Ondergewicht en dementie

Dat ondergewicht negatieve gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, weten we inmiddels wel. Onderzoekers zijn erachter gekomen dat mensen met ondergewicht meer kans hebben op dementie. Het risico op dementie ligt 34% hoger bij mensen die een te laag gewicht hebben, dan bij mensen die een gezond gewicht hebben. Mensen met overgewicht lijken beter beschermd te zijn tegen het ontwikkelen van dementie en hebben juist minder kans op het ontwikkelen van ziektes zoals Alzheimer dan mensen met een gezond gewicht.

Bron

Auteur van de studie, professor Stuart Pococki van de London School of Hygiene and Tropic Medicine, zegt dat er beter gekeken moet worden naar de risicogroep van Alzheimer. Door petiënten eerder te signaleren, kan er eerder behandeld worden. ‘’Hoe dan ook, onze resultaten laten ook een nieuwe weg zien in de zoektocht naar factoren die een rol spelen bij het voorkomen van dementie. We kunnen gaan kijken waarom mensen met een hoger BMI een lagere kans hebben op dementie en dit kunnen we mogelijk gebruiken bij de behandeling van dementie.” zegt Pococki.

Onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropic Medicine en Oxon Epidemiologie analyseerden informatie van huisartspatiënten gedurende twee decennia. Ze gebruikten gegevens van 1.958.191 patiënten van gemiddeld 55 jaar oud. Na een follow-up werden 45.507 mensen gediagnosticeerd met dementie. Onderzoekers ontdekten dat mensen die op middelbare leeftijd ondergewicht hadden, 34% meer kans hebben om dementie te ontwikkelen op later latere leeftijd.

Het onderzoek werd gepubliceerd inThe Lancet Diabetes en Endocrinologie in Londen. Dr. Nawab Qizilbash zegt: “De reden waarom een iemand met een te hoog BMI een lager risico heeft dan iemand met een te laag BMI is nog niet duidelijk. Veel verschillende factoren spelen een rol, zoals voeding, lichaamsbeweging, gevoeligheid, genetische aanleg en de verandering van gewicht kunnen van invloed zijn.”

Bron

Eerder werd gezegd dat overgewicht juist de kans op dementie zou vergroten, maar nu blijkt echter het tegenovergestelde. Omdat meerdere onderzoeken verschillende informatie geven over overgewicht en dementie, wordt er nog verder onderzoek gedaan. Onderzoek doen naar alle factoren die een rol kunnen spelen bij het ontwikkelen van dementie is erg ingewikkeld. Uit andere onderzoeken blijkt in ieder geval dat het eten van gezonde voeding, een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging, niet roken en een goede gezondheid de kans op dementie in ieder geval niet verhogen, maar juist verlagen.

Dat ondergewicht een rol speelt bij dementie vind ik erg interessant. Je bewust zijn van de risico’s die je loopt door het hebben van ondergewicht of het hebben van een eetstoornis is erg belangrijk en kan je de nodige extra motivatie geven om te herstellen of je gezonde gewicht te accepteren. 

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

11 reacties op “Ondergewicht en dementie”

  1. Ik vraag me af of de mate waarin iemand ondergewicht heeft ook een rol speelt.

  2. is dit ook het geval als je zeer lang (15 jaar) ernstig ondergewicht hebt gehad?

  3. Wauww dat komt wel even serieus aan. Ik heb zelf een tijd lang met dementen gewerkt en daar heb ik wel geleerd dat ik dat echt nooit zelf mee wil maken.
    Goed nadenkpuntje..

  4. Sinds vandaag weer een hele erge terugval 🙁 en dan kunnen de gezondheidsrisico’s me niet zo veel schelen

  5. Tja, het is bekend dat mensen die beginnend dementerend worden zichzelf slechter verzorgen (vergeten te eten, moeite om eten klaar te maken, slecht eten, vitamine tekort….).

  6. @piata jazeker juist dan

    @anaisa wat naar !ik denk dat je daar later anders op terug kijkt i hoop dat alles btr voor je word ik heb dat ook gehad 🙁

  7. Wow, dan heb ik zeker die 34 procent kans…. Fijn dan….

  8. Nou zeker weten , ik merkt het al. Echt waar , Hoe ouder je word hoe sneller je het in de gaten krijgt .
    Heb ik jaren een eetstoornis , en de 30 gepasseerd .
    Over sl liggen briefjes anders vergeet ik het, boeken kan ik amper lezen. Omdat ik niet meer weet wat is in het eerste hoofdstuk stond .
    Weet vaak ook niet meer wat ik gisteren heb gedaan . Heel bizar..
    Net als in de overgang. Jaren niet ongesteld geweest . Door ondergewicht. Nu 6 jaar weer wel, en nu al in de overgang. Dat is ook een groot risico wat een eetdtoonid hebben . Ik was blij ik dat ik weer ongesteld werd. Dat ik hoorde dat ik vroeg op mijn 34ste al in de overgang zit was een schok ……..

  9. @ikke ik herken het volledig. Vergeet alles, zelfs spelling van normale woorden.

  10. Oke. En overgewicht?

  11. @D In het artikel zijn ook verwijzingen naar risico’s (of niet) bij overgewicht hoor.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *