Onbekendere eetstoornis: pica

Een eetstoornis waar niet vaak over gepraat wordt, is de eetstoornis (of beter gezegd: voedingsstoornis) pica. Het is een eetstoornis die niet vaak voorkomt. Dat betekent niet dat wij er geen aandacht aan willen geven. Daarom kun je vandaag meer lezen over pica. 

Note: ik heb zelf geen pica gehad. Ik kan me dus ook niet voorstellen hoe het is om hiermee te leven. Maar omdat er weinig over wordt gepraat, vind ik het wel belangrijk om hier over te schrijven. Om zo meer begrip en openheid te creëren.

pica is afkomstig van het woord ekster (pica pica). De ekster staat erom bekend alles op te eten. Dat is wel heel kort door de bocht, maar mensen die leiden aan de eetstoornis pica hebben een dwangmatige behoefte om dingen die niet als eetbaar worden gezien op te eten. Dit kan één specifiek iets zijn, maar kan ook een variatie aan dingen. De dingen die worden genuttigd zijn dus niet bedoeld voor menselijke consumptie en dit kan de nodige (gezondheids)risico’s met zich meebrengen. De oorzaak kan zowel een psychische onderliggende stoornis zijn, als een mineralen- of ijzertekort. Hierdoor zijn vrouwen tijdens een zwangerschap extra gevoelig voor het ontwikkelen van pica en ook kinderen in ontwikkelingslanden ontwikkelen eerder pica door specifieke tekorten. 

Het eten van ‘vreemde’ voorwerpen betekent echter niet dat de ‘gezonde’ eetlust uitblijft. Mensen met pica hebben meestal een gezond eetpatroon, op de niet-eetbare voorwerpen na. Hierdoor kan het ongezonde gedrag vaak een lange tijd onzichtbaar zijn voor omstanders.

Ik vond deze video over pica. In deze video vertelt (let op: Engels gesproken) een vrouw die zelf pica heeft gehad hoe dit er voor haar uitzag.

Het gaat niet om gewichtsverlies

Gewichtsverlies of vermageren zijn woorden die je vaak linkt aan eetstoornissen als anorexia nervosa, boulimia nervosa en NAO. Hier valt iets voor te zeggen, maar dat is een andere discussie. pica kenmerkt zich echter door hier niets mee te maken te hebben. Mensen die leiden aan pica hebben een drang naar ‘eten dat niet eetbaar’ is. Denk hierbij aan het eten van klei, stenen, wol, batterijen, matrasvullingen of wc-papier. Ook kan het zijn dat er bijvoorbeeld veel rauwe producten worden genuttigd zoals rauwe eieren, rauwe aardappelen, vis, zout en ongekookte rijst of pasta. Misschien heb je, toen je zelf jonger was, ook wel eens soortgelijk gedrag vertoond. Dat is op een manier ook best kind-eigen. Veel jonge kinderen gaan door een fase heen waarin ze van alles in hun mond stoppen en dit ook voor een korte periode blijven proberen. Mensen die leiden aan pica eten dit echter op (meestal) dagelijkse basis en kunnen hier niet mee stoppen, ook al zijn ze zich bewust van de gevaren. Er wordt van pica gesproken wanneer dit gedrag langer dan drie maanden standhoudt en de persoon in kwestie ouder is dan 3 jaar. 

Het is geen keuze

Net als andere eetstoornissen is pica geen keuze. Het is vaak een drang naar een bepaald soort eten dat lastig is te weerstaan. PsyQ vertelt op hun website dat veel mensen die de diagnose pica hebben, daarnaast vaak ook gediagnostiseerd zijn met een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis.

Pica is als volgt te herkennen:

  • Het gaat om mensen die ouder zijn dan drie jaar (dus ook volwassenen) die niet-consumeerbare voorwerpen eten of de drang hebben dit te willen eten; 
  • Deze personen hebben vaak last van verstoppingen als gevolg van het eten van niet-consumeerbare voorwerpen;
  • Hierdoor moeten zij regelmatig een arts bezoeken (vanwege het eten van vreemde voorwerpen);
  • Er kan sprake zijn van een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis, dit hoeft echter niet zo te zijn). 

 

De behandeling

Behandeling is mogelijk als je hier zelf voor openstaat. Ook al wordt er niet veel over pica gepraat, toch is het niks om je voor te schamen. Verschillende behandelcentra’s (zoals PsyQ) bieden behandelingen aan. 

Mocht je je herkennen in de symptomen en de bovenstaande tekst, dan hoop ik dat het je lukt om hier hulp bij te vinden. Het eten van niet-eetbare producten kan een gevaar zijn voor je gezondheid. Denk hierbij aan vergiftiging, verstoppingen en infecties. Het is echt belangrijk om hier hulp bij te zoeken. 

Heb jij nog aanvullingen of herken jij bepaald gedrag?

Bron foto

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

9 reacties op “Onbekendere eetstoornis: pica”

  1. wel erg gevaarlijk lijkt me!

  2. Wat fijn dat jullie hier aandacht aan geven.

  3. Goed dat jullie hier een blog over schrijven!

  4. Een aantal maanden geleden ging de film ‘Swallow’ in de Nederlandse bioscopen en filmhuizen in première. De film gaat over een vrouw die leidt aan pica.

    1. Hey Anoniem,

      Bedankt voor de tip! Heb je hem zelf ook al gezien?

      Liefs!

  5. Jeetje wat herkenbaar… ik slik ook heel veel dingen in die niet in mijn maag horen. Om te verdoven.. vanwege de stemmen etc.. uiteindelijk gaat t pijn doen en moet t eruit gehaald worden via scopie.. heb dat al zo vaak onder volledige narcose gehad. Niet leuk. Roesje werkt bij mij niet meer omdat ik te snel wakker word en t slang uit me keel probeer te trekken uit paniek. 🙁 fijne blog… alleen doe ik het met andere voorwerpen..

  6. Ik heb denk ik ook pica.
    Ik eet al lange tijd zand. De drang is groot. Omdat ik weet dat zand van buiten vervuild kan zijn, eet ik schoon wit zand wat mensen gebruiken voor hun vogelkooi. Ik heb er nooit echt last van, maar zou er toch graag vanaf willen. Wat de oorzaak is weeet ik niet. Ben niet zwanger, niet bekend met psychiatrische stoornis of ijzer tekort (weet ik niet zeker, maar kans is klein).

  7. Ik herken het. Als ik mij niet lekker in mijn vel voel zitten slik ik batterijen.
    Tot nu toe zijn ze er via de natuurlijke weg uitgekomen.
    Wel er veelvuldig door in het ziekenhuis gekomen op de seh.

  8. wat heftig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *