Onder de microscoop gezien lijkt ons eten dikwijls op een vreemd maar prachtig landschap, dat tijdens het koken verandert in de meest bijzondere gerechten. Maar hoe werkt dat precies? Welke chemische processen spelen hierbij een rol? Wat is smaak? En welke rol spelen onze hersenen hierbij? Met gedetailleerde fotografie, maar ook inkijkjes in diverse culinaire culturen legt de driedelige serie ‘Wetenschap om op te Vreten’ de wetenschap achter ons eten bloot.
Aflevering 1 – Je bent wat je eet
Het is het eerste dat we tot ons nemen: moedermelk. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft: vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. De rest van ons leven blijven we in ons voedsel zoeken naar dezelfde elementen, maar dan samengesteld uit een ruim assortiment lekkernijen. In San Francisco zien we waarom zuurdesembrood zo goed voor ons is, in de Filippijnen komen we te weten hoe een rivieronkruid – rijst – zo’n heerlijk hoofdbestanddeel van ons voedsel geworden is, en in Bulgarije blijkt waarom het goed kan zijn om paddenstoelen te laten zonnebaden.
Aflevering 2 – Een kwestie van smaak
De tweede aflevering verkent de geuren en smaken waar we van genieten in ons voedsel. Van sappige aardbeien die ons voor de gek houden, zodat we denken dat ze zoeter zijn dan ze echt zijn, tot het lekkerste Franse zeezout gecombineerd met tongstrelende karamel. Ook zien we hoe in het Peruaanse Andesgebergte een bittere aardappel, een neefje van onze vertrouwde pieper, getemd is om de inwoners te helpen op extreme hoogte te overleven. Met behulp van de modernste beeldtechnieken worden we meegenomen naar de kern van ons voedsel, op moleculair niveau. Daarmee wordt het idee van smaak volledig op zijn kop gezet: smaak is niet alleen maar ‘verrukkelijk’, maar ook een kwestie van leven of dood.
Aflevering 3 – Voedsel voor het brein
Ons brein is ons gulzigste orgaan. Het beïnvloedt wat we eten door het opwekken van verlangen naar voedsel als vetten, het energierijkste voedsel dat er is. Soms worden onze verlangens bijna een verslaving, zoals met koffie. We nemen een kijkje in een bijzonder laboratorium waar wetenschappers het effect van cafeïne op bijen bestuderen en hoe dat kan verklaren dat cafeïne houdende dranken ons zo in hun greep hebben. En zo is er meer voedsel dat een grote invloed kan hebben op onze hersenen. Chilipepers bijvoorbeeld. Met behulp van de modernste beeldtechnieken en ongelooflijk gedetailleerde fotografie laat deze aflevering ons op een geheel nieuwe manier kijken naar onze relatie met voedsel en het effect dat het op onze hersenen heeft.
Wetenschap om op te vreten: elke vrijdag van 8 t/m 22 september 2017, 19.20 uur, NPO 2
Geef een reactie