Het glas voelt koud aan op mijn huid. Toch kan ik niet dicht genoeg bij de spiegel zijn. Zag ik daar nou een rimpel? Ik draai mijn gezicht nog eens en knijp mijn ogen een beetje samen. Duidelijk zie ik een fronslijn zitten. Zat die er altijd al…?
Onze huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft vooral een beschermende functie. Op onze ogen is deze het dunst en op onze voetzolen en handpalmen het dikst. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans is dat we rimpels ontwikkelen. De huid verliest gedurende de jaren steeds iets meer stevigheid, waardoor de huid er slapper uit gaat zien en er rimpels kunnen ontstaan.
Al een tijdje houd ik me bezig met (Koreaanse) gezichtsverzorging. In Korea gaan ze niet uit van anti-aging maar van well-aging. Beter gezegd: mooi en ‘verstandig’ ouder worden. We ontkomen er niet aan, we worden allemaal ouder. In een wereld waar het steeds normaler is om botox en fillers te gebruiken, vind ik het idee van het omarmen van ouder worden een mooie gedachte. Bij anti-aging heb ik een beeld dat je rebelleert tegen het ouder worden en je dit vooral wilt voorkomen. Bij well-aging omarm en accepteer je de gedachte van het ouder worden maar zorg je er wel voor dat je huid in goede conditie blijft. In deze blog deel ik mijn tips om op mijn manier zo goed mogelijk voor mijn huid te zorgen.
Opbouw van de huid
Kort gezegd bestaat onze huid uit drie huidlagen: de epidermis (de opperhuid), de dermis (de lederhuid) en de hypodermis (de onderhuid). De epidermis is het deel dat wij zien en aan kunnen raken. Deze laag is zo dun als een velletje papier maar bevat veel cel-lagen; zowel levende als dode huidcellen vind je hier. Dit is ook de laag waar bijvoorbeeld gezichtsverzorgingsproducten effect hebben.
De dermis is een wat dikkere laag. In deze laag worden nieuwe cellen gevoed en wordt het vuil verwijderd. Ook bevat deze laag talg- en zweetklieren, bloedvaten, zenuw-eindes en haarzakjes. Hier vind je ook collageen, hyaluronzuur en elastine. Eiwitten die zorgen voor de stevigheid, hydratatie en elasticiteit van de huid. Vezels en eiwitten waarvan de productie naarmate je ouder wordt, afnemen. Hierdoor oogt je huid wat doffer en minder stevig na je 30e levensjaar.
Hierna komt de hypodermis, die voor warmte-isolatie zorgt. Dit is de binnenste laag en bevat dan ook voornamelijk vetweefsel.
Wat zorgt voor rimpels?
Als cellen beschadigen kunnen er vrije radicalen ontstaan. Bepaalde invloeden zoals het gebruik van alcohol, tabak of overmatige blootstelling aan de zon kunnen de buitenste laag van een molecuul zwakker maken. Hierdoor wordt de molecuul instabiel en kan ervoor zorgen dat informatie verkeerd wordt doorgegeven (waardoor je bijvoorbeeld eerder ziek wordt). Ook zullen ze bestaand collageen (wat voor stevigheid in de huid zorgt) af gaan breken. Hierdoor krijg je eerder diepere rimpels en plooien. Ik heb eerder al een stukje geschreven over hoe vrije radicalen werken, dat kun je hier lezen.
Wat kun je zelf doen?
Ik denk dat het beperkt is wat je zelf kan doen om rimpels te voorkomen, een deel is natuurlijk ook genetisch bepaald. Hierdoor vind ik het eigenlijk belangrijker om me vooral te focussen op dit idee en dit te accepteren dan ertegen te vechten. Toch zijn er wel wat dingen die je zelf kan doen om vroegtijdige veroudering iets te voorkomen. Hiermee bedoel ik vooral om je huid af en toe te ontzien en te beschermen zodat je de cellen niet beschadigt.
♥ Niet roken en alcohol beperken
Ik rook niet en probeer het gebruik van alcohol te beperken. Hiermee bedoel ik niet dat ik op een feestje alleen maar denk aan mijn huid – want ik vind wijn heel lekker – maar ik hoef niet elke avond (of week) alcohol te drinken. Alcohol en roken kunnen, net als zonnestraling, de cellen beschadigen waardoor vrije radicalen kunnen ontstaan. Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen waardoor het lastiger wordt om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren naar de bovenste lagen van de huid. Door bijvoorbeeld te roken pleeg je een flinke aanslag op bijvoorbeeld de anti-oxidanten die je huid juist beschermen tegen schade. Daarnaast kan de beweging van het roken ook rimpels veroorzaken rondom de mond, omdat je de spieren op een andere manier gebruikt.
♥ Beschermen tegen UVA en UVB straling
Één van de belangrijkste oorzaken voor rimpels is overmatige blootstelling aan de zon. We onderscheiden UVA- en UVB-straling. UVA-straling wordt het hele jaar door afgegeven, ook in de winter en op bewolkte dagen. De A staat voor aging, deze straling heeft dan ook het meeste invloed op de huidveroudering. UVA zorgt er namelijk voor dat collageen en elastine sneller en eerder worden afgebroken. Wolken en ramen houden een klein deel van deze straling tegen, maar zeker niet alles. Naast dat de straling dieper in de huid doortrekt en dus voor vroegtijdige huidveroudering kan zorgen, is dit ook de straling die een belangrijke rol speelt in de vorming van huidkanker.
De B in UVB staat voor burning, omdat deze straling zorgt voor de huidverbranding. Ook UVB speelt een rol in de vorming van huidkanker, maar wel een kleinere. De UV straling die ons bereikt bestaat ongeveer voor 95% uit UVA en voor 5% uit UVB straling.
Mijn nummer 1 tip is het gebruik van zonnebrand. Ik gebruik elke dag een spf 50 UVA en UVB op mijn gezicht. Dit gebruik ik na mijn moisturizer. In het middaguur werk ik deze bij met een spf spray of als ik mijn handen kan wassen met een spf crème. Ik vind het belangrijk om mijn gezicht te beschermen tegen UVA straling, zelfs in de winter. In de zomer blijf ik wat meer in de schaduw en probeer ik de felle zon te vermijden. Ook omdat ik een huid heb die best snel verbrandt. Tegenwoordig vind je in veel foundations ook een spf. Ik merk zelf dat ik het fijn vind om wel een echte zonnebrand te gebruiken. Omdat ik niet veel foundation gebruik, vertrouw ik de factor ook minder. Een zonnebril is trouwens ook een goeie tip. Je hoeft je ogen dan iets minder samen te knijpen waardoor de vorming van rimpels minder wordt versneld.
♥ Anti-oxidanten, vitamines, rijst en ginseng gebruiken/eten
Al eerder benoemde ik collageen, elastine en hyaluronzuur. Drie stoffen die je tegenwoordig veel in serums en crèmes tegenkomt. Collageen is een eiwit dat voor de stevigheid en binding in het lichaam en de huid zorgt. Vanaf eind 20 verlies je ongeveer 1% collageenproductie per jaar. Het is te betwijfelen of je collageen kunt ‘bijsmeren’, maar vitamine C staat erom bekend de collageen aanmaak te stimuleren. Er zijn tegenwoordig veel serums en crèmes met vitamine C extract te koop. Dermatologen raden tegenwoordig zelfs aan om extra vitamine C te nuttigen (dit vind je veel in fruit) en extra vetten te eten (zoals noten, boter en avocado). Deze vetten heeft ons lichaam, net als de huid, nodig om goed te kunnen functioneren en zorgen voor een soepele huid.
Naast het toedienen van vitamine C, is het ook raadzaam om veel anti-oxidanten te eten. Dit vind je in veel groenten, zoals broccoli. Anti-oxidanten helpen de beschadigde cellen (bijvoorbeeld door alcohol) te herstellen, waardoor je minder snel last krijgt van vrije radicalen. Daardoor kun je ook bepaalde ziektes voorkomen.
Rijst en ginseng worden in Korea veel ingezet als anti/well-aging ingrediënten. Beiden zouden ze de collageenproductie stimuleren. Rijst bevat veel peptiden. Dit zijn stofjes die bepaalde functies en processen kunnen sturen, zoals de celvernieuwing, bloedcirculatie en de productie van pigment. Ook helpen de peptiden in rijst erbij om de huid soepel te houden door de aanmaak van elastine. Ik gebruik zelf wekelijks een masker van ginseng en rijst en elke dag gebruik ik een toner van rijst die ik zelf maak.
♥ Facial acids gebruiken
Sinds kort gebruik ik ook facial acids. Dit klinkt wellicht gevaarlijk, maar dit zijn stoffen die je lichaam vaak zelf al aanmaakt. Deze zuren worden gezien als de wondermiddelen tegen pigmentvlekken, rimpels, littekens een ongelijkmatige huid. De acid die het meest worden gebruikt als preventie tegen rimpels is retinol (retinoid, vitamine A). Retinol is, zover ik weet, de enige acid die actief de aanmaak van collageen en elastine stimuleert, waardoor de diepe rimpels iets minder zichtbaar worden en de aanmaak van fijne lijntjes een beetje wordt uitgesteld. Pas wel op met het gebruik van retinol. Je huid heeft een bepaalde tijd nodig om hieraan te wennen. Begin met het laagste percentage (bijvoorbeeld The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane) één keer per week. Gaat dit goed, dan kan je het opbouwen. In tegenstelling tot serums kun je retinol het beste aanbrengen op een droge huid (voor het slapen gaan, na het reinigen) voor het gewenste effect. Hierna kan je een normale moisturizer gebruiken zoals je deze normaal ook zou gebruiken. Vergeet niet een zonnebrand te gebruiken de volgende ochtend.
♥ Haal het beste uit je producten
Probeer onderzoek te doen naar hoe je de producten het best kunt gebruiken. Het zou zonde zijn om te investeren in dure producten en ze te verspillen door ze verkeerd te gebruiken. Over het algemeen wordt de regel ‘van dunst naar dikst’ gebruikt. Hiermee wordt bedoelt dat je de lichtste producten onder de dikkere producten zoals een crème gebruikt. Stel je zou een double cleanse (zeker bij het gebruik van spf en/of foundation is dit een aanrader) doen, is de volgorde: cleanser op oliebasis, cleanser op waterbasis, toner, essence lotion, serum, oogcrème en moisturizer. De moisturizer wordt echt op het laatst gebruikt zodat de lichtere producten ‘ingesloten’ worden en ze goed worden opgenomen.
♥ Vergeet je nek niet
Een stap die vaak vergeten wordt is het insmeren van de nek. De nek bestaat uit veel spieren en dunne huid. Dit is dan ook een plek waar je al snel iemands leeftijd kunt zien. Ik smeer mijn nek en borst tegenwoordig dagelijks in met een serum en een crème en overdag ook een zonnebrand. Zo bescherm en hydrateer ik ook deze delen die ik makkelijk zou vergeten.
♥ Wees voorzichtig
Producten als gezichtsdoekjes en harde scrubs vermijd ik zelf het liefst. Ik gebruik twee tot drie keer per week een lactic acid, een chemische exfoliant. Hierdoor hoef je niet te scrubben en beschadig je je huid niet zo snel. Gezichtsdoekjes hebben veel ingrediënten die niet veel goeds voor je huid doen en daarbij ben je waarschijnlijk hard aan het poetsen om je make-up eraf te halen. Hoe harder over je huid wrijft, hoe eerder je weefsel beschadigt en je rimpels krijgt. Probeer dus echt voorzichtig met je huid te zijn. Investeer in een goede double cleanse (een cleanser op olie basis en een op waterbasis) en laat de doekjes achterwege.
♥ Masseer die spieren!
Of dit echt werkt weet ik niet zo goed, maar dit is een stap die ik zelf heel prettig vind. Ik heb sinds kort een gezichtsroller in mijn koelkast liggen. Als ik een serum of olie heb aangebracht, rol ik deze in mijn huid met een roller (probeer hierbij omhoog te rollen, van binnen naar buiten). Hierbij zorg ik dat ik de spieren die gespannen zijn (vooral bij mijn kaken en nek) goed meeneem. Zo spreek ik de spieren aan die ik minder gebruik of die wat spanning hebben. Er wordt gezegd dat ze zo iets sterker worden, waardoor de huid minder slap zal ogen. Nogmaals, of het waar is weet ik niet, ik vind het vooral heel ontspannend.
Zoals ik eerder al zei, vind ik het vooral belangrijk om mijn huid goed te verzorgen. Ik merk dat de bovenstaande tips mijn huid echt ten goede komen. Ik ben ondertussen 26 en ik begin de eerste lijntjes te zien. Ergens laat dit voor mij ook zien dat ik leef; ik heb lachrimpels en ook rondom mijn ogen zie ik wat rimpeltjes. Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever wat lachrimpels heb, dan nooit meer lachen en een strak gezicht. Het hoort er voor mij een beetje bij. Dit betekent niet dat ik niet gepassioneerd ben over gezichtsverzorging. Ik vind het fijn om voor mijn huid te zorgen en ik kan hier ook echt van genieten. Wel of geen rimpels, je bent goed zoals je bent.
Maak jij je druk om rimpels?
Geef een reactie