Onderwerpen als ongewenste zwangerschap en abortus lijken soms nog een onderwerp waar een taboe op rust en wat gepaard gaat met veel schaamte. Tegenwoordig wordt het ondergaan van een abortus steeds meer geaccepteerd in Nederland en kan een vrouw hier over het algemeen vaak zelf een keuze in maken. Toch is het aantal tienermeisjes dat abortus heeft laten plegen in Nederland in 2013 gedaald met ruim tien procent. Het aantal abortussen daalt al sinds 2007 en Nederland behoort tot de landen met het laagste abortuscijfer.
Volgens de cijfers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het totale aantal abortussen in 2013 ongeveer gelijk gebleven: 30.601 zwangerschappen werden beëindigd. Ruim de helft van de abortussen vond plaats in de eerste zeven weken van de zwangerschap en bij 19% werd de abortus gepleegd na twaalf weken zwangerschap. Een derde van de ondervraagde vrouwen had al eerder een abortus ondergaan. Bijna 5% van de abortussen gebeurde naar aanleiding van onderzoeken naar de gezondheid van het ongeboren kind.
Wel of niet oke?
We leven in een samenleving waarin iedereen een eigen mening heeft en waarin we met veel verschillende culturen samenleven. Niet in alle culturen of geloven is het plegen van een abortus een geaccepteerd fenomeen maar ook als je het aan een willekeurige groep mensen zal vragen, zullen de meningen hierover nog weleens flink kunnen verschillen. Dit soort onderwerpen zijn vaak aanleiding voor discussie. De ene vindt namelijk dat je een kindje vermoord op het moment dat je een abortus ondergaat, en een ander ziet het bevruchte eitje nog niet als een kindje en staat er hierdoor anders in. Meer zorgen maken ze zich dan wellicht over of het kindje wel of niet goed terecht zal komen. Is er een relatie tussen de ouders van het ongeboren kindje? is er een vast inkomen, een huis? Is er een sociaal netwerk? Etc.
Toen ik nog op de middelbare school zat, was ongewenste zwangerschap een thema wat ontzettend vaak voorbij kwam voor mijn gevoel. Bij bijvoorbeeld lessen als verzorging en biologie werd hier aandacht aan besteed maar ook heb ik bij meiden van mijn school gezien dat dit ook echt gebeurde. Ook buiten de middelbare school om zag ik veel meiden die al jong een kindje kregen of meiden die ooit een keer een abortus hadden gepleegd. Ik was best wel geschrokken van dit aantal. Het is een ingreep die een enorme impact op iemand kan hebben.
“Het gebeurt mij toch niet”
Ik denk het grootste gedeelte van de (jonge) meiden wel seksuele voorlichting heeft gehad en het een en ander weet over voorbehoedsmiddelen. Toch gaat het helaas vaak genoeg mis. Ik vraag me soms wel af hoe dit komt. Het condoom is misschien gescheurd of je bent de anticonceptiepil een keer vergeten. Je kunt dan een morning after pil halen maar dit wordt ook lang niet altijd gedaan waardoor je toch ongewenst zwanger kan zijn. Daarnaast hoor ik ook nog weleens verhalen dat meiden toch ongesteld worden en er op een heel laat moment pas achter komen dat ze zwanger zijn.
Een eetstoornis en ongewenste zwangerschap
Wanneer je een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je lichaam niet meer helemaal functioneert zoals het zou moeten. Misschien word je heel zelden of helemaal niet meer ongesteld. Hieruit kan het zijn dat je de conclusie trekt dat je niet meer zwanger kunt worden, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is dus geen teken dat je geen voorbehoedsmiddelen hoeft te gebruiken tijdens de seks.
Zwanger blijven of abortus?
Ik denk dat de keuze om zwanger te blijven en een kindje te krijgen of om abortus te laten plegen voor veel mensen heel lastig is. Zeker wanneer je nog erg jong bent en geen ideale basis hebt voor een kind (vaste partner, een eigen huis, vast inkomen, etc.) kan dit een keuze zijn die ontzettend lastig is en waar je goed over moet nadenken. Vragen als: “wat heb ik mijn kind te bieden”, “kan ik dit wel?”, “wat als ik de verkeerde keuze maak?” en “vind ik nog wel een baan als ik een baby heb?” kunnen dan rondspoken in je hoofd. Gelukkig wordt hier ook aandacht aan besteed en rekening mee gehouden bij abortus klinieken.
Hoe gaat een abortus?
Wanneer je een abortus overweegt, kun je terecht bij de huisarts of een gespecialiseerde kliniek. Wanneer je er niet uit komt en hierover wilt praten met iemand, kan je een besluitvormingsgesprek aanvragen. Natuurlijk is het ook belangrijk om te praten met mensen uit je omgeving zoals je partner of degene met wie je seks hebt gehad, je ouders, vriendinnen of bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon op school. Wanneer je je keuze kenbaar hebt gemaakt, heb je volgens de wet nog 5 dagen bedenktijd. Een overwogen keuze kan het gevoel van spijt of schuld achteraf verminderen. De ingreep kan op verschillende manieren gedaan worden. Dit is afhankelijk van de duur van de zwangerschap.
Overtijdsbehandeling: 12 tot 16 dagen overtijd
Als je minimaal 12 en maximaal 16 dagen overtijd bent, kom je in aanmerking voor een overtijdsbehandeling. Door middel van een echo wordt bepaald of je binnen deze termijn valt. De behandeling duurt enkele minuten.
Abortuspil: tot 8 weken
Tot 8 weken na het begin van de laatste menstruatie kan een zwangerschap worden beëindigd door de abortuspil die bestaat uit twee verschillende medicijnen die er samen voor zorgen dat de zwangerschap afgebroken wordt. De abortuspil is niet hetzelfde als de morning after pil.
Zuigcurettage: tot 13 weken
Dit is de meest voorkomende vorm van zwangerschap afbreking. Het wordt de eerste trimester behandeling of zuigcurettage genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd bij zwangerschappen tot 13 weken.
Instrumentele behandeling: vanaf 13 weken
Bij een zwangerschap vanaf 13 weken wordt een abortus uitgevoerd met instrumenten. Het wordt ook wel een tweede trimester behandeling of instrumentele abortus genoemd.
TIPS
Wanneer je in deze positie komt te zitten, heb je het waarschijnlijk heel erg moeilijk. Misschien neig je al naar een bepaalde beslissing maar kan alles je weer aan het twijfelen brengen maar het kan ook zijn dat het je enorm overvalt en dat je geen idee hebt wat je ermee aan moet. Hieronder staan een aantal tips.
♦ Vraag informatie op
Bij een ongewenste zwangerschap is het belangrijk je te verdiepen in de mogelijkheden. Informatie opvragen is vrijblijvend en kan jou helpen dingen te verduidelijken. Informatie kun je opvragen via de huisarts maar ook op internet kun je veel informatie vinden. Bijvoorbeeld op de website www.abortus.nl. Hier staat veel uitleg en kun je ook zoeken naar klinieken bij jou in de buurt.
♦ Geef jezelf de tijd en ruimte om na te denken
Er achter komen dat je zwanger bent terwijl dit niet de bedoeling was, kan een enorme shock zijn. Het kan voor gevoelens van angst en paniek zorgen en je weet misschien wel echt niet wat je moet doen. Hoe je er ook in staat, geef jezelf de ruimte om er over na te denken. Het is niet niks en het kan zomaar voorkomen dat – zeker aan het begin – je gedachten en gevoelens alle kanten op schieten. Dat is helemaal niet gek. Denk er rustig over na. Hoe zou je leven zijn als je een kindje zou krijgen, hoe zou je dat vinden en hoe zou de situatie dan zijn? Wat zijn je redenen om het niet zou houden? Etc. Het is een onomkeerbare beslissing dus denk er goed over na.
♦ Praat erover
Alleen met deze gevoelens rondlopen is heel moeilijk en je hoeft het niet alleen te doen. Praat er over met bijvoorbeeld de vader van het ongeboren kindje. Soms ligt dit echter te gecompliceerd en is dit misschien niet wat je in eerste instantie wilt. Misschien kun je dan met je verhaal terecht bij je ouders, een vriendin of een vertrouwenspersoon op school. Ook kun je natuurlijk terecht bij je huisarts of bij gespecialiseerde klinieken. Je kunt ook anoniem je situatie bespreken met bijvoorbeeld de Kindertelefoon of Sensoor.
♦ Weet dat jij uiteindelijk de keuze maakt
Erover praten met anderen kan heel fijn maar ook heel verwarrend zijn. Anderen zijn misschien al snel geneigd hun mening te geven en dat is niet altijd waar je op zit te wachten. Het is goed dit van te voren kenbaar te maken. Je mag best wel zeggen dat je (nog) niet hoeft te horen hoe een ander hier over denkt, maar dat je alleen even je verhaal kwijt wil. De situatie is wel nog een stuk lastiger wanneer de vader van het ongeboren kindje en jij anders naar de situatie kijken en eigenlijk een andere keuze willen maken. Hier kun je wellicht samen over praten bij de kliniek maar weet dat jij als vrouw altijd degene bent die de keuze maakt.
♦ Bespreek je twijfels en/of zorgen met een arts of specialist
Twijfel je of maak je je ergens zorgen over? Bespreek dit met een arts of specialist. Je kunt ook een besluitvormingsgesprek aanvragen bij diverse klinieken. Het kan helpen wanneer je met een objectief iemand naar de situatie kijkt en dit bespreekt.
♦ Sta achter je keuze
Er zijn geen goede of foute keuzes. Het is alleen wel heel belangrijk dat jij uiteindelijk achter je keuze staat.
Bron: nu.nl / abortus.nl
Hoe denk jij over abortus?
Geef een reactie