Novarum Centrum voor eetstoornissen

Novarum, gespecialiseerd centrum voor de behandeling van eetstoornissen en obesitas, biedt behandeling aan volwassenen met eetstoornissen en/of gewichtsproblematiek uit heel Nederland. Het behandelaanbod bestrijkt het gehele spectrum aan eetstoornissen; anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuienstoornis, eetstoornis nao en obesitas. De diverse behandelingen variëren in intensiteit: naast diverse poliklinische therapieën in groepen worden er ook intensieve (dag)klinische programma’s aangeboden.

De behandeling duurt over het algemeen zes maanden tot een jaar en wordt aangeboden door een multidisciplinair team. Dit bestaat uit een psychiater, psychotherapeuten, (gz-)psychologen, gedragstherapeutische medewerkers, gespecialiseerde diëtisten, een psychomotoor therapeut, een fysiotherapeut en een huisarts.

Novarum is onderdeel van Arkin, de Amsterdamse instelling voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingsproblematiek. De locatie van Novarum is de Jacob Obrechtstraat 92 te Amsterdam.

Novarum vindt het belangrijk om te behandelen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, zoals de cognitieve gedragstherapie van Fairburn. Novarum maakt bij alle behandelprogramma’s onder andere gebruik van de ‘cognitieve gedragstherapie’. Dit is een doelgerichte, snelwerkende therapie waarin we veel aandacht besteden aan je eetgedrag, gedachten en emoties. We leren je hoe je zelf je negatieve gedachten opspoort, bijstuurt en wegneemt. En hoe je daardoor ruimte creëert voor positieve gedachtes en gevoelens. Zo wordt je langzaam maar zeker je eigen therapeut. Op die manier kun je ook ná de behandeling doorgaan met wat je hebt geleerd.

Hoewel de focus van de behandeling in het hier en nu ligt, gaan we aan het begin van de behandeling wel in op de achtergronden van je eetstoornis. Als blijkt dat deze aanpak goed aanslaat, richten we ons op de eventuele oorzaken.

Behandelvormen

Poliklinisch

  • Individuele gesprekken

Het aantal gesprekken en de frequentie ervan worden na de intakeprocedure vastgesteld. Je bezoekt Novarum voor gesprekken met een (klinisch) psycholoog of een gedragstherapeutisch medewerker. De gesprekken duren doorgaans drie kwartier. Het aantal gesprekken en de frequentie ervan worden na de intakeprocedure vastgesteld.

  • BED-groep

Cliënten met een eetbuistoornis met een BMI onder de 40 kunnen deelnemen aan de poliklinische BED-groep (binge  eating disorder groep). Deze cognitieve gedragstherapie is een wekelijkse groepsbehandeling van 18 weken op de woensdag ochtend.  De behandeling is gericht op inzicht krijgen in de in standhoudende factoren van de eetstoornis en deze aan te pakken. Waarbij de focus ligt op het verkrijgen en behouden van een gezond en regelmatig eetpatroon, anders leren omgaan met emoties, verminderen van regels in het eetpatroon en verbeteren van de negatieve lichaamsbeleving.

  • Obesitasprogramma

Binnen het obesitasprogramma zijn er verschillende behandelvormen mogelijk; van individueel tot groepsbehandeling, van kort- tot langdurend, van 1 keer tot 2 keer in de week of van 1 dag per week. De vorm, duur en intensiteit van de behandeling wordt na het eerste gesprek altijd in overleg vastgesteld. Welke behandeling voor iemand het beste is, hangt af van de ernst en de aard van de eetstoornis.

Het doel van onze behandeling is:

    • Het opbouwen van een normaal en regelmatig eetpatroon
    • Helder krijgen waardoor en wanneer je overeet
    • Op tijd leren ingrijpen wanneer er een risico is op overeten
    • Haalbaar en blijvend gewichtsverlies (+/- 10 %)
    • Het uitbreiden van het beweegpatroon
    • Het verbeteren van je lichaamsbeeld
    • Omgaan met emoties en lastige situaties

Uit effectonderzoek blijkt dat cliënten na de behandeling meer ritme hebben in hun eetpatroon,  meer grip op het overeten hebben, zij piekeren minder over eten en gewicht, men zit prettiger in zijn/haar vel, het aankomen in gewicht stopt en er is sprake van een bepaalde mate van gewichtsverlies.

  • Eetmanagementgroep ernstige obesitas
    De eetmanagementgroep voor mensen met ernstige obesitas is een groepsbehandeling voor volwassenen met een BMI van 40 of hoger. Deelnemers aan de ernstige obesitasgroep komen 20 keer bij elkaar. De groep start vier keer per jaar. Deze groep wordt, bij voldoende deelnemers, ook ’s avonds aangeboden.
  • Begeleiding bij een maagverkleining
    Als je in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie zoals een maagband of een maagbypass, ook wel bariatrische ingreep genoemd, bij een algemeen ziekenhuis, is het aan te raden om je goed voor te bereiden op het leven na de operatie. Voorafgaand aan de operatie krijg je voorlichting over de noodzaak van verandering in je voedingspatroon, het vasthouden van gedragsverandering en gewichtsverlies en het uitbreiden van je beweegpatroon. Je werkt aan lichaamsacceptatie en wordt voorbereid op de operatie. Na de operatie is er de mogelijkheid om onder begeleiding van Novarum te werken aan het verkrijgen van een gezond eet- en beweegpatroon.

  • Kinderen met ernstig overgewicht
    Voor kinderen met ernstig overgewicht (obesitas) hebben Novarum en Arkin Jeugd & Gezin hun kennis en kunde gebundeld en hebben een specialistisch behandelprogramma ontwikkeld. Het is een individueel behandelaanbod waarbij het kind en ouders/verzorgers samen worden behandeld. Voor ouders/verzorgers wordt er aanvullend op de behandeling een oudercursus aangeboden. Lees verder over dit behandelprogramma.

Deeltiid en Klinisch

Het voltijd- en het deeltijdprogramma bestaan uit verschillende therapiegroepen en enkele individuele therapieonderdelen.

  • Deeltijd (2 dagen per week)
    Het deeltijdprogramma is bedoeld voor mensen bij wie poliklinische behandeling onvoldoende effectief gebleken is, terwijl klinische behandeling (nog) niet nodig is. Deze cognitief gedragstherapeutische behandeling is intensief en groepsgericht. Als je het deeltijdprogramma volgt ben je 2 dagen per week (maandag en donderdag of dinsdag en vrijdag) aanwezig en slaap je thuis. Het deeltijdprogramma duurt ongeveer zes maanden.

  • Voltijd kliniek (5 dagen per week)

De klinische opname van Novarum duurt 20 weken. Gedurende deze weken wordt door middel van diverse groepstherapieën en individuele gesprekken gewerkt aan het normaliseren van het eetpatroon, gewichtsherstel, het stoppen met compensatoir gedrag, het verbeteren van het lichaamsbeeld en zelfbeeld. Uiteraard zijn de eetmomenten ook belangrijke therapie-onderdelen. Je slaapt vijf nachten per week in de kliniek, je begint op zondagavond en op vrijdagmiddag ga je weer naar huis, om de weekenden thuis te oefenen. De kliniek is erop gericht dat je na 20 weken weer zo ver bent dat het mogelijk is om poliklinisch verder te gaan met behandeling.

  • Boosterbehandeling

Binnen de boosterbehandeling van Novarum wordt zorg op maat geleverd. Met elke cliënt worden vooraf de doelen van de behandeling gemaakt; een behandelplan wordt opgesteld. Iemand uit de omgeving kan hierbij betrokken worden. Het invoeren van een dagelijkse structuur met een zo normaal mogelijk eet- en beweegpatroon staat centraal en er worden plannen gemaakt om schadelijke gedragingen, zoals braken en laxeren, te gaan stoppen. De boosterbehandeling duurt 8 weken, klinisch of dagklinisch.

Aanmelding en intake
Om je aan te melden kun je het formulier op de website invullen. Om bij Novarum in behandeling te komen heb je een verwijsbrief van je huisarts nodig. Vervolgens komen er 1 tot 2 intakegesprekken. Op basis van het eerste gesprek en de vooraf toegezonden informatie kunnen we inschatten of een van onze behandelprogramma’s geschikt is voor jou, of dat je beter ergens anders in behandeling kunt gaan. Soms volgt er direct een adviesgesprek, in andere gevallen volgt een tweede intakegesprek, een gesprek met een psychiater en een lichamelijk onderzoek door onze huisarts. Op deze manier verzamelen we informatie op basis waarvan we een gefundeerde keuze kunnen maken voor een van de behandelprogramma’s. De intakeprocedure wordt afgesloten met een adviesgesprek. Daarin bespreken we de conclusies van het intaketeam met jou.

Meer informatie
Kijk op www.novarum.nl of bel naar het telefonisch spreekuur. Je kunt ons maandag tussen 14.45-16.45 uur en dinsdag t/m vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur bereiken op het nummer 020 590 47 10. Je kunt ook een gratis e-consult krijgen met één van de behandelaren. Dit kun je aanvragen op onze website.

Novarum
Jacob Obrechtstraat 92
1071 KR Amsterdam
Tel.: 020 – 590 47 10
E-mail: informatie@novarum.nl

Hier vind je ervaringsverhalen van meiden die in de KLINIEK of de DEELTIJD hebben gezeten van Novarum.

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

2 reacties op “Novarum Centrum voor eetstoornissen”

  1. Kleine correctie, de voltijd is niet gesplitst in een klinische en dag-klinische fase. Je bent ‘gewoon’ opgenomen en slaapt dus door de weeks in de kliniek. Na een tijdje (vanaf bmi 18, als je ontslagdatum in zicht komt, als je er aan toe bent) ga je wel afbouwen. Dit begint met een avond+ontbijt en wordt uitgebouwd tot maximaal alle nachten en 2 dagen thuis en ik meen dat je nog een keer ‘s avonds mee-eet en alle dagen thuis ontbijt. Maar dit is allemaal in overleg.

    De startgroep komt trouwens elke week bij elkaar en is niet verplicht. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid van de booster; een korte opname van 6 weken.

  2. hee ik ga daar wss heen. wist niet dat die nieuw was. @*K vertel het eens hoe het daar gaat? Vind het nog al spannend allemaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *