Onbekendere eetstoornis: ARFID

Eerder schreef ik over de redelijk onbekende eetstoornis/voedingsstoornis pica. Een andere eetstoornis waar niet vaak over gepraat wordt, is ARFID. Het is een eetstoornis die niet vaak voorkomt. Dat betekent niet dat wij er geen aandacht aan willen geven. Daarom kun je vandaag meer lezen over ARFID.

Misschien heb je er wel eens van gehoord, misschien is het helemaal nieuw voor je. De voeddingsstoornis ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder) werd hiervoor ook wel selectieve eetstoornis genoemd. Het betreft een eetstoornis waarbij de persoon in kwestie een zeer beperkt en/of eenzijdig voedingspatroon heeft.

Note: ik heb zelf geen ARFID gehad. Ik kan me dus ook niet voorstellen hoe het is om hiermee te leven. Maar omdat er – naar mijn idee – te weinig over wordt gepraat, vind ik het belangrijk om hierover te schrijven. Om zo meer begrip en openheid te creëren.

De kenmerken van ARFID zijn als volgt:

  • Weigering om voedsel met een bepaalde smaak, kleur of textuur te eten (een kenmerk dat ik zelf wel herken, ik heb hier een tijd geleden de blog ‘De smaak is goed maar de structuur niet‘ over geschreven);
  • Geen tot weinig eetlust;
  • Bij een kind: trage groei en ontwikkeling;
  • Afvallen door een gebrek aan voedingsstoffen;
  • Aankomen door het voornamelijk eten van ongezond voedsel;
  • De vitamine- en mineralenhuishouding is niet in orde;
  • Psychosociale problemen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat mensen die lijden aan de voeddingsstoornis ARFID de stoornis (meestal) niet gebruiken als uiting van een negatief zelfbeeld of wens om te vermageren. De handelingen komen voort uit niet-rationele angst. Het gaat dus echt verder dan zomaar ‘kieskeurig’ eten. 

Mogelijk oorzaken van ARFID zijn:

  • Een traumatische ervaring (ervaringen van het gevoel van verstikking of verbranden aan eten);
  • Erfelijke factoren;
  • Persoonlijke factoren (hypergevoeligheid waardoor smaken te heftig binnen kunnen komen);
  • Een allergie of voedselintolerantie;
  • Een ontwikkelingsstoornis;
  • Emotionele en relationele problemen waardoor je afwijkend eetgedrag kunt ontwikkelen.

Is het te behandelen?

Zoals Kati Mortin in onderstaande video uitlegt, het gaat vooral om wat je zou willen veranderen wat voor behandeling hierbij passend zou kunnen zijn. Wil je puur het eetgedrag veranderen? Of wil je de angsten die je ervaart verminderen? Enkele voorbeelden van therapie kunnen zijn:

Wil je meer weten over ARFID? Ik vond zelf de onderstaande video (Engels gesproken) van Kati Morton heel helpend.

Herken jij bepaalde dingen of heb je nog aanvullingen? Laat het vooral onder deze blog weten.

Bron foto


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

6 reacties op “Onbekendere eetstoornis: ARFID”

  1. Heel herkenbaar, ben er best zeker van dat ik dit had toen ik jonger was (nog steeds wel maar minder extreem) maar dat het werd gezien als gewoon moeilijk eten en dat ik er wel overheen zou groeien. Dat gebeurde niet. Ik heb de laatste jaren op eigen kracht m’n eerst heel beperkte ‘safe food’ lijstje uitgebreid, waar ik wel trots op ben :). Maar ik weet ook dat ik nog niet ben waar ik kan en wil zijn; uiteten of eten bij anderen kan bv nog steeds heel stressvol zijn. Ook ga ik volgend jaar misschien in Azië studeren en maak me wel zorgen over eten daar. Daarom ben ik ook aan t overwegen om hier nog hulp voor te krijgen maar er zijn denk ik maar weinig plekken die hier behandeling voor aanbieden.

    Het is ook jammer dat het zo onbekend is want ik zou graag meer ervaringen van anderen willen lezen.

  2. wow zo goed dat hier meer aandacht voor komt!!! Zelf heb ik ook de eetstoornis arfid. Een eetstoornis wat ik waarschijnlijk al jaren geleden terug al heb ‘ontwikkelt, maar pas sinds dit jaar officieel de ‘diagnose’ gekregen en iets waar ik sinds een paar maanden voor in behandeling ben. (Onder andere) Exposure helpt mij nu zo ontzettend goed, waarvan ik eerst ongeveer twee jaar alleen maar op nutridrink heb geleefd en dat niemand wist dat ik arfid heb, heb ik sinds dat ik bij rintveld loop eindelijk de juiste hulp. Zo dankbaar daarvoor, ik maak stappen om het vaste voedsel weer op te pakken. Maar wow wat is hier nog zo weinig over bekend vandaar heel dankbaar voor deze artikel!!

  3. Mijn zusje heeft dit. Ook heel naar voor haar. Soms kan ze al in paniek raken als ze niet dezelfde macaroni heeft, ook al weet ze dat het qua smaakt niet verschilt, het moet gewoon hetzelfde zijn. Ze eet ook elke dag hetzelfde en lust erg weinig. Ze is er nog niet aan toe om therapie ervoor te nemen, heb ik al wel eens voorgesteld. Ze heeft wel eens via een dietiste exposure gedaan, maar is toch inmiddels al weer teruggevallen.

  4. Ik zag een keer een tv-programma met Edwin Selij, hypnotiseur. Hij hielp mensen af, die vooral alleen maar een bepaald voedingsmiddel aten, bv. alleen maar soep of alleen maar friet. Toen zag je die mensen echt in korte tijd gevarieerd eten. Dat was wel super om te zien. Ik ben een keer naar een open dag van hem geweest en kreeg een hypnotherapeut toegewezen, voor mijn eetstoornis, (geen ARFID) maar helaas was ik niet onder hypnose te krijgen, maar ik vond het wel super om te zien, de resultaten bij die mensen iig., in het tv programma.

  5. Deze eetstoornis komt heel vaak voor bij mensen met emetofobie

  6. Ik lees in het kopstuk dat ARFID niet vaak voorkomt. Graag wil ik benadrukken dat er ca. 130.000 kinderen en 150.000 volwassenen hiermee worstelen. Waarschijnlijk nog veel meer (!). Een ondergeschoven kindje binnen de bekende eetstoornissen. Dit is de meest voorkomende voedings- en eetstoornis bij jonge kinderen. Zorgelijk dat er nog zo weinig over bekend is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *