet zinvol of goed. Zeker als jaloezie een rol speelt of je je er minderwaardig door gaat voelen. Al eerder verscheen de blog ‘6 redenen om niet te vergelijken‘. In deze blog voeg ik daar nog 5 redenen aan toe. Deze redenen kunnen je helpen om het vergelijken een beetje los te laten; iets dat mij met de tijd een stuk beter heeft laten voelen.

1. Van jezelf vergelijken met anderen krijg je een slecht gevoel

Een voor de hand liggende reden, want je merkt dit zelf misschien ook wel op, toch is het een heel belangrijke en goede reden om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Je krijgt er een slecht gevoel van. Wat heb je er eigenlijk aan? Brengt het je waar je dan wel zou willen zijn? Of brengt het je alleen maar meer naar beneden? Ik denk dat we ons in de basis allemaal goed willen voelen en jezelf met anderen vergelijken draagt daar niet aan bij. Laat je geluk niet afhangen van wat een ander wel of niet doet, maar focus je op wat goed voor jóú is. Waar jij je gelukkig en fijn door voelt. Wat goed voor je is. En dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je ergens ook ‘goed in moet zijn’.


bron foto

Waar voel jij je goed door? Iets dat puur vanuit jouzelf en onafhankelijk is? Dan kan zijn dat je het leuk vindt om te tekenen. Of om plezier te maken met je vrienden. Dat kan een wandeling met je hond zijn en het enthousiasme dat je daarvoor terugkrijgt. Het kan het maken of luisteren van muziek zijn. Een sport die je graag doet of een hobby waar je maar geen genoeg van kan krijgen. Wat dan ook! Dat maakt jou tot wie je bent. Dat maakt je leven rijker. Ook als het gaat over voeding, gewicht of zelfzorgwat goed is voor de één hoeft niet per sé goed te zijn voor de ander. Blijf daarin dichtbij jezelf. 

2. Je vergelijkt jouw 24/7 met de hoogtepunten van een ander

Veel vergelijken gaat tegenwoordig via sociale media, een geregisseerde (en vaak ook nog bewerkte en/of mooier beschreven) momentopname. Dat wordt ook benoemd in dit ‘Eetstoornis Online’ interview. Maar ook als je iemand in het dagelijks leven tegenkomt, is het maar een momentopname of deel van iemands leven waar je je mee vergelijkt. Is dat een eerlijke vergelijking? Ik denk het niet. Je weet niet hoeveel iemand ergens voor heeft geoefend, hoeveel mislukkingen ergens aan voorafgingen, hoe iemand zich in het dagelijks leven voelt of wat voor andere dingen er spelen. Je pikt eruit waarvan jij denkt het tekort te komen en zet dat tegenover jouw onzekerheden. Dat is niet eerlijk, maar ook niet realistisch. Je doet jezelf ermee tekort, maar een ander misschien ook wel, door te denken dat het voor een ander allemaal zo goed en makkelijk is.

3. Je focust alleen maar op het negatieve

Door te vergelijken verlies je vaak uit het oog wat er wel goed gaat of wat je wel fijn vindt. Want laten we eerlijk zijn, het vergelijken gaat eigenlijk nooit echt over iets positiefs. Er komt altijd iemand uit als ‘winnaar’ of ‘verliezer’. Natuurlijk kan je je laten inspireren door iemand, maar dat heeft toch een andere lading. Een doel hebben is mooi, maar het is geen harde eis en het betekent ook niet dat je, tot je zo’n doel hebt bereikt, nog niet goed genoeg bent. Verlies niet uit het oog waar je wel trots op bent, waardoor je je goed voelt. Kijk niet alleen naar wat je niet hebt, maar juist naar wat je wel hebt! En dat hoeven helemaal geen grootste dingen te zijn. Vergelijk jezelf met jezelf, zeggen ze wel eens. Hoe ben jij bijvoorbeeld gegroeid ten opzichte van vorig jaar? Welke stappen heb je gezet? Daar mag je echt trots op en blij mee zijn!

4. We zouden elkaar moeten supporten

Wanneer je veel vergelijkt, wordt het leven een wedstrijdje. Een wedstrijd met zogenaamde winnaars en verliezers. Niet leuk voor jezelf, maar ook niet voor de ander. Iets dat ik zelf steeds meer voel en actief probeer te doen, is het supporten van elkaar. Door mijn waardering uit te spreken naar mijn vrienden en familie, maar ook naar kenissen en vreemden. Als ik iemands werk erg mooi vind of iemand heeft me op een bepaalde manier geïnspireerd, vind ik het fijn om dat aan iemand te laten weten. Soms ben ik bang dat het overkomt als slijmen, maar zo is het niet bedoeld, en uit de reacties die ik terugkrijg merk ik ook op dat iemand dat helemaal niet zo opvat. Het is juist tof om een compliment te krijgen dat iemand echt meent. En uiteindelijk merk ik dat ik me zelf ook veel beter voel als ik iemand heb kunnen steunen of complimenteren in plaats van jaloers te zijn en mezelf te vergelijken. We zijn hier met elkaar, niet tegen elkaar!

De complimenten die ik geef, zijn meestal over wat iemand doet, hoe iemand iets heeft overwonnen of gewoon hoe iemand op me overkomt. Toen ik een eetstoornis had, vergeleek ik me hier ook wel mee, maar vooral ook vergeleek ik mijn lichaam met het lichaam van een ander. Daar blijf ik nu bewust van weg, maar ook merk ik dat het me veel minder bezighoudt dan vroeger. Toch wil ik zeggen dat een compliment over iemands lichaam kan goed bedoeld zijn, maar het kan ook heel verkeerd overkomen. Misschien ben je zelf (nog) helemaal niet zo oké met je lichaam. Of is het gewicht dat je bent aangekomen of afgevallen helemaal niet vanwege positieve of gezonde redenen gebeurd. Dit is misschien iets dat je zelf ook wel eens hebt ervaren? Daphne schreef hierover de blog ‘Complimenten over uiterlijk, wat zeg je dan wel?‘.

5. Niemand is hetzelfde

Misschien is dit ook wel een voor de hand liggend punt, maar toch lijken we dit zo vaak te vergeten. Zelfs al deed je precies hetzelfde als iemand anders, je bent en blijft jouw eigen persoon. Je kan nooit een kopie van iemand anders worden en dat is ook helemaal nergens voor nodig. Misschien hebben we raakvlakken met elkaar, met de één meer dan de ander, maar uiteindelijk is niemand hetzelfde. En dat zou geen dooddoener moeten zijn, maar juist een uitnodiging om jouw unieke zelf nog meer te omarmen. Om echt te kijken naar wat goed voor jou is. Om goed voor jezelf te zorgen en te luisteren naar jouw lichaam. Wat maakt jou tot wie jij bent? Shine and let shine!


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *