Omgaan met onzekere tijden

Het liefst zou ik alle onzekerheid uit mijn leven verbannen. De onzekerheid over mezelf als eerste, maar daarna ook snel de onzekerheid in alles wat buiten mij om gebeurt. We krijgen allemaal op onze eigen manier te maken met onzekere tijden. Die periodes kunnen heel veel impact op je hebben, alsof je erdoor geleefd wordt. Deze tijd – waarin we leven met het coronavirus – is behoorlijk onzeker. Niemand weet wat ons de volgende maand te wachten staat en hoe lang we dit nog vol moeten houden. Hoe ga je het beste om met die onzekere tijd, ook als je daarnaast bijvoorbeeld wacht op een behandeling? Als je er hier iedere dag mee moet dealen, hoe vul je jouw leven dan het beste in?

Zoek controle waar dat kan

De grootste fout die ik geregeld maak, is controle zoeken in iets waar ik geen controle over kan hebben. In die grote onzekere factor zoek ik houvast, terwijl dat juist het laatste is waar ik invloed op heb. Je zoekt een stip aan de horizon, iets om aan vast te houden om het vol te kunnen houden. Maar vaak laten we dat afhangen van iets buiten onszelf, wat de onzekerheid en onmacht alleen maar groter kan maken. Er komt in mijn hoofd altijd een grote factor bij die ongrijpbaar is en op wonderbaarlijke wijze – het liefst vandaag nog – aan alles een einde kan maken. Corona is weg, er is een oplossing en alles wordt weer normaal. Daar kan ik me aan vasthouden en daar mag ik natuurlijk best op wachten. Maar als alles daarvan afhangt, wordt het nog een pittige kluif.

Misschien moet jij een wachttijd overbruggen of zit je op het gebied van hulpverlening in een andere vorm van onzekerheid. Vaak zijn we geneigd te denken: tot die tijd moet ik het volhouden. Logisch en heel begrijpelijk. Maar onderweg kan er van alles gebeuren. Je situatie kan verbeteren of verslechteren of de (wacht)tijd kan uiteindelijk toch langer duren. En dan heb je al je houvast gezocht in een factor die eigenlijk niet bestond. Er zijn andere – soms hele kleine – factoren waar je in de tussentijd al houvast in kan vinden. Zorg voor een dagritme en structuur. Een wekelijks of dagelijks gesprek met iemand. Of een playlist die je een goed humeur kan geven en die je elke dag even af moet luisteren. Ga bij jezelf eens na deze dagen waar je wél invloed op hebt en hoe je je daar de komende tijd meer op kunt richten. Het is namelijk ook niet zo dat we tot in de eeuwigheid flexibel moeten zijn en dat controle zoeken een schande is. Gun jezelf ook wat controle, maar wel in de dingen die goed voor je zijn. 

Zoek afleiding

Afleiding verlicht spanning, ook al kan dat soms maar voor een minuut of tien. Die tien minuten heb je wellicht de spanning en de onzekerheid even minder gevoeld. Afleiding zal niet alles in rook op doen gaan en ik denk dat we allemaal wel eens hebben gemerkt dat op sommige dagen niets lijkt te werken. Afleiding kan geen knop omzetten en je zorgen niet wegnemen, maar het kan wél de spanning voor dat moment even verlichten.

Zolang je je focust op dat wat niet leuk is en dat wat je angst aanjaagt, zal de onrust ook blijven groeien. Het gevoel wordt groter, terwijl afleiding ervoor kan zorgen dat je gedachtes even ergens anders naartoe gaan. Je verlegt de focus en dat kan in het reguleren van je spanning juist enorm belangrijk zijn. Zeker als een onzekere periode langer kan duren, kan het heel belangrijk zijn om te investeren in momenten van afleiding. Ik denk dat onzekere tijden ook gekenmerkt worden door de duur ervan. Niemand weet hoe lang het duurt; dat is misschien de grootste en meest uitdagende factor. De factor die ons gek kan maken en alles zo uitzichtloos laat zijn. Juist dan is die focus verleggen op dagelijkse basis heel erg belangrijk, om je hoofd in de tussentijd wat rust te geven. Rust, verlichting en positiviteit, al is dat dus maar voor tien minuten.

Afleiding hoef je ook zeker niet te verwarren met productiviteit, als je het mij vraagt. Tijdens de eerste lockdown dacht ik dat het afleiding zoeken verleerd was, omdat ik geen schuur in elkaar timmerde en mijn kasten nog niet had uitgeruimd. Maar afleiding gaat enkel over wat rust geeft in je hoofd. Voor de één is dat klussen, voor de ander is dat een boek lezen. En ja, ook die serie bingewatchen telt.

Stel een doel

Je kunt een nieuw doel stellen voor deze week, de komende twee weken, of voor deze periode, waar je je op kan focussen. Je doel stellen helpt je om deze tijd anders in te vullen dan ‘wachtend’. Dat maakt dat het vol te houden is, anders zou het doel op zichzelf het wachten zijn deze periode. Dat zou je opnieuw afhankelijk maken van iets buiten je om. En een beetje is dat misschien wel zo, maar dat hoeft natuurlijk niet helemaal. 

Je geeft er zin mee aan je leven, aan je leven op dit moment. Ook als je ergens naartoe werkt, de wachttijd moet overbruggen, of deze tijd een enorme beproeving voor je is, heeft je leven zin. Ook als je merkt dat je nu achteruit gaat, ook dan leef je nog en is dat leven elke dag veel waard. Ook als je wacht, als je de tijd even door moet komen, maakt dat deze dagen niet waardeloos. Een doel stellen geeft zin aan je leven vandaag de dag. Het geeft je iets om voor te gaan en dat mag zo groot of klein zijn als jij wilt.

Zoek verbinding met anderen

Contact blijven houden met anderen kan een uitdaging zijn, zeker in deze tijd. Maar ook in het pre-corona tijdperk is het de realiteit dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend of makkelijk is. Misschien dat je daar nu opnieuw mee geconfronteerd wordt of opnieuw een weg in moet vinden. Hoe je die verbinding zoekt en vindt is voor iedereen anders en daar zijn totaal geen regels voor. Je hoeft niet eens samen te zijn om soms al wat meer verbinding te voelen met een ander. Die verbinding, groot of klein, kan er al voor zorgen dat angstige gevoelens voor dat moment wat meer naar de achtergrond gaan. 

Je zou bijvoorbeeld op kunnen schrijven wie je liefhebt in je leven. Of misschien zijn er mensen in je leven die je eigenlijk al te lang niet gesproken hebt en kun je die persoon spontaan een kaartje sturen? En die playlist die ik eerder noemde; je kunt samen met iemand een gedeelde Spotify-lijst maken, zodat je op afstand toch wel hele fijne, mooie of foute nummers met elkaar kunt delen. Verbinding zit hem soms in kleine dingen en in onzekere tijden kan het extra belangrijk om dat op te blijven zoeken.

Twijfel niet aan jezelf

Een onzekere tijd kan je laten twijfelen aan jezelf en aan je toekomst. Je kan niet ver vooruitkijken, weet niet wat er voor je ligt en misschien denk je dan meteen dat je het allemaal verkeerd aanpakt. Dat het nooit goedkomt en dit onplezierige, onzekere gevoel, nooit meer weg zal gaan. Maar ik denk dat het bij het leven hoort dat je het in sommige periodes even niet weet. Dat je je overgeleverd voelt aan de factoren om je heen en daardoor denkt alle grip kwijt te zijn. Maar dat is niet zo. Onzekerheid hoort erbij, ook als dat veel langer duurt dan je zou willen, of dan je denkt aan te kunnen. Dat je soms wandelt door de mist en de weg niet altijd kan zien, betekent niet dat je niet meer op het goede spoor bent.


 Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Daphne

Geschreven door Daphne

Reacties

3 reacties op “Omgaan met onzekere tijden”

  1. Mooi geschreven en wel herkenbaar

  2. Wat een inspirerend bericht!

  3. Interessant!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *