Ondergewicht en vervroegde overgang

Iedere dag ontvang ik een stapel aan, voornamelijk buitenlandse, nieuwsartikelen in mijn mailbox. De meesten lees ik even snel door, sommigen vertaal ik voor Proud, anderen halen de website door de geringe nieuwswaarde niet. Heel soms zit er een artikel bij dat mijn aandacht extra trekt. Vanmiddag was dat het geval. Mijn oog viel erop en ik moest direct even slikken “Ondergewicht kan vervroegde overgang veroorzaken” Au. Pijnlijk. Ja, natuurlijk wist ik wel dat ondergewicht een pittig negatieve invloed kan hebben op je menstratie, maar zo’n groot onderzoek rondom de vervroegde overgang had ik nog niet eerder gelezen. Het raakt me, omdat het heel dichtbij komt en mijn neus op de fatale feiten drukt. Een eetstoornis heeft ernstige en soms blijvende gevolgen. Dag stoer, sterk lichaam

Zoals ik in de inleiding van dit artikel al schreef gaat het hier om een grootschalig onderzoek. Onderzoekers van de University of Massachusets bestudeerden de gegevens van maar liefst 8.759 vrouwen tussen de 25 en 42 jaar oud. Ze keken naar het verband tussen gewicht en de start van de menopauze/overgang. De gegevens van al deze vrouwen was vastgelegd omdat ze allen mee hadden gedaan aan de Nurses’ Health Study II die liep van 1989 tot 2011. Er werd door de onderzoekers gekeken naar informatie over lengte, gewicht (BMI) en menopauze. Tevens werd gevraagd naar informatie over de tienerjaren.

Er werd door de onderzoekers van een vervroegde overgang gesproken als een vrouw voor haar vijfenveertigste levensjaar hierin terecht kwam. Van ondergewicht werd gesproken als het gewicht onder een BMI van 18,5 lag.

In totaal bleken 2.804 vrouwen vervroegd in de overgang terecht te zijn gekomen. De menopauze vond bij hen dus allemaal voor hun vijfenveertigste levensjaar plaats. Uit het onderzoek bleek dat de vrouwen die een BMI lager dan 18,5 hadden, maar liefst 30 procent meer risico liepen op een vervroegde overgang dan de vrouwen met een gezond BMI. ‘Bijzonder genoeg’ bleken vrouwen met een BMI tussen 25 en 29,9 zelfs 30 procent minder risico te lopen op een vervroegde overgang. 

Het merendeel van de vrouwen die vervroegd in de overgang raakte, had rond het 18de levensjaar een BMI onder de 18,5. Bovendien schommelden veel van deze vrouwen in die levensjaren qua gewicht.

ondergewicht vervroegde overgang 

Uit het onderzoek kan geconcludeerd worden dat vrouwen met ondergewicht een verhoogd risico hebben op een vervroegde overgang. Dit loopt samen met het verhoogde risico op hart- en vaatziekten, cognitieve achteruitgang en osteoporose.

“Hoe komt het dat de menstruatie soms stopt bij een eetstoornis?
De hormonen die een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals de groei van je borsten, en bij de regulatie van de menstruatiecyclus en bij zwangerschap zijn oestrogenen. De hormonen worden o.a. afgegeven door onze eierstokken en voor een klein deel door de bijnieren. Als jouw lichaamsgewicht en vetpercentage te laag zijn lukt het niet om voldoende FSH en LH af te scheiden waardoor er geen groei van de follikels (eitjes) ontstaat en er ook geen oestrogeen meer vrijkomt. Stop menstruatie. De toestand van jouw lichaam is nu te vergelijken met die van vóór de pubertijd. Lees meer over: uitblijven menstruatie bij ondergewicht.”

De  exacte oorzaken achter de vervroegde overgang zijn nog onbekend, maar ondergewicht lijkt hierin een essentiële rol te spelen. Meer onderzoek is nodig. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Human Reproduction.

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

9 reacties op “Ondergewicht en vervroegde overgang”

  1. Zoiets zet je inderdaad even aan het denken …

  2. Wat ik me ook afvraag is wanneer osteoporose begint als je niet (meer) menstrueert.
    Want als je niet (meer) menstrueert kom je dan nooit in de overgang, of ben je dan eigenlijk al in de overgang?
    Aan het einde van het stukje staat dat je dan weer bent zoals in de prepuberteit, maar geldt dat ook als je al eind de dertig bent?

  3. Maar gaan ze dan uit van actueel ondergewicht? Of is het ook als je ooit anorexia hebt gehad en allang weer hersteld bent? Ik heb hier echt stress over, wil zo graag kindjes binnen een jaar of 3…

  4. Ervaring mee dus… 4,5 jaar geleden is duidelijk geworden dat ik in de overgang ben en 3 jaar ervoor ondergewicht gehad. Nu nog steeds kampende met een eetstoornis. Van ondergewicht naar overgewicht en ik ben nu weer op de weg terug, helaas.

    Ik ben nu 25 en reageer hier graag op. Anoniem, omdat ik me schaam en ik reageer toch, omdat ik het een onderbelicht onderwerp vind en ook mensen wil waarschuwen. Ondergewicht kan echt leiden tot blijvende onvruchtbaarheid. Denk niet; dat overkomt mij toch niet. Of; als ik van de eetstoornis af ben ooit, komt mijn menstruatie wel weer terug. Die garantie is er niet!!! Ja, natuurlijk komt het voor, dat de menstruatie weer terugkomt en je weer vruchtbaar wordt, maar het is absoluut geen garantie.

    Ik vraag mij ook af of dit enkel geldt voor mensen met ondergewicht, of kan het ook voorkomen met mensen die rond een bmi van 19 à 20 bungelen, maar het lichaam toch gestopt is met menstrueren vanwege een tekort aan voedings(stoffen)?

    De artsen kunnen niet met zekerheid zeggen of de vervroegde overgang komt door mijn bizarre eetpatroon en grote schommelingen in gewicht of het ondergewicht, maar het wordt wel vermoed, omdat de vervroegde overgang in mijn familie verder niet voorkomt.

  5. Zéker heftige conclusies uit dit onderzoek, echt een reden om te blijven vechten weer een gezond gewicht te bereiken. Heel eng ook, omdat ik al 34 ben en sowieso de tijd al begint te dringen… Ik ben wel “pas” op mijn 30e gestopt met menstrueren door ondergewicht, maar ben bang dat dat niet heel veel uit zal maken… 😞

  6. Al moet je je gezondheid serieus nemen ,dat is zo belangrijk.
    Toch denk ik dat het niet zo goed is om je al te veel aan te trekken van wat ze onderzoeken en schrijven,want je lichaam gaat zich ernaar richten.
    Ieder mens is uniek.

  7. In het verleden heb (12 jaar lang) heb ik ook een eetstoornis gehad, wisselend met anorexia en boulimia.
    Ik wist later pas dat het gevolgen kon hebben voor je vruchtbaarheid.

    Nu op dit moment zijn ik en mijn vriend een jaar bezig met kinderen krijgen en mijn cyclus is nog niet regelmatig. Daarom doorverwezen naar het ziekenhuis.
    Daar hebben ze de hormoonwaardes bekeken en een echo gemaakt.

    Ze kunnen zien uit de hormoonwaardes of dat je in de overgang bent, en ook kijken ze met een echo naar de eierstokken. Daar was alles oke bij mij, daarom mogen we nu starten met hormonen dit middel heet clomid en zorgt voor een eisprong, spannende tijd voor ons. Of dit komt door mij verleden dat mij cyclus niet normaal is weten ze niet, maar ik verwacht zelf van wel.

    Als je je echt zorgen maakt over jou vruchtbaarheid, zou ik dat overleggen met je huisarts, hij zal je vast doorverwijzen naar het ziekenhuis voor bloedonderzoek en eventuele echo.

    Succes liefs xx

  8. Kan nog uitmaken, lijkt me hoeveel ondergewicht. Zit zelf al jaren net onder die grens maar nu een normale overgang rond mijn vijftigste. Vooral een iets kortere cyclus van 3,5 weken in plaats van 4.
    Toch denk ik zeker niet dat het alleen het gewicht is. Bij een eetstoornis spelen tekorten, onder andere zink, een rol en allerlei andere ontregelingen. Door de eetstoornis zelf kunnen nog meer tekorten ontstaan. Omdat je vaak erg weinig vet eet kom je eerder de in vet oplosbare vitaminen tekorten. Meestal wordt gefocust op een normaal gewicht en eetpatroon. Valt nog te bediscussiëren wat normale voeding is. Over het aanvullen van tekorten wordt vaak niet gesproken. Merk zelf dat het zorgen voor de juiste voeding die mijn lichaam kan verdragen plus bepaalde supplementen scheelt in hoe ik in mijn vel zit.
    Ben meer een voorstander van middelen progesteroncrème en homeopathie in plaats van chemische middelen als Clomid.

  9. Mag van mij veel meer aandacht voor komen! In klinieken veel jongere meiden/vrouwen….maakt het voor mij, een vrouw van bijna 53 extra lastig!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *