Online behandeling voor zelfbeschadiging

Palier lanceert de eerste online behandeling in Nederland voor mensen die zichzelf beschadigen, zelfbeschadigingondercontrole. Het hulp zoeken voor zelfbeschadiging is niet vanzelfsprekend, vaak spelen schaamte en onbekendheid hierin een rol. Daarom is er nu een laagdrempelig online alternatief. Een plek waar patiënten 24 uur per dag, onder deskundige begeleiding, aan de slag kunnen.

Een nieuwe vorm van behandeling aanbieden voor zelfbeschadiging, dat is wat Palier wil bereiken met dit e-Health programma. Op praten over zelfbeschadiging rust nog vaak een taboe. Zelfs in de spreekkamer van de arts of psychiater komt het niet altijd naar voren.

Het snijden, krassen of branden gebeurt namelijk vaak op onopvallende plaatsen van het lichaam en wordt liever niet besproken. Toch kent bijna iedereen wel iemand die zichzelf beschadigt. Online hulp is toegankelijker en moet meer mensen aanzetten om hulp te zoeken. De behandeling wordt vergoed door zorgverzekeraars. De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging is betrokken bij de ontwikkeling van de behandeling.

Deskundige begeleiding
De online hulp begint met het registreren en analyseren van het zelfbeschadigend gedrag. Wat zijn bijvoorbeeld zogenaamde ‘triggers’, ofwel gedachten of gebeurtenissen die voor iemand aanleiding zijn zichzelf te beschadigen? En wat levert de zelfbeschadiging op aan voor- en nadelen? Nadat iemand inzicht heeft gekregen in wat hem of haar tot zelfbeschadiging aanzet kan er begonnen worden met het doorbreken van het patroon. Bijvoorbeeld door te oefenen met alternatieve gedachten of acties. Gedurende de hele behandeling is er online contact met een deskundige begeleider.

Veel voorkomend
Zelfbeschadiging omvat het verwonden van de eigen huid of het lichaam met letsel tot gevolg, zonder dat deze persoon hierbij dood wil. Als uitlaatklep voor vervelende gevoelens bijvoorbeeld, maar zelfbeschadiging heeft nog veel andere functies. Hoeveel mensen met dit probleem kampen is niet exact bekend.

Diverse onderzoeken geven aan dat tussen 0,1 en 4% van de volwassenen zichzelf wel eens bewust beschadigt. Bij adolescenten is dat zelfs 7 tot 18% en bij mensen die bekend zijn binnen de psychiatrie ligt dit percentage op 5 tot 33%. Kortom een veel voorkomend probleem waarvoor mensen lang niet altijd hulp zoeken of vinden.

Wat vind jij van dit initiatief én wat vind jij van de site? Ikzelf vind de foto’s op de site niet zo plesant & de filmpjes vind ik ook weinig aantrekkelijk, professioneel. Het initiatief is goed, al kan je je afvragen of je hiermee niet niet enkel een symptoom bestrijd i.p.v. dat je de problematiek erachter zou moeten behandelen….?

admin

Geschreven door De Redactie

Reacties

7 reacties op “Online behandeling voor zelfbeschadiging”

  1. Wel even een werkende link neerzetten 🙂 De letter a in beschadiging mist waardoor de site het natuurlijk niet doet.

    Ik vind de site niet zoveel toevoegen eigenlijk. Weinig informatie en ik betwijfel of je via internet echt geholpen kunt worden.

  2. oeps, foutje.. dankje Nadine!

  3. Goede site, jammer dat het niet zo anoniem is, anders leek me aanmelden niet eens zo’n slecht idee 😉
    Ik geloof er ook in dat ik het zelf nog kan, dus we gaan er voor! Wel supergoede site!

  4. Automutileren is het amputeren van lichaamsdelen??

    Eeehmm

  5. Ondanks dat ik de filmpjes niet heel aantrekkelijk vind ect.
    Is de behandeling wel goed.
    Het is vooral een psycho-educatie, je leert waarom je jezelf beschadigd, wat de aanleidingen zijn, en er worden een paar handvatten gegeven voor alternatieven.
    Vooral het inzicht krijgen vind ik prettig, het is een goede aanvulling op mijn gewone therapie, waar ze gewoon niet zo gespecialiseert zijn in zelfbeschadiging.

  6. het is een goede site aleen je moet veel te veel invullen om je aantemelden dat kan een kind niet annoniem doen want dan heb je polisnummers en zo ndig en die meot je van je ouders krijgen dus dan is het niet meer ananiem ! dus heb er weinig aan

  7. Hallo,

    Zelf moet ik toegeven dat ik ook aan snijden doe.
    Is er nergens een plek waar je een weekend heen kunt of langer om daar hulp te krijgen? Ik en een vriendin zouden dat graag willen. We denken niet dat we er met een psycholoog alleen komen. Hopelijk reageert iemand..

    veel liefs, xo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *