Eerder schreef ik over de redelijk onbekende eetstoornis/voedingsstoornis pica. Een andere eetstoornis waar niet vaak over gepraat wordt, is ARFID. Het is een eetstoornis die niet vaak voorkomt. Dat betekent niet dat wij er geen aandacht aan willen geven. Daarom kun je vandaag meer lezen over ARFID.
Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien is het helemaal nieuw voor je. De voeddingsstoornis ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) werd hiervoor ook wel selectieve eetstoornis genoemd. Het betreft een eetstoornis waarbij de persoon in kwestie een zeer beperkt en/of eenzijdig voedingspatroon heeft.
Note: ik heb zelf geen ARFID gehad. Ik kan me dus ook niet voorstellen hoe het is om hiermee te leven. Maar omdat er – naar mijn idee – te weinig over wordt gepraat, vind ik het belangrijk om hierover te schrijven. Om zo meer begrip en openheid te creëren.
De kenmerken van ARFID zijn als volgt:
- Weigering om voedsel met een bepaalde smaak, kleur of textuur te eten (een kenmerk dat ik zelf wel herken, ik heb hier een tijd geleden de blog ‘De smaak is goed maar de structuur niet‘ over geschreven);
- Geen tot weinig eetlust;
- Bij een kind: trage groei en ontwikkeling;
- Afvallen door een gebrek aan voedingsstoffen;
- Aankomen door het voornamelijk eten van ongezond voedsel;
- De vitamine- en mineralenhuishouding is niet in orde;
- Psychosociale problemen.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat mensen die lijden aan de voeddingsstoornis ARFID de stoornis (meestal) niet gebruiken als uiting van een negatief zelfbeeld of wens om te vermageren. De handelingen komen voort uit niet-rationele angst. Het gaat dus echt verder dan zomaar ‘kieskeurig’ eten.
Mogelijk oorzaken van ARFID zijn:
- Een traumatische ervaring (ervaringen van het gevoel van verstikking of verbranden aan eten);
- Erfelijke factoren;
- Persoonlijke factoren (hypergevoeligheid waardoor smaken te heftig binnen kunnen komen);
- Een allergie of voedselintolerantie;
- Een ontwikkelingsstoornis;
- Emotionele en relationele problemen waardoor je afwijkend eetgedrag kunt ontwikkelen.
Is het te behandelen?
Zoals Kati Mortin in onderstaande video uitlegt, het gaat vooral om wat je zou willen veranderen wat voor behandeling hierbij passend zou kunnen zijn. Wil je puur het eetgedrag veranderen? Of wil je de angsten die je ervaart verminderen? Enkele voorbeelden van therapie kunnen zijn:
- Exposure therapie (dit zag je destijds ook terugkomen in de serie ‘Bizarre eters‘ op RTL5. Hierin werden de deelnemers blootgesteld aan het eten dat zij lastig en moeilijk vonden)
- Cognitieve gedragstherapie
- Dialectische Gedragstherapie
- Groepstherapie
Wil je meer weten over ARFID? Ik vond zelf de onderstaande video (Engels gesproken) van Kati Morton heel helpend.
Herken jij bepaalde dingen of heb je nog aanvullingen? Laat het vooral onder deze blog weten.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie