Het risico op een angststoornis of depressie onder jongvolwassenen (tussen 18 – 35 jaar) is toegenomen, zo heeft de Gezonheidsmonitor Volwassenen en ouderen 2020 geconcludeerd uit onderzoek. Binnenkort wordt hier vollediger en uitgebreider over gepubliceerd, maar er kan alvast gesteld worden dat de Coronapandemie hierin een duidelijke rol heeft gespeeld.
Het is een gezamenlijk onderzoek van 25 GGD’en, GGD GHOR Nederland, RIVM en het CBS. Aan het onderzoek deden zo’n 540.000 mensen boven de 18 jaar mee. Uit de resultaten blijkt onder andere dat 9 procent van de jongvolwassenen (1 op de 11) in Nederland een hoog risico op een angststoornis of een depressie heeft. Dit onderzoek en de uitslagen gaan over het jaar 2020 en het opvallende is de toename ten opzichte van 2016, toen dit voor het laatst gemeten werd. In 2016 was het namelijk 7 procent. Elke vier jaar wordt er met deze brede gezondheidsmonitor onderzoek gedaan op het gebied van gezondheid, welzijn en leefstijl. Deze gegevens worden onder andere gebruikt voor het opstellen van gezondheidsbeleid, zowel landelijk, regionaal als lokaal.
Bron: thetonik_co
De Coronapandemie en de bijbehorende maatregelen hebben mogelijk de gezondheid, leeftijd en welzijn van de deelnemers beïnvloed. Er lijkt volgens dit onderzoek een duidelijke samenhang te zijn. De gegevens worden momenteel nog verder geanalyseerd en binnenkort uitgebreid gepubliceerd. Hier tegenover staat overigens wel dat zo’n 88 procent van de ondervraagden hun algemene gezondheid als (zeer) goed ervaren.
Herkenbaar?
Misschien ben je al bekend met deze problematiek of herken je de klachten bij anderen uit je omgeving. Wellicht heeft de afgelopen tijd ervoor gezorgd dat je te maken kreeg met deze klachten, of dat bestaande angsten juist verergerde. Helemaal niet gek als de afgelopen tijd veel van je heeft gevraagd of dat nog steeds doet. Het coronavirus en de bijbehorende maatregelen hebben een druk gelegd op ons dagelijks leven en kunnen in meer of mindere mate voor grote veranderingen hebben gezorgd.
Alles over angst
De oorzaak of toename van angstgerelateerde klachten kan in deze tijd misschien duidelijker te herleiden zijn, maar een angststoornis is van alle tijden. En je bent te allen tijde nooit alleen. Wat een angststoornis precies is en waar je het aan kunt herkennen, kun je hier lezen. Ook zijn er duidelijke signalen die hierbij kunnen komen kijken, die je serieus mag nemen als je bij jezelf of een ander opmerkt.
In deze blog geven we uitleg over de verschillende soorten angststoornissen. Angststoornissen zijn er namelijk in vele soorten en maten en als je jezelf ergens (nog) niet in herkent, kan dat behoorlijk lastig zijn. Het kan je het gevoel geven dat je je aanstelt, dat het niet zo erg is of dat de enige bent die hiermee rondloopt, maar niets is minder waar.
Ook kun je een uitgebreide gebruiksaanwijzing vinden die jou en anderen handvatten kunnen geven. Om hier nu en in de toekomst beter mee om te kunnen gaan.
Verhalen van anderen
Eerder lieten we in verschillende interviews ook anderen aan het woord over hun angst en hoe zij ermee omgaan. Zo spraken we Jesse Laport, de Arnhemse stadsdichter, over zijn openheid op Instagram en wat hem vandaag de dag helpt om uit angst niets te vermijden. Daarnaast vertelde Wieske Volker, eigenaresse van een sieradenwinkel, hoe het is om te ondernemen met een angststoornis. In de archieven vonden we ook het boek van Marjolijn van Kooten: Schijtluis. Ze is caberatier en schreef het boek over haar leven met een paniekstoornis.
We weten dat het lezen van andermans verhalen niet alles meteen kan oplossen, maar we hopen dat het je minder alleen laat te voelen. Dat het je hoop kan geven en motivatie om je eigen weg hierin te vinden en hulp te zoeken als je dat nodig hebt. Zowel nu, middenin de crisis waar we mee te maken hebben, als in de toekomst.
Angsten overwinnen
Herstellen en de angst overwinnen, hoef je niet alleen te doen. Hier op het forum en in de chats ben je altijd welkom om erover te praten en steun te krijgen, maar daarnaast is professionele hulp vaak essentieel om stappen te maken.
Eerder zette we al eens tien angststoornis overwinningen op een rijtje. Wat zijn de overwinningen die jij al achter hebt en vandaag eens bij stil mag staan? Of wat zijn de overwinningen waar je nu naartoe leeft? Daarnaast kunnen deze 15 tips tegen angst vandaag misschien ook dat extra steuntje in de rug geven. Als de angsten je blokkeren, als het relativeren even niet lukt, lees je hier hoe je uit die cirkel zou kunnen stappen.
Wil je een ander graag helpen? Of wil je door een ander geholpen worden, kan deze blog wellicht uitkomst bieden. Lees je in om te kijken hoe je er voor een ander kunt zijn, en onthoud vooral hoe waardevol die aandacht voor een ander is. Maar ook als je het moeilijk vindt te verwoorden wat je doormaakt of wat je nodig hebt, kijk dan eens of een blog het voor jou kan omschrijven. Stuur het naar de belangrijke mensen om je heen of schuif het onder iemands neus. Je hoeft het namelijk allemaal niet alleen te doen. Niet in deze moeilijke tijd, ook niet erna.
Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.
Geef een reactie