Hallo, wij zijn Anne & Janneke, sinds 2008 elkaars beste vriendinnen. In 2013 begon Janneke een eetstoornis te ontwikkelen, anorexia. Dit heeft zowel ons leven als onze vriendschap beïnvloed. Janneke is nog in het midden van haar herstel proces, maar het gaat inmiddels gelukkig een stuk beter met haar. Omdat onze gesprekken vaak over onderwerpen gaan die betrekking hebben op het onderwerp eetstoornis, die wellicht ook relevant zijn voor anderen, besloten wij dit met jullie te delen. In de volgende Blogs zullen wij elkaar vragen stellen over verschillende onderwerpen. Zo wordt dit onderwerp van twee verschillende kanten belicht. We hopen dat jullie het interessant vinden om te lezen.
In dit deel hebben wij algemene vragen opgesteld over het onderwerp drukte. Deze zullen wij beiden beantwoorden.
Heb je veel te maken met drukte?
Anne: Ja, behoorlijk. Ik zit in mijn eindexamenjaar en dat is best heel druk dus ik moet veel werken voor school. Daarnaast doe ik ook steeds meer dingen buiten school, zoals muziek- en theaterlessen en een aantal losse projecten. Ik vind het heel fijn dat ik die dingen buiten school kan doen maar het zorgt er wel voor dat er weinig vrije tijd over blijft. Ik heb het dus behoorlijk druk.
Janneke: Ik heb het de laatste tijd best wel druk. Ik ben begonnen aan de studie psychologie dit jaar en ondanks dat ik het echt super leuk vind, is het soms wel erg veel lezen. Naast mijn studie ben ik erg vaak weg naar afspraken of activiteiten, zoals sporten, stijldansen of werken. Er zijn ook een aantal mensen die door een zware tijd gaan en die ik graag help en waar ik veel contact mee houd.
Hoe ervaar je drukte?
Anne: Tegenwoordig ervaar ik drukte heel anders dan een aantal jaar geleden. Zeker drukte voor school leverde mij vroeger enorm veel stress op waardoor ik eigenlijk niet echt kon genieten van de dingen die ik deed ter ontspanning. Nu is dat gelukkig anders. Ik vind het emotioneel gezien niet meer zo vervelend en stressvol om het druk te hebben, maar wat ik wel merk is dat ik lichamelijk erg moe ben na een drukke periode. Daarnaast merk ik dat ik heel erg van moment tot moment leef als ik het druk heb. Als ik ergens mee bezig ben, ben ik me nauwelijks bewust van wat ik erna moet gaan doen. Pas als de eerste activiteit is afgerond stap ik over naar de volgende: ‘Okee, en nu?’ Afgelopen maand was voor mij erg druk, met onder andere een toetsweek maar nu heb ik gelukkig vakantie 🙂 Nu kan ik eindelijk tijd vinden voor het schrijven van deze nieuwe blogǃ
Janneke: Ik merk dat ik iets snel als druk ervaar, terwijl dit soms niet eens zo is. Zodra een afspraak in mijn agenda staat voelt het snel aan als ‘moeten,’ hoe leuk ik de afspraak ook vind… Hier werk ik aan in mijn therapie want ik vind dit een erg vervelend gevoel! Drukte hoeft namelijk helemaal niet erg te zijn. Je kan het zelfs erg leuk vinden, doordat je allemaal leuke dingen gaat doen. Bij mij wisselt het op dit moment nog hoe ik het ervaar. Het ene moment sla ik mijn agenda open en denk ik: “Jeetje, elke dag een aantal afspraken… pfff hoe ga ik dit allemaal redden?” en het andere moment denk ik: “Leuk! Ik ga een leuke actieve week tegemoet met veel leuke afspraken ☺!”
Hoe druk is het in jouw hoofd?
Anne: In mijn hoofd is het gelukkig niet zo druk. Ik ervaar zelf eigenlijk bijna nooit tweestrijd, anders dan twijfel over de juiste beslissing voor iets. Ondanks dat het niet druk is, is er tijdens een drukke periode wel constant, deels onbewust, het gevoel dat er nog veel moet gebeuren, zodat er toch een soort druk op mijn schouders komt te liggen.
Janneke: De drukte in mijn hoofd hangt heel erg af van hoe goed het met me gaat. Wanneer het goed gaat (zoals nu ☺) ervaar ik altijd wel iets aan tweestrijd in mijn hoofd (“Waar heb ik zin in nu ik een beetje trek heb? Chocola! Mmm, daar zitten wel veel kcal in, misschien toch iets anders nemen? Nee, je moet echt eten waar je zin in hebt! Oke, dat is waar, niet luisteren naar de eetstoornis…) maar deze kan ik nu heel goed en snel de baas zijn. Als het slecht gaat (zoals vorige week) dan kan ik enorm veel drukte hebben in mijn hoofd. Constant is er een stem die me vertelt wat ik niet mag drinken, wat ik niet mag eten, waarom ik weer moet stoppen met eten en die me vertelt dat ik moet afvallen. Mijn eigen stem probeert daar dan tegen in te gaan en dit gaat soms goed en soms minder… Een tweestrijd is er bijna altijd sinds mijn eetstoornis begon, maar op sommige momenten is dat voor 80% weg en kan ik die tweestrijd snel stoppen!
Hoe ga je om met drukte?
Anne: Als ik het druk heb maak ik vaak lijstjes met wat ik allemaal nog moet doen zodat ik een duidelijk overzicht heb en het overzicht in mijn hoofd niet kwijtraak. Ik heb snel de neiging om tegen mezelf te zeggen dat ik nog even vol moet houden en dan in mag storten, bij wijze van spreken. Ik vind het dan lastig om voor mezelf een grens te trekken voor wanneer ik echt rust moet nemen en moet stoppen met werken, omdat ik soms nog niet alles af heb wat er te doen staat. Inmiddels ben ik me hiervan wel bewust en ik probeer te luisteren naar wat mijn lichaam aangeeft nodig te hebben. Dat is best lastig als mijn hoofd wat anders zegt, maar ik denk dat als ik het blijf proberen het me steeds beter zal lukken.
Janneke: Ik maak net zoals Anne vaak lijstjes, zodat ik niet meer steeds hoef te herhalen wat ik allemaal moet doen, uit angst dit te vergeten. Zo kan ik dit loslaten. Doordat ik nu al een jaar slecht slaap zeggen de mensen om mij heen dat ik goed rust moet nemen tussen de afspraken door. Ik vind dit heel lastig, want het voelt voor mij heel nutteloos om dat te doen… Sinds mijn eetstoornis geeft mijn lichaam nooit meer aan wanneer het moe is. Zelfs als ik weken achter elkaar 2 uur slaap voel ik mij nog niet moe. Ik hoop heel erg dat mijn lichaam dit wel weer gaat aangeven! Zelf vind ik dat ik alle drukte wel aan moet kunnen en dat ik geen ‘nee’ mag zeggen tegen afspraken, maar rationeel weet ik ergens wel dat dit niet klopt natuurlijk… Ik zie dat dit een harde stem is naar mezelf en hier wil ik dus eigenlijk ook niet naar luisteren. Hierdoor probeer ik nu op de mensen om mij heen te vertrouwen. Als zij zeggen dat ik het te druk heb en echt even rust moet nemen probeer ik daar naar te luisteren ☺
Herken jij je in onze verhalen?
Geef een reactie