Een tijdje geleden was ik in het mooie Veere, een klein dorpje in Zeeland. In dit dorpje wonen slechts 600 mensen…en er bevindt zich niet eens 1 supermarkt… Wat er wél gevestigd was, was een snoepwinkel uit grootmoeders tijd met 101 soorten oud-Hollands snoep! En daar moest ik natuurlijk even naar binnen! Weet jij wat écht ouderwets snoep is?
Ik zal eens een lijstje voor jullie opstellen met wat lekkernijen die ik daar zag liggen!
Zoethout: ach, dat kent iedereen wel. Van die stokjes waar je op kan kauwen en sabbelen. Toen ik mijn “ik moet en zal afvallen periode” zat hoopte ik keer op keer weer dat ik die dingen lekker zou vinden. Het leek me namelijk de ideale uitkomst om toch te snoepen en dagen met zo’n ding te kunnen doen. No way… ik bleef het vies vinden. Vind jij zoethout lekker?
Duimdrop: een brede plak drop, verdeeld in een vijftien reepjes, verpakt in dun scheurplastic. De verpakking is erg grappig, al was het alleen al vanwege de racistische neger met dikke rode lippen, die samen met een oude oma vrouw op de voorkant staan. De duimdrop kan met verpakking en al opgerold worden. Het is net klei. De drop plakt enorm aan… ALLES. Maar dat is ook de bedoeling, want de drop is van origine bedoelt om om je duim te wikkelen en er zo op te sabbelen a.k.a. dropduimen!
Ulevellen: Dit zijn een soort gekleurde suikerbolletjes. Vroeger waren de ulevellen verpakt in papiertjes waarop aan de binnenkant een volkswijsheid of gedichtje gedrukt stond. Nu worden ze zonder papiertjes verkocht.
Een bekend versje over Ulevellen is het volgende:
Jarig Jetje zou trakteren,
alle meisjes van de klas.
En Jetje had wat uitgekozen
waar ze zelf zo dol op was.
Ulevellen bracht ze mee,
ieder kreeg er minstens twee.
Maar jawel, een stroom vriendinnen
kwam ons Jetje tegemoet;
Met de allerbeste wensen,
werd de jarige begroet.
En ze vroegen, nog al glad,
wat of Jet in ”t zakje had.
Ulevellen, even proeven.
Eentje kwam er niet op aan!
Nog een………. Jetjes ulevellen
gingen zoetjes naar de maan.
En de klas, een gek geval
Kreeg warempel niemandal.
Heksenhyl: dit at ik vroeger altijd erg veel. En kan je nog steeds overal kopen. Het zijn lange ronde staafjes drop met erin salmiak en eromheen is het gesuikerd of gezout. Nu worden ze meestal heksendrop genoemd.
Bakkes vol: Dit klinkt ook raar hè! Nou het zijn gewoon droptoffee’s. Kijk maar naar onderstaande foto van oud-hollandssnoep.nl.
Griotten: liggen nu ook nog overal in de winkels. Van die bruine vierkantjes met salmiaksmaak. I love them! Een griot betekent trouwens in West-Afrika een dichter, lofzanger en muzikant.
Jodenvet: Oké, dit klinkt echt heel vies…. wat is het? Jodenvet wordt ook wel borsthoning genoemd. De naam borsthoning werd gebruikt in het noorden van Nederland; in het zuiden is het snoepgoed ook bekend onder de naam sikkevet of massé.
Borsthoning is een bijproduct van de productie van aardappelmeel. Bij de productie van aardappelmeel zette zich op de machine een zoete, witte massa af. Die massa verwijderde men na een paar dagen, als het hard was geworden. Het bleek dat veel mensen de harde witte brokken lekker vonden en zo vond het bijproduct zijn weg naar de snoepwinkels.
(wikipedia.nl)
Stroopsoldaatjes: Eigenlijk is het niets anders dan lekker zoete superplakkerige stroop opgerold in een papiertje. Hoe maak je ze zelf? Simpel: Pijltjes rollen van vetvrij papier, suiker smelten in een pannetje en klein klontje boter erbij doen. Wanneer je een mooi egaal bruine vloeibare massa hebt in de pijltjes gieten en wachten tot ze hard zijn. (ook te koop bij de Tuinen)
Trekdrop: Nog steeds te koop, maar al erg oud! Lekkere langewerpige dropstaven die je flink uit kan rekken: trekken 🙂
Zeeuwse roomboterbabbelaars: Deze kregen wij als kadootje mee naar huis in een mooi bijpassend blikje. Het zijn kleine naar boter smakende harde kussentjesvorm snoepjes. Ze plakken nogal aan je kiezen.
Chocoknotsen: Deze heb ik ook gekocht en zagen er echt heerlijk uit! Het zijn mierzoete lolly’s bedekt met een laagje chocolade en daaronder een dikke keiharde laag vanille. YUM
Ander écht oud Hollands snoep is:
- Laurierdrop
- Belga kauwgom
- Bazooka kauwgom
- Boterruitjes en boterballen.
- Toverballen
- Schuimblokken.
- Spekken
- Nougat
- Snoeppapier.
- Vliegende schotels van snoeppapier met salmaniak erin.
- Kaneelstok
- Haverstrootjes
- Wijnballen
- Roomboterwafels
- Polkabrokken
- Boterbonen
- Droptollen
- Cola rola zilver
- Jujubes
- Eclairs
- Hete Bliksem
- Kaneelkussentjes
- Mint nopjes
- Tumtum
- Zwart witjes
Wat lijkt jou het meest lekkere ouderwetse snoep?
en welk snoep vind jij er nog bijhoren?
aantal foto’s snoep: hetzoethoudertje.nl & desoeteinval.nl & vander-wal.nl
Geef een reactie