Sporten voelt over het algemeen goed. Tijdens het sporten maken we namelijk endorfine aan. Door endorfine ontstaat er bij ons een gevoel van geluk en daarom voel je je tijdens het sporten zo goed. Veel mensen zijn dan ook verslaafd aan dit gevoel. Ook voor mij is dit wel herkenbaar. Het is een lekker gevoel en elke keer als ik weer in de sportschool ben, ben ik opzoek naar dat gevoel. Als ik mensen in de sportschool spreek, weet ik dat ik niet de enige hierin ben. Maar is dit wel zo gezond?
Endorfine wordt door de hersenen voornamelijk geproduceerd onder omstandigheden van pijn of stress. Flink fysieke inspanning is een vorm van pijn voor het lichaam. Daardoor maakt jouw lichaam tijdens een zware training ook endorfine aan. Sporten zorgt er daarom dus voor dat je je goed voelt en dat gevoel is daarom ook voor veel sporters verslavend.
Ik sport zelf in een heel kleine sportschool. Je wordt daarom al gauw herkend als je daar een paar keer in de week bent. Mensen maken dan ook regelmatig een praatje met elkaar en zijn geïnteresseerd in elkaars training. ‘Hoe ging je training?’ vraagt de een aan de ander. ‘Ja goed, ik ben echt kapotgegaan. Morgen kan ik waarschijnlijk niet meer lopen’ is dan de reactie van de ander. Ook hoor ik weleens van mensen dat ze kotsmisselijk de sportschool verlaten omdat ze zo hard hun best hebben gedaan.
Wat deze mensen gemeen hebben is dat zij stuk voor stuk ontzettend hard getraind hebben, omdat ze denken dat dit goed voor hen is. Ik vind het hartstikke goed als mensen hun best doen in de sportschool. Ik doe dat zelf ook. Maar zijn ‘kapotgaan’ en ‘bijna over moeten geven’ eigenlijk niet signalen dat je over je eigen grens heen bent gegaan? Is het nog wel leuk om te sporten als je van jezelf elke keer die grens over moet? Als je een eetstoornis hebt, dan herken je jezelf hier misschien nog wel meer in.
Toen ik namelijk nog een eetstoornis had en aan het sporten was, had ik ontzettend veel last van de eetstoornis. Constant ging het door me heen dat ik beter mijn best moest doen en dat het niet goed genoeg was wat ik deed. Ik vond het super moeilijk om hier weerstand tegen te bieden dus gaf ik daaraan toe. Dit had als gevolg dat ik mezelf overvroeg.
Kan je dus ook te hard je best doen in de sportschool? Ik denk het wel. De vraag is alleen hoe je dat weet. Ga eens na of je je herkent in onderstaande punten:
– Heb je vaak langer dan 72 uur spierpijn? Tot 72 uur (dus drie dagen) spierpijn hebben is normaal, maar als je langer spierpijn hebt kan het zijn dat je jezelf hebt overbelast.
– Je ziet geen resultaten meer. Dit kan te maken hebben met het feit dat je onvoldoende rust. Als je namelijk sport, is rust ontzettend belangrijk. Als je niet voldoende rust kan jouw lichaam niet goed herstellen.
– Je voelt je al moe na de warming-up
– Je hebt minder motivatie om te sporten. Als je eerst vol motivatie ging sporten en dat gevoel nu compleet weg lijkt te zijn, dan kan dit een signaal zijn van je lichaam dat je te veel traint.
– Je voelt je slecht op de dagen dat je niet sport
– Mensen maken zich zorgen over jouw sportgewoontes
– Je bent compleet uitgeput na een training. Het euforische gevoel door de endorfine ervaar je niet meer. Je voelt je onrustig en geïrriteerd na een training.
Herken jij je in deze punten? Dan is het wellicht verstandig om eens een stapje terug te doen met het sporten. Jezelf telkens opgebroken en moe voelen zal het sporten niet leuker voor je maken. Bovendien is te hard sporten dus ook niet goed voor je. Het is namelijk bewezen dat sporten je immuunsysteem een boost geeft en kan helpen om bijvoorbeeld een griepje buiten de deur te houden, maar als je jezelf helemaal ‘leeg’ traint zal het juist een omgekeerd effect hebben. Je immuunsysteem kan de harde klap na zo’n heftige training niet verwerken als de hersteltijd te kort is. Je bent daardoor eerder vatbaar voor ziektes.
Luister daarom goed naar je lichaam en geef het de kans om wat beter te herstellen voordat je er weer opnieuw het uiterste van wil vragen. Op die manier zorg je beter voor je lichaam en houd je het sporten voor jezelf leuker. Als je merkt dat je dit moeilijk vindt, dan is het verstandig om hierover te praten met mensen in jouw omgeving. Misschien dat je met hen afspraken kan maken over het sporten en kan je samen de grens van jouw lichaam en het sporten bewaken.
Hoe houd jij het sporten leuk voor jezelf?
Geef een reactie