Onderzoek: pro-recovery op Instagram

Pro-recovery op Instagram: Mensen met een eetstoornis die foto’s van eten en/of hun lichaam plaatsen op Instagram in het kader van herstel. We zien het de afgelopen maanden steeds vaker voorbij komen. Het aantal pro-recovery accounts op Instagram is flink gegroeid. Dat klinkt positief, maar is het dat ook? Aan de reacties op een eerdere blog over pro-recovery op Instagram was te zien dat de meningen hierover verdeeld zijn.

Volgens sommige mensen zou het juist meer lijken op pro-ana omdat er onderling extreem veel wordt vergeleken, omdat er veel foto’s van magere lichamen worden geplaatst en foto’s van abnormaal kleine hoeveelheiden. Volgens deze groep mensen zijn meisjes hierdoor tevens ongezond veel met eten bezig. Een andere groep mensen zegt juist dat dit soort pro-recovery accounts enorm helpend zijn. Jonge vrouwen steunen elkaar in het gezonder gaan eten. Zij krijgen een meer positieve relatie met eten en worden door social media uit hun isolement gehaald.

Maar wat is waarheid? Heeft het bijhouden en/of volgen van pro-recovery accounts op Instagram vooral een positieve werking of vooral een negatieve werking? Vanuit Proud2Bme vonden we dit een interessante en belangrijke vraagstelling. Daarom hebben we besloten om er onderzoek naar te doen. We hebben een vragenlijst opgesteld en we hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen deze willen invullen. Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, hoe betrouwbaarder de resultaten zijn.

Het invullen van de vragenlijst duurt zo’n 10 minuutjes. De resultaten van het onderzoek kun je in september op de website en in onze nieuwsbrief verwachten.

Dankjewel voor je medewerking

Scarlet

Geschreven door Scarlet

Reacties

29 reacties op “Onderzoek: pro-recovery op Instagram”

  1. Ik probeerde het onderzoek te doen, maar de pagina sloot zich na vraag 6 opeens af en ging terug naar de Proud2bme homepage. Is dat normaal?
    Ik probeerde het ook al opnieuw naar dat deed het ook niet.

  2. Hai Benthe, waarschijnlijk komt dit door de antwoorden die je hebt gegeven op de vragen. Na vraag 6 kan de vragenlijst hierdoor automatisch eindigen. Blijkbaar ga je dan niet eerst naar een einde pagina. We hebben de vragenlijst veelvuldig getest, maar misschien is er her en der toch een foutje ingeslopen. Excuses daarvoor!

  3. Hoi! Bij mij stopte de vragenlijst ook na vraag 6. Ik weet niet of dit klopt want ik was binnen 1 minuut klaar haha.

    Xx

  4. Heel goed dat jullie dit onderzoek doen! Dit is een groot obstakel in mijn herstel (geweest)

  5. Ik ben heel blij dat ik mn recovery insta heb verwijdert! Het helpt niet in herstel(naar mijn mening) & het werd een manier een manier om met eten bezig te zijn voor mij, en een soort controle.

  6. @e @benthe

    we hebben het inmiddels aangepast. Nu zou je bij vraag 6 automatisch doorgaan naar vraag 7 of naar de laatste pagina van het onderzoek. Dank nogmaals voor het melden. Je kunt de vragenlijst maar 1 keer invullen. Jullie gegevens zijn gewoon netjes (anoniem) verwerkt, ookal sloot de pagina dus af na vraag 6.

  7. Mij helpt het juist wel heel erg. Ik heb dan ook al langer mijn account en eerst was deze niet bepaald motiverend (automutilatie en kloten met eten blabla). Doordat ik prorecovery ging volgen heb ik ook een grote verandering doorgemaakt :).

  8. haha ik heb net even zo een “pro-recovery” instagram bekeken. ik vind het niet echt pro-recovery als iemand een foto van zichzelf plaatst met het onderschrift ‘ok jongens dit is niet triggerend en/of eetgestoord omdat dit een pro-recovery instagram is, dus wat denken jullie dat mijn bmi is? xoxo’ uhmmmm. dat is niet een normale, gezonde alledaagse vraag.

  9. Meteen ingevuld!

  10. Hij stopt bij mij nog steeds ma vraag 5?!

  11. Ik heb hem ook ingevuld, ik miste alleen bij een vraag wel een optie;
    Ik like bepaalde foto’s van eten als er een motiverend onderschrift bij staat dat ik graag nog eens terug zou willen lezen.

  12. Goed dat jullie dit onderzoek doen! Ik denk niet echt dat je er een stempel op kan zetten of het ‘goed’ is of ‘slecht’, het ligt aan de persoon en hoe hij of zij ermee omgaat. Het kan mensen heel erg helpen, maar het kan natuurlijk een obsessie worden. Persoonlijk heeft het mij heel erg geholpen om herkenning en steun te vinden en zelfs vrienden te maken. Ik ben er dus heel erg blij mee dat ik een account heb aangemaakt.

  13. Ik vind het persoonlijk wel helpend als je de “juiste” personen volgt. Ikzelf vermijd accounts die veel foto’s van zichzelf plaatsen of continu negatieve dingen posten en inderdaad vragen als: welk BMI denken julie dat ik heb?? of : omg ik ben zo dik terwijl het overduidelijk is dat de persoon in kwestie ondergewicht heeft… voor de rest vind je er heel veel motivatie, inspiratie en steun! Natuurlijk heeft iedereen al eens een moeilijke dag en wordt dit ook wel geschreven, maar dat is iets anders dan foto’s van littekens of je magere lichaam met een hele negatieve tekst erbij. Die mensen kiezen ervoor om ook op een moeilijke dag door te vechten

  14. Ik wilde de enquete graag invullen maar het sloeg af na vraag 5…

  15. Wat goed dat jullie hier een onderzoekje naar doen.

    Ik volg en heb zelf geen account, omdat het me dan teveel bezig gaat houden en bovendien helpt vergelijken ook niet mee.
    Maar ik kan begrijpen dat sommige ( een beetje goede) accounts wel helpend kunnen zijn, zo vind ik het instagramaccount van Proud2Bme wel heel helpend, fijn, leuk etc.

    Ik hoefde maar 6 van de 33 vragen in te vullen, had jullie graag meer geholpen, maar helaas, volgende keer met een ander onderwerp kan ik jullie misschien wel meer informeren.

  16. Hahaha, bij mij doet hij het ook niet verder, omdat ik geen Instagram heb.
    Ik plaats zelf echter foto’s van wat ik eet op facebook en dat zijn afgewogen volle porties. Ik doe dit om mezelf en anderen te motiveren om door te gaan, maar het kan ook zo zijn dat anderen denken van: Zoveel ga ik niet eten, want dan wordt ik net zo (dik/vet/mollig/vrouwelijk o.i.d.) als zij.
    Maar dat weet ik niet. Ik heb ook wel eens foto’s voorbij zien komen van anderen en dat was vaak te weinig, waardoor ik aan mezelf ging twijfelen. Maar door die persoon er dan op te wijzen dat het niet voldoende was (en als zij dat aannamen,) voelde ik me beter.
    Dit is dus hoe ik het ongeveer ervaar. Ben benieuwd naar de uitslag….

  17. Ik vind, mits je de goede eruit kiest, pro-recovery accounts wel fijn. Maar soms zetten mensen er de hashtag #underweight bij, en dan krijg ik heel sterk het gevoel: o, dus je mag alleen zoveel eten als je ondergewicht hebt? (Wat bij mij allang niet meer aan de orde is, dus dat is sowieso al lastig)
    Natuurlijk kan ik dat nog wel een beetje relativeren, maar ik ga juist naar Instagram als ik het moeilijk heb, om gemotiveerd te worden.
    Of ze zetten in de beschrijving iets als: ja, dit is heel veel eten maar ik heb vanochtend heel lang hard gelopen / ik heb niet ontbeten / iets anders triggerends en dan voel ik me gewoon een vreetzak.
    Nogmaals, iets dat ik kán relativeren maar wat op moeilijke momenten moeilijk is.

  18. Ik heb een account gehad..
    Was eerst heel fijn qua steun en lieve mensen. Maar besefte me dat het eten een nog grotere rol speelde in me leven.
    Ik wou afbouwen met kijken op de accounts maar steeds bleef ik toch weer kijken.
    Het was of door gaan met kijken en posten of toch verwijderen en me gaan focussen op mijn eigen eetstoornis.
    Na een jaar een account te hebben gehad, besloot ik het te verwijderen. Het was zo moeilijk maar ben blij dat ik de keuze heb gemaakt. Het triggert echt, je hebt het alleen niet door.

  19. ik heb vroeger zo’n account gehad, tot ik op het punt kwam dat ik besefte dat het echt niet gezond is. meiden voeren competitie met elkaar lijkt het wel, qua lage gewichten etc. Ik snap dat dat wel heel moeilijk in te zien is als je zelf daar bent, want dat had ik ook! Toen leek het heel helpend.
    Nu ik verder ben in herstel zie ik in dat het ontzettend ziek is. Foto’s plaatsen van je eten, en precies er bij zetten wat erin zit etc, alleen maar eten van raw en proteïne repen, dat is niet gezond. In de gewone wereld draait het helemaal niet altijd om eten, dat is wat je moet leren en loslaten in herstel denk ik. Ik denk dat instagram averechts werkt. Meiden concurreren met elkaar: wie heeft er een sonde gehad, vaker opgenomen geweest, wie snijdt zichzelf etc. Op deze manier zoeken ze aandacht. Ik snap dat heel goed. Toen ik diep in mijn eetstoornis zat was dat ook mijn manier om te communiceren. Maar ik weet nu gewoon dat de echte wereld zo anders is en dat dit echt zo ontzettend negatief is. het lijkt bijna concurrentie, de enge foto’s van vermagerde lichamen en foto’s van al je eten en hoe dik je niet bent (met een ernstig ondergewicht.) Ik snap het zó goed, ik wil ook echt niet bot zijn want ik weet hoe ontzettend moeilijk je het kan hebben. Maar ik vind het best gek dat dat Word gedeeld op instagram. En tags als #ana #anarecovery vind ik persoonlijk niet gezond. wat sommige meiden erop zetten kan zo schadelijk zijn voor anderen.
    als je het zelf doet heb je het niet door, maar de account verwijderen is zo’n goede keuze voor mij geweest! Daardoor heb ik veel meer stappen kunnen nemen in m’n herstel; stiekem hield de recovery account mijn eetstoornis in stand, en was dat het gene waar ik geen afscheid van kon nemen. ik heb nog wel instagram, maar gewoon een account met mijn vrienden en vriendinnen uit de omgeving, maar ook van andere plekken. waar ik de mooie momenten uit mijn leven deel, omdat die het ook waard zijn!

  20. @Roma amen, dit is exact hoe ik mij hierover voel!

  21. @Roma Preciessss!! Zeker waar, het gaat je gewoon niet helpen in echt herstel.

  22. Volgens mij, door dit onderzoek komen er steeds meer ‘lege’ accounts op die instagram community, ik heb zo’n account en het helpt me enorm. Het is afgeschermd zodat ik anoniem kan blijven en niet gevolgd word door pro-ana accounts. Het valt me nu wel op dat ik ontzettend veel volgverzoeken krijg van mensen die nederlands zijn en net een uur hun account hebben. Niet vervelend, maar best opvallend.
    Als je de juiste personen volgt en je doet zelf je best om te recoveren, maakt niet uit wat je gewicht is, dan is het een heel fijn deel van instagram.

  23. Ik ben juist heel blij met mijn recovery account, ik krijg er heel veel steun door waarfoor ik ook weer gemotiveerd raak ondanks sommige tegenslagen in mijn herstel. Ze helpen me om genoeg/meer te eten en vooral om niet op te geven!

  24. ik heb hem ingevuld!

  25. Hoe ik er over denk:

    Als je op dat punt bent gekomen, dat je ECHT van je eetstoornis af wilt, kun je beter contact met andere mensen met een eetstoornis verbreken. Omdat je dan een doel hebt; namelijk beter worden. Dat werkt niet als je ‘getriggerd’ wordt tijdens je herstel.
    Gewoon zo min mogelijk met eetstoornissen bezig zijn, dus die plaatjes op instagram werken ook niet. Je moet van je eetstoornis af, het niet gaan voeden tijdens je herstel.

  26. Bij mij sloot die ook bij vraag 6 zichzelf af.

  27. Ik ben wel benieuwd naar de uitslag! Ik ben geen lid van de nieuwsbrief – of was in september niet.. nu wel – maar ik zie hier op de site niks terug erover?

  28. wanneer komt de uitslag?

  29. Hallo daar!

    Ik moet een onderzoek voor school doen en mijn onderzoek gaat precies over dit onderwerp..
    Is er misschien een mogelijkheid dat ik met iemand van Proud2Bme hierover kan praten?

    groetjes!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *